27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Valžu pielāgošana partiju interesēm vēl priekšā
Valžu pielāgošana partiju interesēm vēl priekšā
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 14. novembris 2014, 11:07
Starptautiskās lidostas Rīga valdes locekļu pēkšņā atkāpšanās atgādinājusi, ka drīzumā gaidāma ierastā uzņēmumu ar valsts kapitāla daļām valžu pielāgošana aktuālajam valdības sastāvam un koalīcijas partneru interesēm. Politikas smagsvari atzīst, ka šis process ir neizbēgams, taču vismaz šobrīd tas nav vēl sācies.


Otrdien sabiedrību nesagatavotu pārsteidza ziņa, ka četri līdzšinējie Rīgas lidostas valdes locekļi iesnieguši atlūgumu. Ņemot vērā, ka uzņēmuma akcionāram Satiksmes ministrijai un tā valdei ilgāku laiku jau bijuši atšķirīgi viedokļi par atsevišķu pārvaldības procesu virzību un risinājumu gaitu, Satiksmes ministrija, ilgi nedomādama, atlūgumus pieņēma, raksta NRA.lv.

Vieglu neapmierinātību ar to paudis Zaļo un zemnieku savienības sadarbības partneris, Liepājas partijas līderis Uldis Sesks, jo valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks ir viņa vadītās partijas biedrs, bet ministriju vada nu jau pilnvērtīgs Vienotības biedrs Anrijs Matīss. Tomēr ar to nav pieticis, lai aizdomas par uzņēmumu valžu pārveidošanu pēc koalīcijas ģīmja un līdzības nostiprinātos.

Arī Satiksmes ministrija norāda, ka problēma ir daudz dziļāka. A. Matīss neizslēdz, ka lidostas bijušos valdes locekļus varētu saukt pie atbildības par līdzekļu izšķērdēšanu saistībā ar tēriņiem juristiem. Pagaidām nekādas darbības netiek uzsāktas, jo būtiskāk tagad ir pēc iespējas ātrāk apstiprināt jauno valdi, lai tā varētu pilnvērtīgi darboties.

Pēc tam tikšot izvērtēts, vai un kad ministrija varētu vērsties pret bijušiem valdes locekļiem.

Arī Satiksmes ministriju pārraugošās Vienotības līdere Solvita Āboltiņa norāda, ka lidostas valdes nomaiņa nav saistāma ar politisko spēku interesēm, bet gan ar saimnieciskām problēmām. Turklāt aizgājusī valde esot nojautusi, ka pār viņu galvām savelkas negaisa mākoņi, kas lēmumu par atlūgumu iesniegšanu tikai pasteidzinājusi. Citu uzņēmumu ar valsts kapitālu valžu nomainīšana pagaidām neesot aktuāla.

«Citu uzņēmumu valdes pagaidām nav dienaskārtībā, bet, ņemot vērā, ka Ekonomikas ministrija tagad ir Zaļo un zemnieku savienības pārziņā, tas noteikti tiks darīts,» saka S. Āboltiņa un piebilst, ka pirmā valde, ko mainīs politisku motīvu dēļ, varētu būt Rīgas brīvostā.

Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas līderis Augusts Brigmanis gan saka, ka pagaidām jautājums par valžu maiņām politiskajā aspektā nav izskatīts. Viņam lidostas valdes atkāpšanās bijusi pārsteigums, un pat par A. Mūrnieka piederību sadarbības partnerim Liepājā viņš ar nokavēšanos uzzinājis no U. Seska. Tomēr to, ka valdes patiešām varētu tikt mainītas, viņš neizslēdz.

«Mainīt tikai tādēļ, lai kaut ko mainītu, mēs nevēlamies. Ir jāidentificē vājie posmi, ja tādi ir, un tikai tad var rīkoties tālāk. Es nezinu, vai ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola sākusi jau to izvērtēt. Katrā gadījumā tas šobrīd mums nav aktuāli,» saka A. Brigmanis.

Savukārt Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš uzskata, ka aktīva valžu pielāgošana koalīcijas interesēm izskausta jau pirms vairākiem gadiem, tādēļ apvienība par šiem procesiem vispār neinteresējoties.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: valdes

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats