26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Seile sprukās: saņemt neuzticību vai publiskot algas
Seile sprukās: saņemt neuzticību vai publiskot algas
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 10. decembris 2014, 16:03
Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, satrūkusies no asās pedagogu un nozares arodbiedrības pretreakcijas, gatava atsaukt tās rosinātos Izglītības likuma grozījumus par pedagogu algu publiskošanu, atklājot arī amatus, vārdus un uzvārdus.


Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lēmums paust atklātībā skolotāju algas guvis gan nozarē strādājošo atbalstu, gan nopēlumu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā vakar atzina ministre Mārīte Seile, uzsverot, ka šādu soli gribējusi spert, lai atrisinātu vienu no nozares problēmām – necaurspīdīgumu. Sākotnējo ieceri uzrādīt vārdus, uzvārdus un amatus ministrija, virzot likumprojektu uz valdības sēdi, papildinājusi arī ar otru variantu, piedāvājot publiskot tikai algas un likmes. Diemžēl Ministru kabineta (MK) sēdē, kurā pati ministre neesot piedalījusies, šis priekšlikums nav atbalstīts, bet gan tas, kurā norādīti vārdi un uzvārdi. Tā kā šo jautājumu izlemts virzīt pēc iespējas ātrāk uz MK, tas diemžēl nav izdiskutēts ar sociālajiem partneriem, raksta NRA.lv.

Rezultātā IZM no viņiem saņēmusi asu kritiku pret šādu sasteigtu un nepārdomātu soli. Ņemot vērā «milzīgo pretestību», M. Seile lūdza komisiju atlikt šā jautājuma tālāku virzīšanu uz Saeimu, soloties mēģināt «kaut kā citādāk gaisināt darba samaksas necaurspīdīgumu». Jo, ja viņai jāizvēlas starp diviem variantiem – publiskot algas vai arī saņemt partneru neuzticību, tad viņa esot par likumprojekta apturēšanu. Deputāti piekrita, ka par to vēl būtu jādebatē, tomēr nevienojās par tālāko rīcību. Viņi arī rosināja pašu ministri vai IZM parlamentāro sekretāru Edvardu Smiltēnu iesniegt pieprasījumu izņemt no Izglītības likuma grozījumu projekta šo normu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško uzsver, ka situācija ir jau ļoti nokaitēta sakarā ar jaunā darba samaksas modeļa ieviešanu un finansējuma trūkumu, bet šāda ministrijas rīcība vēl tikai piemet jaunas pagales ugunskuram.

Latvijas Izglītības vadītāju arodbiedrība (LIVA) uzsver: pašlaik galvenais ir panākt, lai valdība piešķir adekvātu finansējumu jauna, godīga un izglītības kvalitāti veicinoša pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai. Tam jānodrošina konkurētspējīgs un godīgs atalgojums. LIVA, tāpat kā LIZDA, uzskata, ka jaunā modeļa ieviešana ir iespējama, tikai piešķirot papildu, nevis pārdalot esošo finansējumu, norāda LIVA viceprezidente Ilze Kalniņa.

«Attiecībā uz valdības ārkārtas sēdē pieņemtajiem, ar arodbiedrībām nesaskaņotajiem IZM sagatavotajiem grozījumiem Izglītības likumā – katru mēnesi publiskot vairāk nekā 29 000 pedagogu algas, kuras jau tagad vismaz ministrijas ierēdņiem ir apskatāmas tarifikācijā Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS), uzskatu, ka tie ir bezmērķīgi un nepieņemami, jo liek justies slikti Latvijas pedagogiem, kuri šobrīd saņem tādu darba samaksu, kādu paredz likumdošana – tās pamatā IZM ieviestais princips Nauda seko skolēnam,» norāda I. Kalniņa.

Katrs varot uzzināt, ka pieredzējušam pedagogam ar vismaz desmit gadu darba stāžu par vienu slodzi pašlaik maksā 420 eiro pirms nodokļu nomaksas. Varbūt vispirms jāizveido jaunais darba samaksas modelis un tad jāsteidz publicēt algas – līdz ar visiem citiem valsts sektorā strādājošiem? – rosina LIVA pārstāve, piebilstot, ka tam visam aizsegā paliek fakts, ka šie grozījumi Izglītības likumā paredz vēl uz trim gadiem atlikt pieaugušo neformālās izglītības programmu finansēšanu. To visu redzot, viņai vienkārši esot skumji, ka «IZM nejūtas morāli atbildīga par savas nozares cilvēkiem, kā arī sekām, kādas šis sasteigtais lēmums atstās uz sabiedrību».


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mārīte Seile

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats