03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Latvijas simtgadei – 10 miljoni eiro
Latvijas simtgadei – 10 miljoni eiro
Autors: Aisma Orupe / NRA.lv / 5. septembris 2014, 11:25
Latvijas valsts simtgades satura veidošanai Kultūras ministrija (KM) triju gadu laikā ieplānojusi tērēt vairāk nekā desmit miljonus eiro.


Jubileju sagaidot, paredzēts uzņemt filmas, uzrakstīt šim notikumam veltītu monogrāfiju un radīt Latvijas Nacionālo enciklopēdiju. Iecerēts arī izstrādāt Latvijas Nacionālā mākslas muzeja programmu simtgadei (Portrets. 20. gadsimts; LV dizaina stāsts – 100; Nākotnes valsts; 6. Rīgas Starptautiskā tekstilmākslas triennāle; Jūgendstils. Sākotne. Ietekmes. Savdabība). Tāpat KM plānojusi izveidot simtgades biroju ar pieciem darbiniekiem. Vienlaikus notiks arī sagatavošanās pasākumi XXVI Dziesmu un XVI Deju svētkiem 2018. gadā, raksta NRA.lv.

Viens no pasākumiem, kas jāsāk īstenot jau tuvākajā laikā un kam jāparedz valsts budžetā līdzekļi, ir sabiedriski nozīmīgu filmu uzņemšana. Iecerēts radīt piecas spēlfilmas, vienu animācijas filmu vai ciklu, kā arī sešas dokumentālās filmas. Nacionālajam kino centram (NKC) uzdots pamatīgāk sagatavot plānu, un kultūras ministre Dace Melbārde uzsvēra: «Ja nākamgad naudas nebūs, filmu arī nebūs, jo gada laikā to izdarīt nav iespējams.» Viņa arī piebilda, ka ar summu, kas pašlaik pieejama, pietiks tikai nelielas programmas īstenošanai. Iecerētais filmu apjoms nebūt neesot pārmērīgi liels, piemēram, Igaunijā uz savas valsts svētkiem gatavos septiņas astoņas spēlfilmas.

Šobrīd NKC ir izsludinājis projektu atlasīšanas konkursu, paredzot tam vairāk nekā 264 000 eiro. Tajā atbalstīs pilnmetrāžas spēlfilmu un animācijas filmu projektu līdz 2015. gada augusta beigām, arī scenāriju rakstīšanu, tēlu un vizuālo risinājumu izstrādi, kā arī trīs minūšu filmas demo materiāla izveidi. Konkursā plānots atbalstīt ne mazāk kā 12 filmu projektu, vienam atbalstītajam projektam piešķirot apmēram 22 000 eiro.

Filmu projektus izvērtēs kompetenta žūrija, kurā būs gan NKC pārstāvis, gan sabiedrībā pazīstami cilvēki – kinorežisors Jānis Streičs, rakstniece Māra Zālīte, mecenāts Boriss Teterevs, režisors Pēteris Krilovs un citi.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kultūras ministrija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats