05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Notikumi Ukrainā neietekmēs Jaunā Viļņa norisi
Notikumi Ukrainā neietekmēs Jaunā Viļņa norisi
Autors: NRA.lv / 5. jūnijs 2014, 11:06
Konflikts Ukrainā nav bijis pietiekošs iemesls, lai pārvērtētu arī iepriekš bieži kritizētā konkursa Jaunais Vilnis norisi Jūrmalā. Pilsētas mērs Gatis Truksnis uzskata — kultūra nav jāsaista ar politiku un atpūtas pasākums nav īstā vieta, kur protestēt pret Krievijas rīcību, taču kādreizējie kultūras nozares vadītāji pauž skarbākas atziņas.


Lai gan jauno izpildītāju konkurss Jaunais vilnis Jūrmalā notiek jau vairāk nekā desmit gadu, visu šo laiku ap pasākumu nerimst diskusijas par tā nepieciešamību. No vienas puses, tiek minēta starptautiskā atpazīstamība, milzīgais tūristu pieplūdums un uzņēmējdarbības ieguvumi, no otras – tiek apšaubīta konkursa mākslinieciskā kvalitāte un ietekme uz latvisko kultūrvidi. Taču šogad diskusijai ir pievienojies vēl arī politiskais aspekts un jautājums par Latvijas spēju demonstrēt stingru nosodījumu Krievijas rīcībai Ukrainā.

Nav īstā vieta

Jūrmalas pilsētas vadītājs Gatis Truksnis sarunā ar NRA.lv neslēpj, ka starptautisko norišu kontekstā pilsētas domē nav valdījusi vienprātība par Jaunā viļņa norisi, taču kopīgā nostāja liecina – kamēr Latvijas pozīcija nav definēta valdības līmenī, tikmēr nav iemeslu vērsties pret privāti organizētiem pasākumiem tikai tāpēc, ka tajos iesaistīti Krievijas pilsoņi. «Latvijas kultūras darbiniekiem nav unificētas attieksmes. Mēs zinām Jaunā Rīgas teātra un Alvja Hermaņa pozīciju, atsakoties no viesizrādēm Krievijā, taču mēs redzam arī Sanktpēterburgas dienas Rīgā, Krievijas teātru viesizrādes un mūsu mākslinieku koncertus kaimiņvalstī. Katrs rīkojas tā, kā viņš izjūt šo situāciju. Manuprāt, kultūra nebūtu jāsaista ar politiku. Jo vairāk tāpēc, ka Latvija valdības līmenī nav pateikusi, ka jebkuri kontakti ar Krievijas mākslas vai kultūras vidi ir nevēlami. Patiesībā teātris, mūzika, festivāli nav pareizie adresāti, pret kuriem vērsties saistībā ar konfliktu Ukrainā. Ir politiķi un vēstniecības, kam izrādīt savu nepatiku,» pauž G. Truksnis.

Pārmet mazdūšību

Bijušie kultūras nozares vadītāji ir pārliecināti, ka konflikts Ukrainā ir bijis pietiekams iemesls, lai Latvija pārvērtētu Jaunā viļņa rīkošanu Jūrmalā. «Ja iepriekš mēs strīdējāmies par māksliniecisko kvalitāti, šobrīd jārunā citās, daudz nopietnākās kategorijās. Apjēdzot situācijas nopietnību, Latvijai būtu bijis jāreaģē daudz stingrāk. Taču nauda ir izrādījusies svarīgāka par pašcieņu un stingru mugurkaulu,» uzskata kādreizējā kultūras ministre Inguna Rībena (Vienotība).

Savukārt nesenā nozares vadītāja Žaneta Jaunzeme-Grende (VL!-TB/LNNK) uzsver: «Jaunais vilnis ir viens no zināmākajiem starptautiskajiem radošās industrijas pasākumiem, kas notiek Latvijā. Pasākuma organizatoriem šogad ir visas iespējas pierādīt, ka tas ir profesionāls radošās industrijas, nevis politisks pasākums.»


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gatis Truksnis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats