03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kurina skopi – lai silti, bet taupīgi
Kurina skopi – lai silti, bet taupīgi
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 18. aprīlis 2017, 10:06
Rīgā šogad pirmajai dzīvojamai mājai siltums atslēgts jau 15. martā, informē pašvaldības uzņēmums Rīgas namu pārvaldnieks (RNP). Tomēr lielākoties daudzdzīvokļu namu iedzīvotāji turpina sildīties – pavasaris šogad zobains, ļoti siltas dienas mijas ar aukstām naktīm, un arī Lieldienās Rīgā uzbira pa sniega pārslai.


AS Rīgas siltums (RS) vēsta, ka aprīlī rīdziniekiem siltumenerģijas tarifs ir zemāks nekā martā par nieka diviem procentiem, un tomēr. Siltumenerģijas tarifs aprīlī Rīgā ir arī mazākais Latvijas lielo pilsētu vidū. Tas ir mazāks par siltumenerģijas tarifu Valmierā, Daugavpilī, Jelgavā, Rēzeknē, Ventspilī, Liepājā, Jūrmalā un Jēkabpilī.

RS mājaslapā var redzēt faktisko siltumenerģijas patēriņa salīdzinājumu ar patēriņu tajā pašā laikposmā iepriekšējā gadā, ņemot vērā ārgaisa temperatūras izmaiņas. Dažas ēkas ir rekordistes - gan patērētās siltumenerģijas taupīšanā, gan tērēšanā. Piemēram, šogad martā jaunā Valsts ieņēmumu dienesta ēka siltumu izlietojusi par nepilniem 103 procentiem vairāk nekā pagājušā gada martā.

RNP atgādina, ka lielākajā daļā šā uzņēmuma apsaimniekoto dzīvojamo māju darbojas automatizēta apkures sistēma, kas nodrošina automātisku siltuma padeves pielāgošanos atbilstoši āra gaisa temperatūras svārstībām. Apkures intensitāte pakāpeniski samazināsies, un mājas apkures sistēma atslēgsies, kad āra gaisa temperatūra ievērojami paaugstināsies, proti, kad iestāsies vienmērīgi un pietiekami silts laiks, lai gadījumā, ja iestājas kāds vēsāks laiks vasaras sezonā, apkures sistēma neieslēgtos.

Šogad pirmajai dzīvojamai mājai apkure atslēgta 15. martā, pamatojoties uz dzīvokļu īpašnieku kopības iesniegto lēmumu par apkures atslēgšanu pirms apkures sezonas beigām. Līdzīgi var rīkoties arī citas dzīvokļu īpašnieku kopības, ja uzskata, ka dzīvokļos ir gana silts.

***

SILTUMENERĢIJAS TARIFI

(EUR/MWh, bez pievienotās vērtības nodokļa)

Latvijas lielākajās pilsētās

2017. gada aprīlī

Rīga 44,39

Valmiera 46,98

Daugavpils 48,97

Jelgava 51,73

Rēzekne 52,42

Jūrmala 54,14

Ventspils 54,90*

Liepāja 54,95

Jēkabpils 56,20

* (siltumenerģijas tarifs nav atkarīgs no dabasgāzes cenas)

***

JA GRIB ATSLĒGT APKURI

Ja mājas dzīvokļu īpašnieki vēlas noteikt siltumenerģijas piegādes atslēgšanas datumu, noslēdzot apkures sezonu, dzīvokļu īpašniekiem jāpieņem kopības lēmums un jāiesniedz tas RNP klientu apkalpošanas centrā vai jānosūta pa pastu

UZZIŅAI

AS Rīgas siltums ik mēnesi savā elektroniskajā vietnē www.rs.lv informē par faktiski piemērojamo siltumenerģijas cenu. Skatīt: http://www.rs.lv/lv/saturs/paterinasalidzinajums.

(Avots: www.sprk.gov.lv)



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats