05. maijs,
Vārda dienas: Ģederts, Ģirts
Sākuma lapa » Sabiedrība » Prokuratūra brīdina ministru pansionāta dēļ
Prokuratūra brīdina ministru pansionāta dēļ
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 4. jūnijs 2014, 12:03
Prokuratūra brīdinājusi labklājības ministru Uldi Auguli, ka ir nepieļaujami vērsties pret amatpersonām, kuras tiesībsargājošām iestādēm ziņo par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.


Labklājības ministrs bija ierosinājis disciplinārlietu pret valsts sociālās aprūpes centra Zemgale vadītāju Ilgoni Leišavnieku, taču šo lietu izbeidza, kolīdz tika saņemti skaidrojumi, kāpēc un ar kādu informāciju aprūpes centrs vērsies policijā, un policija uzsāka kriminālprocesu. Ministrs skaidro, ka pārbaude nekādā veidā nebija vēršanās pret aprūpes centru tikai tāpēc, ka tas ziņo policijai, bet – lai noskaidrotu darbinieku rīcību situācijā, kad, iespējams, notikusi vardarbība starp aprūpes centra klientiem. I. Leišavnieks, kas aprūpes centru Zemgale, kuram pakļautas vairākas filiāles jeb pansionāti, vada vairāk nekā gadu, NRA.lv atzīst: radies iespaids, ka šīs disciplinārlietas tiek ierosinātas mērķtiecīgi, lai no manis tiktu vaļā.

I. Leišavnieks stāsta, ka kopumā pret viņu šogad ierosinātas trīs disciplinārlietas – viena par to, ka viņš atbrīvojis no amata Zemgale filiāles Ziedkalne vadītāju Aiju Petuhovu (tagad atjaunota darbā), otra par to, ka viņš sodījis ar rājienu un piezīmi divus Ziedkalnes darbiniekus par darba pienākumu nepildīšanu, bet trešā – par to, ka «mēs vērsāmies policijā ar informāciju, ka, iespējams, centrā notikusi seksuāla vardarbība». Pirmās divas lietas beigušās ar rājienu. I. Leišavnieks apgalvo, ka disciplinārlieta pret viņu un juristu ierosināta, jo viņi diskreditējuši valsts iestādi. «Mēs ziņojām policijā, pēc tam Labklājības ministrijai, tad sekoja pārbaude,» stāsta centra direktors. Paralēli tam jurists vērsās ar iesniegumu prokuratūrā, pēc kura tad prokuratūra pieņēmusi lēmumu brīdināt ministru.

Labklājības ministrijā (LM) Neatkarīgajai atzīst: brīdinājums no prokuratūras vēl nav saņemts. Taču arī bez tā LM ir pilnīgi cita versija par notikušo. LM uzsāka pārbaudi pret Zemgales direktoru un administratīvās nodaļas vadītāju, lai saņemtu paskaidrojumus konkrētā lietā. Tas patiešām ir saistīts ar Zemgales vadības vēršanos policijā šāgada martā par iespējamu vardarbību Ziedkalnē. LM lūdza informāciju, kā beidzās šo gadījumu izmeklēšana, uz ko Zemgale atbildēja, ka pārkāpumi Ziedkalnes darbinieku rīcībā nav konstatēti, tāpēc nav notikusi nekāda filiāles darbinieku rīcības dienesta pārbaude. Tas LM atbildīgajiem darbiniekiem šķitis dīvaini, jo iesniegumā policijai Zemgale lūgusi izvērtēt ne tikai vardarbību klientu vidū, bet arī iespēju saukt pie kriminālatbildības darbiniekus. «Nebija norādītas pazīmes, kas liecinātu, ka arī Ziedkalnes darbinieki būtu bijuši iesaistīti noziedzīgajās darbībās,» skaidro LM speciāliste Liene Užule. «Mēs uzskatījām, ka Zemgales vadītāja rīcība saturēja amatu pilnvaru nelikumīgas izmantošanas pazīmes, un tieši tāpēc rosinājām pārbaudi.» LM nenoliedz, ka starp centra Zemgale vadību un tā filiāli Ziedkalne ir ieilguši konflikti, ir saņemtas sūdzības, ka pret darbiniekiem tiek piemēroti prettiesiski disciplinārsodi. L. Užule uzsver, ka vēršanās policijā par iespējamu vardarbību ir centra vadītāja pienākums un LM nekādā veidā to neaizkavētu.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Uldis Augulis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats