26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Paplašina Latvijas vēstniecību Londonā
Paplašina Latvijas vēstniecību Londonā
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 28. augusts 2014, 16:24
Latvijas vēstniecība Londonā ir iekārtojusi nomātās telpas konsulārās nodaļas vajadzībām, un Latvijas valstspiederīgajiem beidzot ir iespēja ātrāk un ērtāk saņemt personas dokumentus.


Arī vēlētājiem, kuri šogad 4. oktobrī ieradīsies, lai balsotu 12. Saeimas vēlēšanās, vairs nenāksies stāvēt garumgarā rindā uz ielas, jo vēlēšanu iecirknis Londonā atradīsies konsulārās nodaļas jaunajās telpās.

NRA.lv jau pērnvasar rakstīja, ka Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) plānoja vērsties Ministru kabinetā ar lūgumu piešķirt finansējumu papildu amata vietu izveidei Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā, kur dzīvo apmēram 100 000 Latvijas valstspiederīgo. Tāpēc pases saņemšana vai bērna reģistrācija pilsonībā ievilkās pat vairākus mēnešus. Intensīvi tika meklētas arī papildu telpas. Tolaik ĀM sūkstījās, ka daudzu ēku īpašnieki nemaz nevēloties iznomāt telpas vēstniecības vajadzībām.

Pagājušā gada vasarā piemērotas telpas tika atrastas un decembra beigās parakstīts īres līgums, bet šā gada janvārī – uzsākti pārbūves darbi. ĀM informē, ka visilgāko laiku britu uzņēmumiem aizņēma telekomunikāciju un interneta sakaru ierīkošana. Tagad ir nodrošināta ērta piekļuve gan vecākiem ar bērnu ratiņiem, gan personām ar kustību traucējumiem. Tomēr vismaz šobrīd konsulārajā nodaļā darbinieku skaits gan nav palielināts, lai gan jaunās telpas to pieļauj. «Ar esošajiem resursiem esam optimizējuši vairāku pakalpojumu saņemšanas kārtību konsulārajā nodaļā, attiecīgi spējot samazināt gaidīšanas laiku, piemēram, pasu un ID karšu noformēšanai. Tāpat piedāvājam daudzus pakalpojumus saņemt pa pastu, bez personiskas ierašanās konsulārajā nodaļā, kas klientam ļauj ietaupīt gan laiku, gan resursus,» optimistiski vēstīts atbildē no Latvijas vēstniecības Lielbritānijā. Laika un resursu taupības nolūkā apmeklētāji konsulārajā nodaļā tiek pieņemti tikai pēc iepriekšēja pieraksta un daudzi pakalpojumi ir pieejami arī pa pastu bez personiskas ierašanās, tāpēc vērts izlasīt informāciju mājaslapā www.mfa.gov.lv/london. Šogad pirmajā pusgadā vēstniecības konsulārā nodaļa e-pastā sniegusi atbildes jau uz 16 500 pieprasījumiem, pērn kopumā atbildēts uz 26 000 e-pasta pieprasījumu.

Latvijas vēstniecībā informē, ka nepiemērotās telpas bija viens no galvenajiem iemesliem garajām rindām, gadā konsulārajā nodaļā tiek pieņemti vairāk nekā 20 000 apmeklētāju un pieprasījumu skaita samazināšanās nav novērojama. Piemēram, 2013. gadā konsulārajā nodaļā kopumā tika noformēti 19 000 pasu un personas apliecību pieteikumi, šogad līdz augustam arī jau noformēti ap 10 000 pieteikumu. Lielbritānijā dzīvojošie turpina statistiski vairot Latvijas pilsoņu skaitu, jo jaundzimušo Latvijas pilsoņu reģistrācijas pieteikumu skaits ir «nemainīgi pieaugošs», kā to raksturo Latvijas vēstniecība. Šā gada pirmajā pusgadā vēstniecība Latvijas pilsonībā reģistrējusi 1375 jaundzimušos bērnus, 2013. gada pirmajā pusgadā pilsonībā tika reģistrēti 1312 bērnu, pagājušogad kopā – 2281 jaundzimušais.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Londona

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats