26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Porošenko dēļ oligarham Kolomoiskim ierobežo ietekmi valsts pārvaldē
Porošenko dēļ oligarham Kolomoiskim ierobežo ietekmi valsts pārvaldē
Autors: BNA.LV / 25. marts 2015, 12:30
Ukrainas prezidents Petro Porošenko parakstījis dekrētu, lai Dņepropetrovskas gubernatoru Igoru Kolomoiski atbrīvotu no amata, ziņo ārvalstu mediji.


Kolomoiskis ir viens no Ukrainas ietekmīgākajiem oligarhiem. Viņš ir arī “PrivatBank” līdzīpašnieks, Eiropas Ebreju savienības vadītājs, kā arī kaislīgs Ukrainas atbalstītājs – viņam pašam ir savas kaujinieku vienības un viņš uzskata, ka Ukrainas spēkiem ir jāizrāda asāka pretestība Krievijas separātistiem valsts austrumos.

Porošenko un Kolomoiskim radās domstarpības par kontroli divos valstij piederošos enerģētikas uzņēmumos- “UkrTransNafta” un “UkrNafta”. Eksperti uzskata, ka Porošenko šādi rīkojies, jo vēlas ņemt vērā Rietumu padomus un samazināt oligarhu ietekmi valsts pārvaldē.

Pagājušo nedēļ parlaments pieņēma likumu samazināt oligarha daļas kompānijās, kā arī atļaut valdības maiņu, kas iepriekš nebija ļauts.

Kolomoiskis gan tik viegli neesot padevies- kad radusies pavēle atlaist “UkrTransNafta” vadītāju, viņš uzņēmuma biroju ieņēma ar sevis kompensētajiem bruņotajiem kaujiniekiem.

Līdzīga situācija notika arī “UkrNafta” birojā, kuru gan viņa kaujinieku grupējums vakar pameta.

Kolomoiskis par gubernatoru tika iecelts ar pamatojumu, ka viņš ir pārāk bagāts, lai viņu kāds uzpirktu. Tas notika pirms nedaudz vairāk kā gada, kad no amata tika atsaukta virkne apgabalu gubernatoru.

Pašlaik par notikušo notiek arī asas domstarpības Ukrainas parlamentāriešu vidū- daži politiķi, atbalstot Kolomoiski, vēlas izstāties no partijām, citi atzinīgi novērtē viņa ieguldījumu finansējot brīvprātīgo bataljonus pretterorisma operācijas veikšanai, savukārt vēl daži politiķi piekrīt, ka oligarha aktivitātes ir nepieciešams ierobežot.

Politologi un žurnālisti gan šādu situāciju pozitīvi nevērtē, norādot, ka Kolomoiskim Dņepropetrovskas reģionā ir milzīga ietekme, un viņa rokās ir pati spēcīgākā valsts banka, un ja sāksies problēmas šajā bankā, tas novedīs pie Ukrainas finanšu sistēmas pilnīga sabrukuma.

Pašlaik tiek lēsts, ka šāds solis ir paša Porošenko nepatika pret Kolomoiski, kā arī salīdzināts, ka pašreiz Ukrainā norisinās privātais un valsts konflikts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Petro Porošenko

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats