30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Makroekonomika » Pētījums: Latvijas ekonomikas izaugsme tuvākajos gados paātrināsies
Pētījums: Latvijas ekonomikas izaugsme tuvākajos gados paātrināsies
Autors: NRA.lv / 23. septembris 2013, 15:11
Jaunākais SIA "Ernst & Young Baltic" eirozonas ekonomikas pētījums Eurozone Forecast atklāj, ka šogad Latvijas IKP pieaugs par 4%, bet nākamgad un 2015.gadā IKP pieaugumam jāsasniedz attiecīgi 4,4% un 5,2% izaugsmes apjoms, ko noteiks investīciju pieaugums zemāku finansēšanas izmaksu dēļ pēc eiro ieviešanas, eksporta pieaugums, ko stiprinās eiro ieviešana un mājsaimniecību patēriņš, kas jau šogad uzrāda vienu no spēcīgākajiem izaugsmes tempiem eirozonā.


"Latvijas ekonomikas prognozes šobrīd izskatās labi, taču mums jāatceras 2006.gada mācības, ka izaugsmei jābūt sakņotai produktivitātē, nevis izmaiņās finansēšanas tirgos vai monetārajā politikā. Valdībai uzmanīgi jāseko līdzi patēriņam un valsts finansēm, uzņēmējiem - tehnoloģiju izmantošanai un inovācijām, bet katram no mums jāstiprina sava izglītība un zināšanas. Ja spēsim šos komponentus sabalansēt, Latvijas ekonomikas izaugsmei šobrīd ir ilgtspējīgs potenciāls," uzskata Guntars Krols, EY partneris Baltijā.

Salīdzinājumam, EY eksperti norāda, ka Igaunijas IKP šogad augs tikai par 1%, bet turpmākajos gados sasniegs aptuveni 4.1% līmeni, nedaudz atpaliekot no Latvijas tempiem, bet būtiski apsteidzot Eirozonas vidējos rādītājus.

Galvenie riski, kas var negatīvi ietekmēt Latvijas ekonomikas attīstību, ir nestabila atgūšanās eirozonā, kas ir gan galvenais eksporta tirgus Latvijas precēm, gan finansējuma avots investīcijām, kā arī būtisks inflācijas pieaugums, ko noteiks ne tik daudz eiro ieviešanas iespējamais vienreizējais cenu paaugstinājums, bet gan strauji augošais patēriņš un enerģētikas cenu pieaugums. EY eksperti norāda, ka inflācija Latvijā nākamgad sasniegs 2,4% līmeni, bet 2015.gadā - 2,5% līmeni, pretēji šī gada 0,7% inflācijas rādītājam.

Cits risks ekonomikai saistāms ar nekustamā īpašuma cenu būtisku pieaugumu, šī gada pirmajā pusē nekustamā īpašuma tirgus aktivitātei augot par 13,2% un būvniecības nozarei augot par 5,3%. Eirozonas zemas finansēšanas izmaksas un kapitāla ieplūde Latvijā var atjaunot bažas par nekustamā īpašuma tirgus pārkaršanu, kas beidzās 2008.gadā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ernst & Young Baltic, Eurozone Forecast, Guntars Krols, IKP

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats