27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Gerhards: Valdībai jāatbalsta dzērienu iepakojuma depozītsistēmas ieviešana
Gerhards: Valdībai jāatbalsta dzērienu iepakojuma depozītsistēmas ieviešana
Autors: Jānis Lācis, Labdien.lv / 26. jūlijs 2018, 11:44
Līdz 13. Saeimas vēlēšanām patreizējam parlamentam ir vismaz pirmajā lasījuma jāatbalsta dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanai nepieciešamie likumprojekti, intervijā LNT raidījumam “900 sekundes” atklāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (NA). Ministrs arī atzina, ka sistēmas ieviešanas sākotnējās izmaksas varētu būt no 25 līdz 30 miljoniem eiro.


Gerhards pauda, ka šis likumprojekta iesniegšanas termiņš ir atkarīgs no tā, vai tie tiks virzīti caur valdību, vai arī tos bez Ministru kabineta starpniecības Saeimā iesniegs atsevišķi deputāti. “Es zinu, ka ir ļoti daudzi deputāti, kas gatavi šo likumprojektu iesniegt arī pa tiešo Saeimā,” viņš norādīja.

Ministrs izteica prognozes, ka tad, ja Saeima šoruden vēl pirms vēlēšanām pirmajā vai pat jau otrajā lasījumā atbalstīs iepakojuma depozīta sistēmas likumprojektus, tad sistēma pilnvērtīgi varētu sākt darboties no 2020. gada 1. janvāra. Viņa arguments bija arī tāds, ka absolūts vairākums Latvijas iedzīvotāju atbalsta dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, jo grib dzīvot tīrā un nepiemēslotā vidē, bet tie, kuri iestājas pret šīs sistēmas ieviešanu, ir jūtamā mazākumā.

Jau iepriekš rakstīts, ka  iepakojuma depozīta sistēma paredz iespēju iedzīvotājiem atgūt samaksāto depozīta maksu par iepakojumu, nododot izmantoto dzēriena iepakojumu taras pieņemšanas automātā vai punktā. Sistēmas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Ņemot vērā Lietuvas un Igaunijas pieredzi – līdz pat 90% izlietotā dzērienu iepakojuma tiek nodoti atpakaļ, kā arī gandrīz 100% nodoto iepakojumu ir iespējams pārstrādāt.

VARAm uzskata, ka depozīta sistēma veicinās iepakojuma nodošanu otrreizējai pārstrādei, samazinot PET pudeļu, stikla un skārda iepakojumu nonākšanu atkritumu poligonos un dabā. Depozīta sistēma ieviešanas process uzsākts, pamatojoties uz vairāk nekā 10 000 iedzīvotāju iesnieguma. Pret sistēmas ieviešanu ir vairāki uzņēmēji un Zemkopības ministrija.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats