26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » Politiķi iesildās prezidenta vēlēšanu intrigai
Politiķi iesildās prezidenta vēlēšanu intrigai
Autors: Ilze Veģe / NRA.lv / 20. jūnijs 2014, 10:01
Nacionālās apvienības pārstāvim Raivim Dzintaram publiski pieminot Egila Levita vārdu, ir uzjundīts jautājums par nākamgad gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām. Tikmēr politiķi uzsver: šī saruna ir krietni pāragra un mēģinājums pirms Saeimas vēlēšanām iekustināt tēmu, par kuru partijas vēl nav sākušas pat domāt, tiek apzināti režisēts.


Debatējot par Valsts prezidenta amata kandidātiem un Andra Bērziņa izredzēm tikt pārvēlētam, Zaļo un zemnieku savienības līderis Uldis Augulis šonedēļ apliecināja, ka savienība atbalstītu pašreizējo. Tikmēr Visu Latvijai!-Tēvzemei un Brīvībai/LNNK šajā kontekstā piemin Egilu Levitu.

Lai gan parlamentam par Valsts prezidentu būs jābalso tikai pēc gada, tomēr sarunu temats ir pieteikts jau šobrīd. ZZS Saeimas frakcijas līderis Augusts Brigmanis gan sarunā ar NRA.lv neslēpj – šāda pārsteidzība ir dīvaina: «Partijas nav pat aizkulisēs sākušas domāt par prezidenta jautājumu. Tāpēc izskatās, ka kāds apzināti cenšas priekšvēlēšanu laikā ierosināt šādu tēmu. Domāju, šis process tiek režisēts. Taču ZZS nekad nav slēpusi, ka pašreizējā momentā būtu gatava atbalstīt Andri Bērziņu.»

Arī Nacionālās apvienības līderi R. Dzintars un Gaidis Bērziņš sarunā ar Neatkarīgo apliecināja – Valsts prezidenta amata kandidāti nav apspriesti pat ne teorētiski, tāpēc jebkādi minējumi ir ļoti aptuveni. «Mēs vienmēr esam simpatizējuši Egilam Levitam, taču sniegt konkrētu spriedumu ir stipri pāragri,» atzīst G. Bērziņš. Tikmēr R. Dzintars papildina: «Valsts prezidenta kandidātu izvirzīšana un Saeimas balsojums vienmēr ir bijuši saistīti ar spēcīgām aizkulišu ietekmēm un intrigām. Šajā procesā ir iespējamas visdažādākās māņkustības, tādēļ runāt par konkrētiem kandidātiem gadu iepriekš ir stipri nenopietni.» Tāpat R. Dzintars uzsver, ka nākamo valsts vadītāju izvēlēsies jau jaunais Saeimas sasaukums, kurā var būt gluži cits spēku samērs starp dažādām partijām un dažādām interesēm.

To, ka partijām priekšvēlēšanu laikā ir citi, daudz aktuālāki, jautājumi, apliecina arī partijas Vienotība Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Viņaprāt, A. Bērziņam ir teorētiskas iespējas tikt pārvēlētam, taču jebkādi spriedumi, pirms ir zināms 12. Saeimas jaunais sastāvs, būtu spekulācijas.

Tikmēr aizkulisēs Valsts prezidenta vēlēšanu kontekstā pagaidām izskan trīs galvenie uzvārdi. Proti, tikt pārvēlēts varētu gribēt pašreizējais prezidents A. Bērziņš, pie kura tēla turpmāk grasās piestrādāt viens no savulaik visaugstāk novērtētajiem politiķiem, eksministrs Aivis Ronis. Tāpat rudenī Latvijā atgriezīsies līdzšinējais eirokomisārs Andris Piebalgs, kura augstais reitings varētu viņam ļaut kandidēt uz prezidenta posteni. Kuluāros arī baumo, ka pašreizējā Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa nākamajā parlamentā, visticamāk, vairs nesēdēs prestižajā priekšsēdētājas krēslā, kas varētu nozīmēt arī viņas uzvārda parādīšanos Valsts prezidenta amata kandidātu sarakstā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Raivis Dzintars

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats