26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kustība Par! ar joni kāpj uz Kaimiņa grābekļa
Kustība Par! ar joni kāpj uz Kaimiņa grābekļa
Autors: Labdien.lv / 30. novembris 2017, 14:08
Gaidot Saeimas vēlēšanas pie politiskajam debesīm jauns spīdeklis – Zatlera Reformu partijas virzītā bijušā ekonomikas ministra Daniela Pavļuta vadītā “Kustība Par!”. Politiskā apvienība, kurā apvienojušies pieci no partijas “Vienotība” aizgājušie Saeimas deputāti – Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis, sola veidot valsti “kuru nenozog”. Lai arī zem partijas izkārtnes pulcējušās zināmas un atsevišķi, katra pati par sevi, spilgtas personības, tās zvaigzne pie politiskajām debesīm jau sākusi dzist, nemaz tā īsti neiemirdzējusies.


Kā liecina jaunākie SKDS aptaujas dati, par “Kustību Par!” Saeimas vēlēšanās šobrīd būtu gatavi balsot vien 1,2% vēlētāju, kas ievieto politisko apvienību reitingu tabulas pašā apakšā, līdzās Saeimas deputāta Artusa Kaimiņa partijai “KPV LV”. Abas šīs partijas savā ziņā ir ļoti līdzīgas – skaļš pieteikums, populistiski solījumi un sabiedrībā zināmas personības, taču līdz šīm no tām nekas prātīgs nav sagaidīts un Artusa Kaimiņa iekļūšana Saeimā, visticamāk, arī paliks viņa lielākais sasniegums. Katrā ziņā reāla darbošanās parlamentā nav salīdzināma ar kameras grūšanu politiķu sejās un nenopietnu attieksmi, izmantojot Saeimas tribīni viena aktiera teātrim. Lai arī sākumā politologi Kaimiņa partijas izredzes vērtēja cerīgi, tagad arvien biežāk izskan bažas, ka tā nevarētu pastāvēt ilgtermiņā. Uz tā paša grābekļa ar sparu kāpj arī politiskā apvienība “Kustība Par!”.

Neraugoties uz to, ka nesenais partijas pieteikums Saeimas vēlēšanām bija visai skaļš, tostarp ar aicinājumiem par saliedētu sabiedrību, kurā novērš nabadzību un sekmē izcilību, tās patiesais izpildījums ir diezgan vājš. Politologi pat velk paralēles ar savulaik eksprezidenta Valda Zatlera veidoto un, tā paša Pavļuta pārstāvēto, Reformu partiju, norādot, ka pašreizējā politiskajā situācijā ar vienkāršu liberālismu nekur tālāk par “bulvāru loku nevar tikt”.

Vēlētājus atgrūž arī partijas publiski paustās idejas. Tā, piemēram, “Kustība “Par!” programmas konferencē “Pārstartē Latviju” pausts, ka Latvijā jāatstāj tikai labākās skolas, gan tas, ka skolās pasniegs tikai labākie pedagogi. Šādu viedokli paudusi politikas analītiķe Marija Golubeva, kas ievēlēta kustības valdē, savukārt partijas pārstāvis Ints Dālderis aicinājis publiskot visu skolotāju un skolas darbinieku atalgojumu.

Skarbu viedokli paudis arī Ventspils mērs Aivars Lembergs, norādot, ka ”Kustība Par!” ir absolūta sīkpartija un vairāk nekā par skaļiem uzvārdiem tajā neesot. Viņš uzsvēra, ka politiskā apvienībā darbojas “sorosistu blice”, un ieteica pārsaukt partiju par “Kustība par Sorosu!”. “Tukša salmu kulšana,” tā par partiju izteicies Lembergs.

Ņemot vērā, ka partijai tikpat kā nav pārstāvniecības Latvijas reģionos un vēlētājus piesaistošas programmas, diez vai tā var cerēt uz reāliem sasniegumiem – ar populistiskiem solījumiem, kā zināms, tālu nevar tikt. Šķiet, partijai vien nāksies sēdēt aizkulisēs uz viena soliņa ar video blogeri Kaimiņu un sagaidīt, ka vēlēšanās abiem viens un tas pats grābeklis iedos pa pauri. Lai viegla atskurbšana!



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats