26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Vecāki studē – bērni rotaļājas
Vecāki studē – bērni rotaļājas
Autors: Lelde VEINBERGA / NRA.lv / 14. janvāris 2015, 11:52
Aizvien vairāk izglītības iestāžu izveido bērnu pieskatīšanas istabas, lai ne tikai piesaistītu studējošus vecākus, bet arī parādītu, ka bērni ģimenē neierobežo izglītības iegūšanu. Iespēju atstāt savas atvases Latvijas Universitātes (LU) bērnistabā Asniņš pārsvarā izmanto neklātienes studenti.


Bērnistabas izveide Daugavpils universitātē (DU) ietilpa jaunā Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpusa plānā, kuru atklāja šā mācību gada sākumā. «Istaba funkcionēs kā bērnu rotaļistaba lekciju laikā, kā arī vecākiem būs iespēja pabarot un pārtīt bērnu,» stāsta DU pārstāve Zane Ločmale. Interese ir liela, taču universitāte vēl lems par telpu iekārtojumu, darba laiku un citām organizatoriskām lietām. Telpa varētu tikt atvērta pavasarī. Arī Rīgas Stradiņa universitātē iekārtotā bērnu pieskatīšanas istaba atvērsies februārī, šeit varēs rotaļāties gan studējošo vecāku, gan universitātes darbinieku atvases. Krāsainās telpās Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) dienesta viesnīcā Ķīpsalā bērnistaba darbojas jau kopš pērnā gada. Ideju realizēja RTU studentu pašpārvalde, pirms tam veicot studentu aptauju. Savukārt Ventspils augstskolā šādas vietas izveides ideja tika apspriesta, taču pēc aptaujas secināts, ka studējošo vecāku skaits, kuriem vajadzētu atstāt savas atvases pieskatīšanai, ir mazs.

Ērgļu profesionālajai vidusskolai ir sadarbība ar Ērgļu novada bērnudārzu, kurā pirms mācību gada iespējams nokārtot vietu skolēnu bērniem. Arī vidusskolā izveidota bērnistaba, kura sākumā, pirms trim gadiem, kalpojusi kā vieta, kur skolēniem-vecākiem atpūsties ar bērniem vai uz stundu laiku atvases atstāt pieskatīšanai, taču šobrīd telpa vairāk ir mācību vieta topošajām auklēm. «Profesionālajā vidusskolā mācīties var līdz 29 gadu vecumam, šāda iespēja parāda, ka bērni neierobežo vecāku izglītības iegūšanas iespējas,» bērnistabu izveides priekšrocību redz Ērgļu profesionālās vidusskolas direktors Andris Spaile.

Studējoši vecāki – maģistri

LU bērnistaba Asniņš ir viena no pirmajām telpām studējošo vecāku bērnu rotaļīgai laika pavadīšanai lekciju laikā; tā izvietota Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē Pārdaugavā. Asniņš atvērts piektdienās un sestdienās, un uz maiņām bērnistabā strādā studējošās auklītes Aija Skutele un Agnese Čamane. Aija studē, lai kļūtu par vācu un angļu valodas skolotāju, bet Agnese – par sociālo pedagogu. «Šis ir labs variants studentiem, kuriem nav, kur atstāt bērnu. Ir vecāki, kas bieži šeit uztic pieskatīt savas atvases. Pārsvarā esmu ievērojusi, ka bērnu vecāki ir neklātienes maģistranti vecumā no 25 līdz 35 gadiem,» novērojusi auklīte Aija.

Uzticētu pat mazuļus

Darba auklītēm visvairāk ir sestdienās, kad bērni nedodas uz bērnudārzu vai skolu. Īpaši apmeklējums pieaug sesijas laikā. «Bērnistabā bijuši pat astoņi līdz desmit bērni vienlaikus, kad patiesi saspringti viss jāuzmana. Ir bērni, kuri ieslēgušies sevī un nevēlas ar mani runāt, bet es cenšos ieinteresēt viņus ar spēlēm vai zīmēšanu, un, kad jādodas mājās, bērns lūdz mammai vēl palikt. Ja bērni kaut ko uzzīmē, pieliekam pie sienas, un mazie mākslinieki ir ļoti laimīgi,» izrādot telpu, saka Aija. Bērnistabā piekrīt pieskatīt mazuļus, kuri sasnieguši vismaz pusotra gada vecumu, taču bijis gadījums, kad māte bija gatava uzticēt pat divus mēnešus vecu mazuli, taču auklītēm nācies atteikt, jo tik mazam bērnam nepieciešama īpaša uzmanība un inventārs. Bērna pieskatīšanas pakalpojums universitātē ir bez maksas. Spēles, rotaļlietas un zīmēšanas piederumus palīdz nodrošināt fakultātes studentu pašpārvalde.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Latvijas Universitāte

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats