26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kas Tev jāzina par uzkrājuma veidošanu?
Kas Tev jāzina par uzkrājuma veidošanu?
Autors: Publicitātes materiāls / 1. augusts 2017, 15:05
Parādoties kādam lielākam mērķim, nereti rodas arī jautājums, kā tikt pie tam vajadzīgās naudas summas – aizņemties vai tomēr krāt? Protams, atbilde būs atkarīga no konkrētās situācijas – finansiālām iespējām, mērķa sasniegšanai atvēlētā laika u.c. aspektiem.


Ja kredīta noformēšana mūsdienās tik daudz jautājumu vairs nerada – dažādi aizdevumi, piemēram, kredītlīnija internetā, noformējama salīdzinoši ātri un vienkārši, tad vēlme veidot uzkrājumu savu finansiālo mērķu sasniegšanai gan var radīt daudz pārdomu – ar ko sākt? Kā to izdarīt pēc iespējas veiksmīgāk? Atšķirībā no kredīta, kas saistās ar zināmu risku, uzkrājuma veidošana ir mazāk riskanta, jo ļauj pielāgoties arī neplānotām situācijām un izmaiņām ienākumu apmērā. Tomēr – ja ir vēlme sasniegt mērķi, arī šeit bez plānošanas neiztikt.  

Kas nepieciešams, lai izveidotu uzkrājumu? 

Lai veiksmīgi izveidotu uzkrājumu, svarīgi vairāki nosacījumi. 

Stabili ienākumi 

Pats pirmais aspekts, protams, ir ienākumi, no kuriem šo iekrājumu veidot. Turklāt te tik ļoti nav svarīgs ienākumu apmērs, kā prasme ar tiem rīkoties. Protams, jo mazāki ienākumi, jo ilgāku laiku vajadzēs mērķa sasniegšanai.  

Mērķa noteikšana 

Tik pat svarīga ir arī mērķa noteikšana – kam tieši uzkrājums nepieciešams, cik daudz naudas plānots uzkrāt un – kāds ir tam atvēlētais termiņš. Svarīgi arī, lai mērķis ir reāli izpildāms. Ja iecere ir lielāka un var prasīt ilgāku laika posmu, to var sadalīt mazākos mērķos. Piemēram, ja vēlies sakrāt 5 tūkstošus eiro jauna auto iegādei, vispirms izvirzi mazāku mērķi – piemēram, sakrāt 1 tūkstoti. Neaizmirsti arī noteikt laika posmu, kurā plāno to paveikt. 

Regularitāte

Vēl viens būtisks faktors – nauda šim mērķim jāatliek regulāri, katru mēnesi. Vislabāk tam atvēlēt kādu konkrētu summu, piemēram, 10% no saviem ienākumiem. Lai neplānotas situācijas nenovirzītu no mērķa, ieteicams ievērot ieteikumu - ‘’Maksā sev pirmajam’’, kas nozīmē, ka noteikto summu Tu atliec jau algas dienā. To visvienkāršāk izdarīt, pieslēdzot automātisko maksājumu interneta bankā. Tas nozīmē, ka konkrētā datumā (piemēram, algas dienā), no Tava bankas konta uz

krājkontu tiks pārskaitīta konkrēta naudas summa un Tev pašam par to vairs nebūs jāuztraucas. Tas palīdzēs izvairīties no situācijas, kad kāda iemesla dēļ iemaksa krājkontā tiek atlikta vai nenotiek vispār.   

Budžeta plānošana

Lai uzkrājuma veidošana nestu gaidītos rezultātus, liela nozīme ir ikdienas tēriņu kontrolei. Šeit noderīga būs budžeta plāna izveide, kas noteiks, cik un kam Tu vari atļauties tērēt. Protams, plāna izveide ir viens, tā izpilde – pavisam kas cits. Taču, ja Tavs mērķis ir sakrāt naudu kādai lielākai iecerei, ir vērts sevi disciplinēt un izveidot ieradumu sekot līdzi savai naudas plūsmai. Par laimi, mūsdienās to izdarīt nav nemaz tik grūti – te palīdzēt var, piemēram, tieši šim mērķim radīto mobilo aplikāciju

izmantošana. Var izmantot arī kādu citu stratēģiju – piemēram, excel tabulu vai pierakstu kladi – galvenais, lai tas būtu vienkārši izdarāms un rezultāti būtu pārskatāmi. 

Izdevumu un ienākumu samērošana 

Ļoti daudz cilvēku dzīvo ‘’no algas līdz algai’’ – un ne tādēļ, ka viņiem ir mazi ienākumi, bet tādēļ, ka gluži vienkārši tā ir pieraduši. Ja arī Tu esi viens no viņiem, taču situāciju vēlies mainīt, ir divi varianti - samazināt izdevumus vai palielināt ienākumus. Tātad viena no iespējām ir pārskatīt savus naudas tērēšanas paradumus un samazināt liekos tēriņus, piemēram, luksus preču iegādi, spontānus pirkumus, dārgas izklaides.

Savukārt, ja savu dzīves līmeni neesi gatavs ierobežot, jāmeklē iespējas palielināt ienākumu līmeni. To var izdarīt vairākos variantos, piemēram, nomainot darbu, pajautājot algas pielikumu, atrodot papildus darba iespējas, uzsākot nelielu biznesu u.c. 

Ātrākai mērķa sasniegšanai var izmantot arī abas šīs taktikas – vienlaikus samazināt gan izdevumus, gan palielināt ienākumus. Tādā veidā varēsi atlikt lielākas summas un krāšana veiksies raitāk.  

Kā samazināt izdevumus?

Ja vēlies samazināt izdevumus, pirmkārt jāsaprot, kam un cik daudz to tērēji līdz šim. Veicot analīzi, atrodi liekos tēriņus un ietaupīto naudu atvēli uzkrājuma veidošanai.

Ja Tev ir kādas kredītsaistības, to atmaksu izvirzi kā prioritāti. Jo ātrāk atmaksāsi aizdevumu, jo vairāk varēsi ietaupīt procentos aprēķināto summu, ko, savukārt, varēsi novirzīt savu mērķu sasniegšanai. 

Protams, izdevumu samazināšana prasa ikdienas ieradumu un vispirms jau – domāšanas veida maiņu. Tas nozīmē atteikties no mazāk svarīgām lietām lielāku mērķu vārdā. Tomēr naudas taupīšanas jēdzienu nevajadzētu arī pārprast, uzskatot, ka jādzīvo ļoti pieticīgi un neko daudz vairs nevar atļauties. Pareizā rīcība ir atrast līdzsvaru starp šīm abām kategorijām. 

Kā palielināt ienākumus? 

Ienākumu palielināšana praktiski vienmēr saistās ar lielākas atbildības un iniciatīvas uzņemšanos. Tas var prasīt, piemēram, nomainīt darbu, pajautāt algas pielikumu, atrast papildus darbu vai uzsākt kaut ko pavisam jaunu. Tātad, jābūt gatavam pārmaiņām. Reizēm tas saistās arī ar zināmu risku – piemēram, tad, ja esi nolēmis uzsākt savu biznesu. 

Kā saglabāt motivāciju? 

Vienalga, kādu uzkrājuma veidošanas taktiku Tu izvēlies, svarīgi ir saglabāt motivāciju – īpaši, ja mērķa sasniegšanai vajadzīgs ilgāks laika posms. Tik pat svarīga ir arī spēja pielāgoties un meklēt radošus risinājumus – dzīve ir negaidītu pavērsienu pilna un daži no tiem var ietekmēt arī Tavu finansiālo situāciju un līdz ar to – arī uzkrājuma veidošanu. Lai tas Tevi nebiedē – vienkārši esi gatavs pielāgoties un
vajadzības gadījumā arī ieviest korekcijas savā uzkrājuma veidošanas plānā.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats