04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Ziņas pasaulē » Latvijas šprotes akceptē Brisele
Latvijas šprotes akceptē Brisele
Autors: NRA.lv / 11. oktobris 2010, 23:19
Latvijas šprotes šodien pieņemtajā Eiropas Komisijas (EK) regulas projektā tiek izdalītas atsevišķā kategorijā, uz ko neattieksies benzopirēna normas samazināšana. To paredz Briselē pieņemtais lēmums, informēja Zemkopības ministrijas pārstāvji.

Briselē EK ekspertu darba grupas "Vides un industriālais piesārņojums pārtikā" sanāksmē izskatīts Latvijas zivju apstrādes nozarei būtiskais jautājums par policiklisko aromātisko ogļūdeņražu (PAO) jeb benzopirēna pieļaujamo normu šprotēs. Regulas projekts paredz, ka pēc 2014.gada 1.janvāra benzopirēna pieļaujamā norma šprotēs paliks līdzšinējā līmenī, bet pārējiem kūpinātu zivju produktiem tā tiks samazināta vairāk nekā divas reizes.

Līdz ar to Latvijai ir izdevies pārliecināt EK un pārējo dalībvalstu ekspertus par kūpināto šprotu tradicionālajām un specifiskajām īpašībām, kas neļauj likt vienādības zīmi starp šprotēm un pārējo kūpināto zivju produktu grupu. Sākotnējais regulas projekts, kas tika apspriests pavasarī, paredzēja būtisku benzopirēna pieļaujamās normas samazinājumu kūpinātu zivju produktos.

Kā norāda, Zivrūpnieku asociācijas prezidents Didzis Šmits, šis lēmums ir nozīmīgs Latvijas interešu lobiju - Ārlietu ministrijas un Zemkopības ministrijas - amatpersonu sasniegums. "Tas, ka esam izdalīti atsevišķā grupā, ir ļoti liels solis pareizajā virzienā un iezīmē būtisku sasniegumu ar šprotēm saistītajā procesā. Attiecībā par benzopirēna līmeņiem gala lēmums vēl nav pieņemts, tādēļ, protams, vēl pacīnīsimies, un ceram, ka pozitīvu gala lēmumu zināsim jau gada nogalē," sacīja Šmits.

EK iepriekš pieprasīja kūpinātām šprotēm piemērot benzopirēna normu - piecus mikrogramus uz kilogramu produkta, savukārt Latvija turpina uzturēt pozīciju par nepieciešamību noteikt pieļaujamo normu - astoņi mikrogrami uz kilogramu. Kā akcentē zivrūpnieki, tikai šī norma ļauj ražot kūpinātas šprotes ar patērētāju iecienītajām garšas, smaržas un krāsas īpašībām. Šā gada jūnijā EK misija Latvijā klātienē pārliecinājās, ka Latvijas zivrūpnieki ir pilnveidojuši šprotu ražošanas tehnoloģiju, un secināja, ka ražotāji var izpildīt pašreiz spēkā esošo benzopirēna normu.

EK sagatavoto jauno regulas projektu pēc šīsdienas sanāksmes nodos apspriešanai iesaistītajām organizācijām, balsojums par dokumentu plānots nākošā gada sākumā.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: benzopirēns, šprotes

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats