26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Makroekonomika » LM vieš skaidrību par minimālo algu nākamgad
LM vieš skaidrību par minimālo algu nākamgad
Autors: Apollo.lv / 19. augusts 2013, 11:30
Minimālā mēneša darba alga no 2014.gada 1.janvāra būs 320 eiro, kas ir ekvivalenti 225 latiem, bez santīmiem un centiem, atgādina Labklājības ministrija (LM), noraidot izskanējušos iebildumus par nepareizu minimālās mēneša darba algas konvertāciju.


Kā norāda LM, valdība  30.jūlijā apstiprināja grozījumus noteikumos par minimālās mēneša darba algas noteikšanas un pārskatīšanas kārtību, kas paredz, ka minimālo mēneša darba algu nosaka līdz vienam eiro bez centiem..

Šie noteikumi arī paredz, ka minimālās mēneša darba algas apmēru konkrētajā gadā valdība nosaka, vienojoties ar sociālajiem partneriem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomē. Proti, šā gada 25.aprīļa sēdē bija panākta vienošanās, ka minimālā mēneša darba alga 2014.gadā ir 225 lati jeb 320 eiro, bez santīmiem un centiem.

LM norāda - tas nozīmē, ka ir normatīvā bāze - rakstveida pierādījums minimālās algas apmēram 2014.gadā -, kas paredz minimālo mēneša darba algu noteikt bez centiem, ja arī eiro ieviešanas likums paredz lata konvertāciju uz eiro ar centiem. Līdz ar to iebildums par nepareizu minimālās mēneša darba algas konvertāciju ap 15 centu apmērā ir nebūtisks, ja minimālās mēneša darba algas pieaugums ir 25 lati.


LM tāpat atgādina, ka tuvākajā laikā valdībā plānots iesniegt izskatīšanai LM izstrādātās izmaiņas Ministru kabineta Noteikumos par minimālo mēneša darba algu un minimālo stundas tarifa likmi.

Pašreiz noteikto minimālo stundas tarifa likmi 2014.gadā paredzēts palielināt no 1,203 latiem līdz 1,359 latiem (1,933 eiro). Savukārt pusaudžiem un tiem darbiniekiem, kuri ir pakļauti īpašam riskam, minimālo stundas tarifa likmi 2014.gadā plānots paaugstināt no  1,375 latiem līdz 1,554 latiem (2,209 eiro), jo viņiem saskaņā ar Darba likumu ir atļauts strādāt tikai septiņas stundas dienā un 35 stundas nedēļā.

Minimālā darba alga ir pati zemākā mēneša atlīdzība, kuru darbinieks regulāri saņem par paveikto darbu, strādājot pilnu darba dienu - astoņas stundas dienā, 40 stundas nedēļā. Tās apmēru nosaka valdība. Minimālo mēneša darba algu nosaka, lai aizsargātu darbinieku grupu ar zemāko kvalifikācijas līmeni un darba ražīgumu.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: alga, Labklājības ministrija, minimālā alga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats