30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Rasnačs ministra amatu pagaidām nezaudēs
Rasnačs ministra amatu pagaidām nezaudēs
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. septembris 2015, 12:11
Pēdējā laikā grīļīgais Dzintara Rasnača tieslietu ministra krēsls uz laiku stabilizējies. Vienotība frakcijas sēdē nolēmusi neatbalstīt Saskaņas rosināto neuzticības izteikšanu ministram, jo viņš pēdējā mēneša laikā steidzis paveikt iekavētos darbus. Tomēr pilnībā drošībā viņš nevarot būt, jo pēc mēneša viņa veikumu vētīšot Ministru prezidente Laimdota Straujuma.


Vienotības valdes loceklis Kārlis Šadurskis neslēpj, ka frakcijā joprojām ir cilvēki, kas ar Dz. Rasnača sniegumu nav apmierināti, taču koalīcijas līguma vārdā, turklāt ņemot vērā ministra pēdējā laikā paveikto, partija tomēr dos viņam iespēju sevi pierādīt. Neraugoties uz šo lēmumu, Vienotība tomēr izmantos iespēju demonstrēt savu attieksmi. Šīsdienas balsojumā Saeimā tā nepaudīs skaidru atbalstu ministram, balsojot pret Saskaņas ierosinājumu – Vienotības deputāti atturēsies.

Dodot Dz. Rasnačam otru iespēju, viņam izšķirošajā balsojumā atturēsies arī No sirds Latvijai frakcijas deputāti. Tiesa, politiskā spēka līdere Inguna Sudraba skaidro, ka partija nevēlas ļaut sevi izmantot konfliktā, kas izcēlies starp citām partijām un personām.

Nepārprotamu atbalstu Dz. Rasnačam paudīšot Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti, sola partijas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis. Viņš pauž viedokli, ka ZZS redzējumā Dz. Rasnačs nav pielaidis būtiskas kļūdas vai kā rīkojies pretēji ZZS interesēm. Tiesa, līdz pēdējam brīdim politiķis pieļāva iespēju, ka Vienotība, formāli nebalsojot par ministra demisiju, bet nepiedaloties balsojumā, vispār ļaus opozīcijai tomēr to panākt.

Par Dz. Rasnača demisiju, protams, balsos Saskaņas deputāti. Vācot parakstus viņa demisijas pieprasīšanai, opozīcijā esošajai partijai gan nācās saskarties ar iekšēju pretestību, jo daudzi saskaņieši uzskata, ka Dz. Rasnačs nav pelnījis zaudēt amatu, taču frakcijas disciplīnu šis politiskais spēks līdz šim pārkāpis ārkārtīgi reti.

Mēģinājumā gāzt tieslietu ministru Saskaņai pievienosies arī Latvijas Reģionu apvienība (LRA). Šā politiskā spēka mazskaitlīgā frakcija uzskata, ka valdība pēdējo desmit mēnešu laikā ir demonstrējusi savu mazspēju pieņemt lēmumus daudzās valstij un tās iedzīvotājiem svarīgās jomās, tāpēc politiskais spēks atbalstīs ministra demisijas pieprasījumu.

Pirms lēmuma pieņemšanas LRA konsultējusies arī ar vairākām sabiedriskām organizācijām, no kurām nevienai neesot bijis pārliecinošu argumentu, kādēļ Dz. Rasnačam būtu jāsaglabā ieņemamais amats, pauž LRA frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš.

NRA.lv jau vēstīja – ierosinājumu lemt par neuzticības izteikšanu tieslietu ministram rosināja Saskaņas deputāts Andrejs Elksniņš. Viņš norādījis, ka Dz. Rasnačs nespēj nodrošināt kontroli pār nozari un viņš ir jāatlaiž. «Mītu par kārtību Latvijas tieslietu sistēmā ir kliedējuši pēdējā laika notikumi bērnu tiesību aizsardzības jomā,» pauž deputāts.

Pats tieslietu ministrs uzskata, ka viņa amata krēsls saļodzījies iekšēju politisko intrigu dēļ, kur bez savas intereses neesot arī Vienotība. Lai aizstāvētu savu veikumu, viņš pat izcīnīja tiesības pirms balsojuma par viņa atlaišanu no amata uzstāties ar runu vairāk nekā 15 minūšu, kā to paredz Saeimas Kārtības rullis. Ministrs uzsvēra, ka sabiedrībā trūkst informācijas par valdības paveiktajiem darbiem un šī būtu laba iespēja par to informēt.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dzintars Rasnačs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats