04. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Viola, Vizbulīte
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eksperti: tuvojas melno mapīšu laiks
Eksperti: tuvojas melno mapīšu laiks
Autors: NRA.lv / 11. jūnijs 2014, 10:17
Viltīgi savērptā intriga ap tieslietu ministri Baibu Broku, Laimdotas Straujumas negaidītais uzklupiens KNAB vadītājam, Valda Dombrovska kredītu skandāls un pat Nila Ušakova pēkšņā laulības šķiršana — eksperti uzskata, ka visi šie notikumi rindojas loģiskā virknē, iezīmējot Saeimas vēlēšanu tuvošanos.


Reizi četros gados — Saeimas vēlēšanās — politiskā elite izspēlē visaugstākās likmes. Lai iegūtu noteicošo toni parlamentā un visietekmīgākos portfeļus valdībā, partijas nežēlo nedz spēkus un naudu, nedz arī izdomu, tādēļ vēlēšanu priekšvakarā atklātībā nereti nonāk gan safabricēti, gan arī patiesi fakti par partiju vadošo personību reputācijas traipiem.

Pandoras lāde ir atvērta

Politologi Jānis Ikstens un Filips Rajevskis ir vienisprātis — līdz 12. Saeimas vēlēšanām ir atlikuši tikai četri mēneši un šis ir īstais laiks, lai dienas gaismā nonāktu melnās mapītes. „Domāju, ka Latvijā partijas viena par otru noteikti vāc kompromitējošas ziņas. Partija Vienotība pārāk ilgi ir turējusies pie varas un ir daudz citu spēku, kas vēlētos ieņemt tās vietu” bija pārliecināts F. Rajevskis, kuraprāt, informatīvās cīņas laukā šī vasara nebūs vienmuļa. Arī J. Ikstens apliecina: viņš nebrīnītos, ja jau tuvākajās nedēļās no politiķu skapjiem tiktu vilkti laukā visdažādākie skeleti, no kuriem pirmais varētu būt arī uzpūstais un līdz galam nesaprotamais skandāls ap B. Brokas pielaidi valsts noslēpumam. Tikmēr F. Rajevskis papildina: „Līdz ar Einara Repšes un Jaunā laika parādīšanos politiskajā vidē tika ievazāta bīstama tendence — izmantot administratīvos resursus, tostarp, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju politisko konkurentu iznīcināšanai. Lai cik ļoti savulaik viens otru neieredzēja Latvijas ceļš un Tautas partija, tomēr šīs partijas neriskēja atvērt Pandoras lādi, kas, zaudējot varu, jebkurā momentā varēja pavērsties pret katru no politiķiem,” klāsta F. Rajevskis, piebilzdams — šo tēzi lieliski apliecina arī premjerministres L. Straujumas pēkšņā vēršanās pret KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku. „Ne velti biroja priekšnieks paziņoja, ka patlaban notiek pārbaude gan par Valda Dombrovska, gan arī pašas L. Straujumas iespējamo atrašanos interešu konflikta situācijā. Pirms vēlēšanām visi skeleti draud izkrist un ir daudzi, kas tam vēlas palīdzēt.”

Lielāki un mazāki skandāli

Līdz šim skaļākie priekšvēlēšanu skandāli ir bijuši saistīti ar publicista Lato Lapsas bezmaksas avīzēm, kurās viņš atgādināja gan par augstu amatpersonu nodokļu nemaksāšanas shēmām, gan par dāsniem valsts pasūtījumiem un budžeta naudas izsaumniekošanu utml. Savukārt 2010. gadā, mēnesi pirms Saeimas vēlēšanām atklātībā nonāca ļoti privāta informācija par Aināra Šlesera biogrāfiju, kas citkārt nosvērto politiķi noveda līdz asarām. Skaļš ir bijis arī 2002. gadā notikušas skrejlapu skandāls, kurā bija iesaistīts Latvijas ceļš un Tautas partija. Savukārt no nesenākajiem sīkajiem skandāliem pieminami vairāki Vienotības cilvēki, proti, Dzintara Zaķa vēlme nemaksāt nodokļus par lepna auto iegādi, Lolitas Čigānes kontrabandas ceļā Latvijā ievestie zīda lakatiņi, kā ar daudzie Arta Kampara grēciņi uzņēmējdarbības jomā.

Tiesa, šobrīd aizkulisēs arvien skaļāk virmo aizdomas, ka tuvākajā laikā nopietnas nepatikšanas piemeklēs bijušo valdības vadītāju Valdi Dombrovski, kura karjerai Eiropā varētu traucēt iespējamie nesmukumi ar ģimenes biznesa kredītiem. Un šajā kontekstā KNAB vadītāja paziņojums, ka birojs ir gatavs sekmēt pagaidām neskaidrās situācijas izmeklēšanu, Vienotībai varētu šķist īpaši nepatīkams.

Lai gan pēc nozīmības — nesalīdzināms, taču pēc būtības — līdzīgs, V. Dombrovska kredītu mistērijai tiek pretnostatīts gadījums ar Rīgas mēra Nila Ušakova pēkšņo laulības šķiršanu. „Domāju, ka Nils Ušakovs apzināti pirms vēlēšanām visu slēpto padarīja par atklātu, lai nebūtu nekā tāda, ko varētu izvilkt dienas gaismā,” uzskata F. Rajevskis.

Sākusies lielā staigāšana

Tiesa, partiju reitingus pirms vēlēšanām satricina ne tikai kompromatu cīņas, bet arī iekšēja rūgšana un atsevišķu politiķu pāriešana otrpus ierakumiem. Tā, piemēram, vakar par aiziešanu no Vienotības paziņoja viena no ilggadējām šīs kustības biedrēm, partijas Jaunais laiks pamatlicēja Ingūna Rībena, kā arī Saeimas deputāte Janīna Kursīte. Abas politiķes, kuras arī iepriekš ir paudušas par Vienotības kopējo nostāju radikālākus nacionālos uzskatus, varētu pievienoties Nacionālajai apvienībai.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Baiba Broka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats