26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Gan Bei restorāni pelnījuši boikotu
Gan Bei restorāni pelnījuši boikotu
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 12. decembris 2014, 14:05
Citiem blēdīgiem tirgotājiem par biedinājumu uz Gan Bei tīkla restorānu durvīm vajadzētu likt uzrakstu «Slēgts, jo apzagām klientus, darbiniekus un valsti».


Savukārt klientiem šos restorānus vajadzētu boikotēt, jo saskaņā ar Finanšu policijas publiskoto informāciju pusi (!) no kases aparātos iereģistrētās naudas uzņēmuma Lage Ko vadība saliek sev kabatās, daļu maksā datorkrāpniekiem un vēl mazumiņu atmet darbiniekiem – aplokšņu algās.

Būtisks aspekts šajā lietā ir fakts, ka viena no galvenajām aizdomās turamajām – apcietinātā Gaļina Karmača – ir Saskaņas Saeimas deputāta Sergeja Potapkina sieva.

NRA.lv piezvanīja un pajautāja deputātam, vai viņš ir līdzvainīgs valsts apzagšanā, taču deputāts atbildēja, ka esot grūti runāt, un nometa klausuli. Uz jautājumu īsziņā viņš neatbildēja. Taču zīmīgi, ka arī nevienā citā publiskā informācijas avotā nav atrodami izteikumi, kuros viņš apliecinātu, ka nav vainīgs.

Vakar Finanšu policija saņēma Saeimas akceptu kratīšanai deputāta dzīvesvietā, un VID sniedza plašāku informāciju par notikušo. Divu dienu laikā kopumā veiktas 30 kratīšanas. Aizturētas septiņas personas. Tikmēr policijas izkratītie restorāni darbību vakar atsāka, it kā nekas nebūtu noticis, – tikai čeku vietā klientiem izsniedza kvītis. Maz gan ticams, ka dienas beigās restorānu kases aparātos atkal tika likta zibatmiņa ar īpašo ļaunatūru, kas izdzēš aparātu atmiņu, tādējādi nodokļos ļaujot samaksāt vien nožēlojamus grašus.

VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis tiešā tekstā uz Gan Bei restorānu boikotu neaicina: «Nez vai tas būtu īsti likumīgi. Taču tāpēc mēs cenšamies maksimāli plaši pastāstīt, kā tas viss noticis, un tālāk tā jau ir katra paša izvēle, kur un ko iet ēst.»

Atmaskotajā ķēdē piedalījušies divi uzņēmumi – ēdinātājs, tātad Lage Ko un kases aparātu sistēmu piegādātājs BRIO EngineerinG. Sadarbības fakts atrodams viņu pašu mājaslapā.

Jau vairākus gadus VID bijušas pamatotas aizdomas, ka negodīgi uzņēmēji mēdz sagrozīt mazumtirdzniecībā kases aparātu vēsturi. Daudzos gadījumos iejaukšanos konstatēt izdevās, taču ne patiesās summas, kam bija jāuzrādās čekos un aparātu atmiņā. Tagad cietais rieksts atkosts.

Tehniski noziegums tiek īstenots sekojoši. Dienas garumā kases aparātā tiek izsisti korekti čeki. Beidzoties darbalaikam, atbildīgā persona pieņem lēmumu samazināt reģistrētos ieņēmumus un automātiski arī nodokļos maksājamo naudu. Kases terminālī tiek ielikta zibatmiņa, kas satur speciāli izstrādātu ļaunatūru. Atliek ievadīt vēlamo summu, un īsto skaitli nomaina 50% mazāks. Arī Grand Total atskaite, kas ņemta no it kā nedzēšamās atmiņas, ir samazināta un pati atmiņa izrādās pavisam vienkārši dzēšama. Zibatmiņa vienam kases aparātam maksājusi 1500 eiro, plus klāt vēl nākuši maksājumi par ļaunatūras regulāru atjaunošanu. Kā revidenti nākuši uz pēdām šai shēmai, VID neatklāj, taču NRA domu gājienu atzīst par pareizu: ēdiens šajos restorānos ir briesmīgi dārgs, galdiņi rezervēti labu laiku uz priekšu, savukārt algas personālam un nodokļi valstij neproporcionāli mazi.

Finanšu policijas priekšnieks Kaspars Podiņš vēsta, ka mēnesī no uzņēmuma kases aparātiem noziedzīgi izņemti vidēji 700 līdz 800 tūkstoši eiro, un nav šaubu, ka valstij izkrāptās summas lēšamas miljonos. VID par izblēdītajiem nodokļiem cīnīsies un, visticamākais, tāpat kā tas savulaik noticis Čili picas lietā, savu atgūs. Citādi ir ar klientiem. Ikviens, kurš ēdis Gan Bei restorānā, ir apkrāpts, jo čekā tika uzrādīta summa ar nodokļiem, kas patiesībā netika samaksāti. Bet šo krāpšanu neviens un nekad nekompensēs.

Noziegums galu galā var izrādīties krietni plašāks, nekā pašreizējā izmeklēšanas posmā atklāts, jo svilpītes ar nodokļu izkrāpšanas ļaunatūru var būt piegādātas arī citiem programmētāju klientiem. BRIO EngineerinG mājaslapā kā sadarbības partneri tiek uzrādīti daudzi restorāni, degvielas stacijas, veikali, viesnīcas, un tagad uz visiem viņiem krīt aizdomas.

Un tai pašai Lage Ko bez Gan Bei pieder arī citi ēdināšanas brendi – Thali, Kļavas lapa, Neo, Lage, Mandarin. Acīmredzot arī tos godīgiem cilvēkiem, kas vēlas barot ne tikai uzņēmēju, bet arī valsti, vairs neklātos apmeklēt.

Finanšu policija prognozē, ka pabeigt izmeklēšanu konkrētajā epizodē varētu gada pusotra laikā – atgūt nodokļu naudu un sodīt uzņēmumus, to amatpersonas. Taču šim stāstam gaidāmas vēl plašākas konsekvences. Tagad mazumtirdzniecības nozarei būs ļoti grūti pretoties bargākiem noteikumiem attiecībā uz kases aparātu lietošanu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gan Bei

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats