26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Makroekonomika » Nodokļu parāds ir 48 tūkstošiem iedzīvotāju; valstij esam parādā ap 5 miljoniem eiro
Nodokļu parāds ir 48 tūkstošiem iedzīvotāju; valstij esam parādā ap 5 miljoniem eiro
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 21. marts 2019, 14:58
Pirmajās 18 dienās, kopš iedzīvotāji var iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2018. gadu, Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir pieņēmis un akceptējis teju pusmiljonu deklarāciju. Aptuveni 90 procentiem valsts veiks lielāku vai mazāku atmaksu gan par pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), gan par iesniegtajiem attaisnotiem izdevumiem. Tomēr 48 tūkstošiem iesniedzēju šobrīd ir izveidojies nodokļu parāds, kura kopējā summa jau tuvojas 5 miljoniem eiro.

Iepriekš VID prognozēja, ka parādnieku skaits varētu sasniegt 60 tūkstošus. Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis Neatkarīgajai uzsvēra, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vēl labos pieļautās kļūdas par tiem cilvēkiem, kuriem ir nepamatoti izveidojies parāds. Tātad parādā palikušo skaits un kopējā parāda summa varētu būt mazāka. Neatkarīgā jau rakstīja, ka VSAA kļūdainas datu apstrādes rezultātā VID ir nosūtījusi nepareizus datus par vairāk nekā 6000 pensiju saņēmējiem ieturēto iedzīvotāju ienākuma nodokli. VID uzreiz pēc Neatkarīgās publikācijas aicina nestrādājošos pensionārus pagaidām nesniegt gada ienākumu deklarācijas un neveikt tajā redzamās nodokļa starpības jeb parāda samaksu. Līdzko VID saņems no VSAA precizētos datus, tiks veikts pārrēķins un dienests par to informēs arī publiski.

Neatkarīgās aptauja par gada ienākuma deklarācijās redzamo parādu vai pārmaksu liecina, ka ne nodokļu parāda, ne pārmaksas nav bijis 11 procentiem no aptaujātajiem. Savukārt nodokļu parāds vai pārmaksa ir aptuveni vienādam skaitam. Tik liela atšķirība no FM datiem, kuros parādnieku skaits ir tikai nepilni 10 procenti, var būt izveidojusies vairāku iemeslu dēļ.

Proti, FM pie nodokļa parādniekiem neskaita tos, kuriem ar attaisnotiem izdevumiem ir izdevies kaut vai ar viena eirocenta uzviju nosegt parādu. Tāpat FM datos ir iekļautas tikai tās deklarācijas, kuras ir iesniegtas un VID akceptētas. Savukārt Neatkarīgās aptaujā netiek ņemts vērā, vai deklarācija ir iesniegta vai arī cilvēks ir tikai paskatījies, vai viņam ir vai nav parāds vai pārmaksa. Savukārt vidējā nodokļu parādu summa ir līdzīga. Neatkarīgās lasītāji norādīja, ka lielākoties parāda summa bijusi no 1 eiro līdz 150 eiro. FM gadījumā vidējā parāda summa bijusi 100 eiro vienam parādniekam. Neoficiāla informācija liecina, ka par nelielām summām parāda piedziņa netiks veikta. Iespējams, atsevišķām iedzīvotāju grupām tiks pagarināts parāda nomaksas termiņš.

Vienlaikus čaklāk nekā citus gadus iedzīvotāji šogad iesniedz attaisnotos izdevumus gan par ārstniecību, izglītību, bērnu interešu pulciņiem, gan pensiju 3. līmeni. Kopā ar nodokļa pārmaksu, pirmajās 18 dienās VID ir akceptējis 83,54 miljonu lielu nodokļu atmaksu no valsts budžeta iedzīvotājiem.

Gada ienākumu deklarācijas par 2018. gadu var iesniegt, sākot ar 1. martu, savukārt iepriekšējo gadu deklarācijām šāda ierobežojuma nav. 2019. gada pirmajos divos mēnešos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa jau atmaksāti 9,36 miljoni eiro, kas ir par 1,35 miljoniem eiro jeb 16,9 procentiem vairāk nekā 2018. gada attiecīgajā periodā.

***

Gada ienākumu deklarāciju statistika līdz 18. martam

Iesniegto un VID akceptēto

deklarāciju skaits................................... 490 659

Deklarāciju skaits, kurās valsts

atmaksās pārmaksāto nodokli................442 640

Kopējā summa, kuru valsts atmaksās,

miljonos eiro.............................................. 83,54

Deklarāciju skaits, kurās

bijis IIN nodokļu parāds*.......................... 48 026

Kopējā IIN parāda summa,

miljonos eiro.................................................. 4,8

Avots: FM

Neatkarīgās aptaujas dati līdz 20. martam, % no aptaujātajiem

Parādā palikušie......................................... 43,6

Nodokli pārmaksājušie................................ 45

Nav ne parāda, ne pārmaksas................... 11,4

IIN parāda summas, % no aptaujātajiem

Līdz 50 eiro................................................ 25,4

No 51 līdz 100 eiro.................................... 42,3

No 101 līdz 150 eiro.................................. 15,4

No 151 līdz 200 eiro.................................... 5,4

No 201 līdz 250 eiro.................................... 2,3

No 251 līdz 300 eiro..................................... 3,1

No 301 līdz 350 eiro................................... 3,1

Virs 351 eiro....................................................3

Avots: Neatkarīgā



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats