10. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Maija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ebolas vīruss Latvijā: inficēšanās risks zems
Ebolas vīruss Latvijā: inficēšanās risks zems
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 9. oktobris 2014, 11:12
Līdz ar pirmo Eiropā reģistrēto Ebolas vīrusa saslimšanas gadījumu cilvēki uztraucas, cik reāla ir iespējamība, ka šī bīstamā kaite izplatīsies citviet Eiropā, tostarp Latvijā.


Teorētiski tas ir iespējams, taču, kā NRA.lv norāda Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, Ebolas vīruss neizplatās gaisa pilienu veidā, kas līdz ar to ierobežo strauju izplatīšanos, kā arī, ievērojot visus drošības pasākumus, tā izplatību salīdzinoši viegli var apturēt. Eiropā atšķirībā no Āfrikas, kur Ebolas vīrusa skartajās pilsētās dažviet nav slimnīcas vai slimnīcās nav gultu, tomēr ir augsta līmeņa veselības aprūpes iestādes, kurās var pienācīgi parūpēties par saslimušajiem un izķert infekcijas avotus.

Spānijā reģistrētais pirmais saslimšanas gadījums pagaidām nekādas būtiskas izmaiņas mūsu infekcijas slimību uzraudzības sistēmā nav ieviesis. J. Perevoščikovs stāsta, ka diennakts režīmā arī Latvija saņem ziņas no ātrās reaģēšanas tīkla par infekcijas slimību (ne tikai ebolas) gadījumiem Eiropā. Viņš teic –epidemiologi Spānijā noskaidrojuši, ka medicīnas darbiniece bijusi kontaktā ar 50 cilvēkiem, kuriem riska pakāpe inficēties ar Ebolas slimības vīrusu ir dažāda. «Ebolas slimība ir tā, kurai epidemiologi dod risku novērtējumu, proti, kāds ir risks inficēties, ja dzīvo kopā ar Ebolas vīrusa inficētu personu, – tie ir 99 procenti, kāds ir risks, ka šāds cilvēks paies tev garām un tu inficēsies, – praktiski nekāda riska,» stāsta epidemiologs. «Spānijas gadījumā pieci no cilvēkiem, kuri kontaktējušies ar medicīnas māsu, pašlaik tiek medicīniski novēroti, viens no viņiem ir medmāsas vīrs, kurš pašlaik ir izolēts no sabiedrības, jo risks, ka viņš varētu būt inficējies, ir ļoti augsts, savukārt citiem cilvēkiem, kuri bijuši mazākā kontaktā ar saslimušo, ir doti norādījumi sekot savam veselības stāvoklim. Ebolas slimības gadījumā, ja tā var teikt, ir divas pozitīvas ziņas – vīruss neizplatās pa gaisu (gaisa pilienu veidā) – un otra – kamēr slimniekam nav slimības simptomu, viņš nav infekciozs pretēji daudzām citām infekcijas slimībām, ar kurām cilvēks nezinot var inficēt daudzus citus. Ja cilvēkam ir Ebolas vīrusa pazīmes – vemšana, caureja un citas –, tad viņš ir infekciozs.» Neraugoties uz psiholoģisko fonu, cilvēkiem paniskas bailes izraisa informācija masu medijos par jebkuras bīstamas slimības parādīšanos – jaunākie pētījumi liecina, ka Ebolas vīrusa reproduktivitāte ir samērā zema – 1,4, tas nozīmē, ka viens slimnieks inficē vidēji 1,5 citus. Piemēram, garā klepus gadījumā viens inficē 17, masalu gadījumā – 18.

Ļoti svarīgi, lai medicīnas darbinieki pedantiski ievērotu visus drošības noteikumus attiecībā uz Ebolas vīrusu, kuri ļauj ierobežot šī vīrusa izplatību, kā arī cilvēki, kuri bijuši kontaktā ar Ebolas slimības skartu pacientu, sekotu savam veselības stāvoklim un laikus vērstos pēc mediķu palīdzības. Spāņu medicīnas māsas palīdze, visticamāk, inficējās, jo kaut kādā veidā nonāca tiešā saskarē ar slimo pacientu un, iespējams, neievēroja pilnībā visus noteikumus. «Tas varēja notikt, ja, piemēram, nepareizi uzkopa telpu, kur gulēja pacients, vai nepareizi likvidēja apģērbu pēc šī darba,» skaidro J. Perevoščikovs.

Risku Eiropā izplatīties Ebolas vīrusam kā zemu vērtē arī Pasaules Veselības organizācijas Eiropas reģiona vadība, norādot, ka Eiropas valstis ir vislabāk sagatavotās, lai cīnītos pret vīrusa izplatību. Visām valstīm ir zināmi protokoli un procedūras, kas jāievieš gadījumā, ja tiek konstatētas aizdomas par vīrusu. Arī Latvijā ir sagatavota, un medicīnas darbiniekiem nodota visa informācija par pašreizējo situāciju ar ebolu un ko darīt, ja parādās aizdomīgs pacients. Lidojumus uz un no vīrusa skartajām valstīm neplāno atcelt, un Latvijai būtu visai grūti izķert pasažierus, kuri ielido no Āfrikas, taču valstis, kur izplatās ebola, pārbauda pacientus izlidojot un sniedz informāciju, ko darīt, ja ir aizdomas par inficēšanos. «Tomēr mēs neiesakām braukt uz Āfrikas valstīm, kur ebola izplatās, labāk būt piesardzīgiem,» saka epidemiologs.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ebolas vīruss

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats