05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Katalonijas skandāls var kaitēt Dombrovska karjerai
Katalonijas skandāls var kaitēt Dombrovska karjerai
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 17. septembris 2013, 10:03
Formāli skandāls, ko izraisījusi Latvijas premjera Valda Dombrovska replika par Katalonijas neatkarību, ir beidzies ar nelielu galvas skalošanu Latvijas vēstniekam, kā arī ar neizpratni par citkārt tik apdomīgā premjera neuzmanību.


Taču aizkulisēs V. Dombrovska izrunāšanās ir likusi uzvirmot jautājumam – vai šāda vaļība nevar kaitēt Latvijas premjera nākotnes karjerai Eiropas institūcijās.

Vakar Latvijas vēstnieks Spānijā Jānis Eichmanis bija spiests doties uz konsultācijām pie Spānijas ārlietu ministra Hosē Manuelas Garsijas-Margaljo, lai diplomātiskā ceļā nogludinātu asumus, ko raisījusi V. Dombrovska replika.

Jāatgādina, ka pagājušajā nedēļā, sniedzot interviju kataloņu ziņu aģentūrai ACN, Latvijas Ministru prezidents pauda netiešu atbalstu Katalonijas neatkarības centieniem. Viņš izteicās, ka pret Katalonijas neatkarību nevarētu būt iebildumi, ja lēmums par atdalīšanos no Spānijas pieņemts «leģitīmā veidā». Tikpat vaļsirdīgs Katalonijas jautājumā ir bijis arī Lietuvas premjers Aļģirds Butkevičs, kurš, komentējot kataloņu neatkarības centienus, izteicās, ka ikvienai nācijai «ir tiesības uz pašnoteikšanos». Tā rezultātā vakar uz tepiķa izsaukta arī Lietuvas vēstniece Spānijā Audra Plepīte.

Skandāls, ko raisījusi Baltijas valstu premjeru izrunāšanās, skaidrojama ar vairākiem atstākļiem. Pirmkārt, Spānijas premjerministram Mariano Rahojam pirms dažām dienām bija jāpieņem ļoti neērts lēmums, vai atbalstīt Katalonijas premjerministra Artūra Masa lūgumu atļaut rīkot referendumu par šā reģiona atdalīšanos no pārējās valsts. Spānijas valdības atbilde bija stingrs «nē», kas tādējādi raisīja plašu sašutumu kataloņos. Otrkārt, sakāpinātas emocijas šiem notikumiem piešķīra arī tas, ka 11. septembrī Katalonijā tiek svinēti vieni no nozīmīgākajiem svētkiem, pieminot 1714. gada 11. septembri, kad burboņu karaspēks karā par Spānijas mantojumu pie Barselonas sakāva kataloņu armiju. Šis datums Katalonijā tiek pieminēts kā Nacionālā diena, kas šogad noritēja īpašā gaisotnē. Proti, apmēram miljons cilvēku – pēc Baltijas ceļa piemēra – piedalījās akcijā Katalonijas ceļš, sadodoties rokās un izveidojot 400 kilometrus garu dzīvo ķēdi, lai tādējādi demonstrētu savu vēlmi pēc neatkarības no Spānijas.

Šajās dienās Katalonijā viesojās arī Neatkarīgā, kas kļuva par liecinieku tam, ar kādu sajūsmu tika uztverta V. Dombrovska replika. Reģiona laikraksti Latvijas premjera citātu izraudzījās par vienu no galvenajām ziņām, veltot Latvijai izvērstus rakstus. Avīzes ar neslēptu apbrīnu aprakstīja gan Latvijas stingro raksturu ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, gan mūsu tautas spēju pieņemt drastiskus taupības pasākumus. Kā zināms, šī skaudrā dzīves skola būs jāiziet arī Spānijai, kas šobrīd pārdzīvo smagu ekonomisko kritienu. Taču ar īpašu sajūsmu gan laikraksti, gan Katalonijas iedzīvotāji uztvēra V. Dombrovska norādes par neatkarības iespējamību. Citkārt maz pazīstamā Latvija šajās dienās bija kļuvusi par vienu no atpazīstamākajām valstīm. Viesnīcās, veikalos, ielu krodziņos ikviens katalonietis, uzzinot, ka esmu no Latvijas, steidzās paspiest roku un sasveicināties. Arī sociālajos tīklos Latvijas valdības vadītājs no kataloņiem bija saņēmis simtiem pateicību.

Tikmēr Latvijas valdība, apzinoties neērto situāciju, cenšas mazināt rezonansi. Premjerministra pārstāvis Mārtiņš Panke sarunā ar Neatkarīgo uzsvēra, ka Latvijas vēstnieka izsaukšana uz konsultācijām nav nekas ārkārtējs, bet gan ir ierasts diplomātijas instruments. Tāpat M. Panke akcentēja, ka V. Dombrovskis esot atbildējis uz vairākiem ziņu aģentūras ACN jautājumiem par ekonomisko krīzi, bezdarbu, eiro ieviešanu un sniedzis īsu atbildi arī uz konkrētu jautājumu par situāciju Katalonijā.

Savukārt aizkulisēs V. Dombrovska izrunāšanās ir likusi uzvirmot jautājumam – vai šāda vaļība nevarētu kaitēt Latvijas premjera nākotnes karjerai Eiropas institūcijās. Politiskajos kuluāros jau ilgstoši tiek apspriests Valda Dombrovska nākotnes potenciāls kandidēt uz Eiropas Komisijas prezidenta amatu.

Politologs Ivars Ījabs uzsver, ka, visticamāk, skandāls ir raisījies pārpratuma dēļ, jo žurnālistiem «izdevās izspiest no Valda Dombrovska neapdomīgu frāzi. Tas premjera karjerai par labu nenāks. Protams, šis notikums nebūs izšķirīgs, ja Valdim Dombrovskim parādīsies reālas iespējas ieņemt kādu augstu amatu Eiropā. Taču viņa nedraugiem šis notikums var kļūt par ieroci. Ir jāsaprot – lai ieņemtu tik augstu amatu kā Eiropas Komisijas prezidents, ir jābūt daudz piesardzīgākam.».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Audra Plepīte, Katalonija, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats