26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sprūdža padomniece saņēmusi naudu no Lemberga oponentiem
Sprūdža padomniece saņēmusi naudu no Lemberga oponentiem
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 21. janvāris 2015, 10:28
Izčākstējušās Reformu partijas valdes locekle Inga Antāne pērn saņēmusi 4,5 tūkstošus eiro no biedrības Baltijas asociācija – transports un loģistika (BATL).


Bijusī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža biroja vadītāja un Rīgas brīvostas valdes locekle I. Antāne no BATL saņemto atlīdzību uzrādījusi valsts amatpersonas deklarācijā, kas viņai bija jāiesniedz, beidzot pildīt ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska padomnieces pienākumus pērnā gada 5. novembrī. Valsts ieņēmumu dienests šo deklarāciju publiskojis tikai pirms dažām dienām – 15. janvārī.

BATL ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies tikai ar Ventspils ostu saistīti uzņēmumi, kuru vadītāji un kontrolējošās personas jau ilgus gadus visdažādākajām metodēm cīnās pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu, mēģinot panākt viņa izstumšanu no politikas. Savukārt I. Antāne nepārprotami ir viena no autorēm E. Sprūdža 2012. gada oktobra rīkojumam par A. Lemberga atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata, kas, kā zināms, tiesu procesos jau ir cietis pilnīgu fiasko.

Atbilstīgi BATL 2013. gada pārskatam šīs organizācijas biedri ir vairāki ārvalstu komersanti, kuru kapitāla daļas ir arestētas un nodotas glabāšanā plaši pazīstamajam Šveices advokātam Rudolfam Meroni, – Belegginsmaatshchappij Geit B.V, Yelverton Investment B.V., Yelverton Investments B.V., Elektrotech Limitted. Tāpat BATL biedri ir Ventspils ostas uzņēmumi, kurus, ņemot vērā arestētās mantas glabātāja tiesības, kontrolē R. Meroni (arī ieņemot padomes priekšsēdētāja amatu) un ļoti šaurs viņa tuvāko menedžeru loks – Kālija parks, Ventspils tirdzniecības osta (VTO), Ventbunkers, Latvijas naftas tranzīts un vēl četri šo kompāniju meitas uzņēmumi. Vienīgais BATL biedrs, ko nekontrolē R. Meroni, ir Ventspils Grain Terminal, kura valdes priekšsēdētājs toties ir sens A. Lemberga apkarotājs – Ventspils domes opozīcijas deputāts Vladislavs Šafranskis.

Arī BATL vadība ir iepriekšminēto uzņēmumu menedžeri un R. Meroni uzticamības spersonas, kas, kā jau norādīts, ir ļoti šaurs cilvēku loks – Edgars Ciniņš, Ivars Landmanis, Aivars Gobiņš, V. Šafranskis. BATL ieņēmumi 2013. gadā bijuši tikai divi ziedojumi pa 6000 latu no Kālija parka un VTO, kā arī biedru naudas – 61 850 latu. Būtiska daļa no šiem ieņēmumiem – 20 401 lats – tērēta gada pārskatā neminēta laikraksta izdošanai.

Kā zināms, E. Sprūdža vadīto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju tiesā pret A. Lembergu pārstāvēja juridiskais birojs Triniti – I. Antānes darbavieta gan pirms viņas nonākšanas valsts pārvaldē, gan šobrīd. Par šo juridiskā biroja izvēli tika veikta KNAB pārbaude, vai I. Antāne nav nonākusi interešu konfliktā. Publiski nav izskanējuši šīs pārbaudes rezultāti, bet, visticamāk, KNAB interešu konfliktu nav saskatījis (birojs izvēlēts publiskā iepirkuma procedūrā, I. Antāne pati klāt pie lēmuma pieņemšanas nav bijusi u.tml.). Tomēr publiski ir izskanējis, ka ministrijas ierēdņi nedz paša E. Sprūdža rīkojuma, nedz ministrijas pozīcijas tiesā sagatavošanā nav piedalījušies – tātad visa atbildība par šo skaļo un zaudēto procesu gulstas uz E. Sprūdžu, I. Antāni un Triniti.

Kā zināms, E. Sprūdža rīkojumu A. Lembergs pārsūdzēja Administratīvajā rajona tiesā un visos punktos uzvarēja. Ministrijas vārdā E. Sprūdža ministrēšanas laikā tika iesniegta apelācijas sūdzība, tomēr, mainoties politiskai varai ministrijā, pērnā gada decembrī tā tika atsaukta, lēmumu pamatojot ar līdzekļu taupīšanu un uzsāktā procesa bezjēdzību.

Būtiski ir arī tas, ka I. Antāne līdz pagājušā gada maijam ieņēma Rīgas brīvostas valdes locekles amatu. Tieši šajā amatā viņa pērn saņēmusi arī vislielāko atalgojumu – 17 000 eiro (pamatdarbā kā ekonomikas ministra padomniece – tikai 11 267 eiro).

Kā zināms, Rīgas un Ventspils brīvostas kravu piesaistes ziņā ir konkurējošas ostas.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Inga Antāne

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats