21. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Ernestīne, Ingmārs
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Publicists: Putinam nav stabilu vērtību, jo galvenais ir noturēt varu
Publicists: Putinam nav stabilu vērtību, jo galvenais ir noturēt varu
Autors: Apollo.lv / 30. jūlijs 2014, 15:42
Publicists Igors Vatoļins šopavasar paziņoja par jaunas sabiedriskas kustības veidošanu, kurā cer apvienot eiropeiski noskaņotos krievus. Intervijā «Latvijas avīzei» Vatoļins atklāj, kā veicas ar kustības veidošanu un situāciju ar krievu noskaņojumu Latvijā.


Vatoļins stāsta, ka top «Eiropas krievu kustība Latvijā», kuras dibināšanas manifests tiks publicēts septembrī. Sākumā šo iniciatīvu atbalstīja Gļebs Panteļejevs; pēc tam pieteicās ekonomists Artjoms Uršuļskis, nedaudz radikāls jaunatnes aktīvists Dmitrijs Avsejenkovs un citi - kopā biedrībā ir ap trīsdesmit cilvēku, raksta Apollo.lv.

«Vārdiņš «Eiropas» nozīmē, ka pamatā ar Eiropas dimensiju mēs saprotam Eiropas domāšanu, proti, individuālu, atbildīgu, plurālistisku domāšanu, kad citādība nebaida,» stāsta Vatoļins.

Publicists norāda, ka latviešu valodai ir jābūt vienīgajai valsts valodai. Bet reālajos Latvijas apstākļos šeit ir pasaules angļu valoda, ir krievu valoda, kurā runā diezgan daudzi Latvijas iedzīvotāji, un ir bizness Austrumu virzienā.

Žurnālisti norāda faktu, ka brīdī, kad Krievija okupēja Krimu, daudzi latvieši atcerējās 1940.gadu, kad Padomju Savienība anektēja Baltijas valstis un ir jāpārdomā, vai šeit var justies droši, jo, iespējams, Latvijā būs daudz cilvēku, kuri sagaidīs Putinu Latvijā.

«Daļa Latvijas sabiedrības gaida Putinu Latvijā un ar ziediem sagaidītu Krievijas karaspēku, ja kas tāds notiktu. Diemžēl tāda ir situācija. Ir ne tikai krievi, bet arī latvieši, kuri saka, ka viņiem nepatīk Eiropa, ka visa saimniecība izputināta un ka gribētu būt lielajā Krievijā. It īpaši tie, kuri dzīvo Latgalē pie robežas,» saka Vatoļins.

Runājot par Krievijas prezidenta Vladimira Putina mērķiem un vērtībām, Vatoļins norāda, ka Putinam nav stabilu vērtību, jo viņam galvenais ir noturēt varu.

«Viņam [Putinam] Krievijas iedzīvotāju priekšā visu laiku vajag demonstrēt kādas jaunas ofensīvas. Un, kamēr ASV pie varas ir miera balodis Baraks Obama, kuram kā prezidentam uzdevums bija beigt divus karus – Afganistānā un Irākā –, Putins var izmantot šo termiņu līdz 2016. gada novembrim, lai paraustītu NATO aiz ūsām. Diemžēl Latvija, pat salīdzinot ar Baltijas kaimiņvalstīm, proputiniskās piektās kolonnas klātbūtnes dēļ ir visvājākais NATO posms. Man šķiet, ka divu gadu laikā ieraudzīsim tā saucamā hibrīdkara pirmās divas fāzes. Pirmā no tām ir ļoti koncentrēta cilvēku smadzeņu apstrādāšana ar mediju ieročiem, piemēram, prokremliskā propagandas mašīna ar pilnu jaudu stāstīs, ka Latvijā atdzimst fašisms, ka krievu skolās apspiež bērnus utt. Nākamā fāze – līdzīgi kā Ukrainas dienvidaustrumos, kad vietējo aktīvistu, pazīstamu cilvēku grupa ieņemtu kādu ēku un pasludinātu tur, piemēram, «Zilupes tautas republiku». Un viss. Tad skatīsies, kāda būs Latvijas varas un NATO reakcija. Prokremliskajā TV šīs norises tiktu pasniegtas kā milzīga uzvara – redz, ņirgājamies par NATO,» bažas pauž Vatoļins.

Runājot par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, Vatoļins pievērš uzmanību «Saskaņas centram» (SC), kas sevi pozicionē par sociāldemokrātisku politisko spēku. Viņš norāda, ka SC arvien vairāk kļūst par autoritāru partiju un tās līderis Nils Ušakovs pēc vadīšanas principiem savā ziņā atgādina Putinu.

«Ir grūti saskatīt kādas vērtības – mēs pat nezinām, vai viņš patiesi mīl kaķus vai arī tas ir polittehnologu ieteikums, lai tur tos kaķus domē un pozē kopā ar tiem. Arī viņam visu laiku ir kaut kādas specoperācijas. Bez polittehnologiem iztikt nevar, taču, ja visu laiku ir kādas specoperācijas, tad jājautā, kādiem mērķiem kalpo šī partija. Sociāldemokrātiem taču būtu jāaizstāv algoto strādnieku intereses, nevis tikai jādomā, kā tikt dažām personām pie varas. Diemžēl Ušakovs ir autoritārs līderis, kurš kļūdās,» stāsta Vatoļins.

Noslēgumā Vatoļins stāsta, ka pagaidām vēl ir grūti spriest par viņa veidotās kustības atbalstu, jo nav reāli sākta darbība. Pēc reālas darbības sākuma arī varēs veikt pētījumus un noskaidrot, cik populāra kļūs viņa veidotā kustība.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Igors Vatoļins

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats