17. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Dailis, Herberts, Umberts
Sākuma lapa » Sabiedrība » DP bažījas par Latvijas musulmaņu kopienas došanos uz bīstamiem reģioniem
DP bažījas par Latvijas musulmaņu kopienas došanos uz bīstamiem reģioniem
Autors: Apollo.lv / 19. maijs 2014, 13:24
Pirmdien publicētajā pārskatā par 2013.gadu Drošības policija (DP) norādījusi arī par terorisma draudu līmenī valstī.


Kā liecina DP paustais, Latvijā terorisma draudu līmenis saglabājies relatīvi zems, taču identificēti vairāki faktori, kas nākotnē var veicināt terorisma risku palielināšanos. Tāpat DP pievērsa uzmanīgu riskiem, kas saistīti ar reliģisko radikalizāciju, raksta Apollo.lv.

Arī šogad Latviju apmeklēja Eiropā neviennozīmīgi vērtētā starptautiskā un ortodoksālā islāma interpretācijas sludināšanas kustība «Tabligh Jamaat» (TJ) misionāri no ārvalstīm.

Līdz šim TJ aktivitātes Latvijā nav veicinājušas vardarbību un tiešus terorisma draudus, taču pārskata laikā kustības pārstāvji ir sākuši aktīvi aicināt Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvjus doties ticības nostiprināšanas ceļojumos uz valstīm, kur ir nozīmīga teroristu grupējumu klātbūtne.

Eiropas valstu pieredze liecina, ka šīs kustības sludinātā islāma interpretācija, kas ir vērsta pret Rietumu demokrātijas vērtībām, var veicināt musulmaņu izolēšanos no pārējās sabiedrības un pievēršanos arvien radikālākiem uzskatiem. Tāpat terorisma tendenču analīze parāda, ka ceļošana uz reģioniem, kur ir pastiprināta teroristu grupējumu klātbūtne, var sekmēt šo personu nonākšanu teroristu grupējumu sludinātās vardarbīgās ideoloģijas ietekmē.  

Neraugoties uz Latvijas musulmaņu kopienā notikušo vadības maiņu, TJ misionāru vizītes joprojām neguva plašu atbalstu Latvijas musulmaņu kopienā. Arī jaunā Latvijas Islāma kultūras centra (LIKC) vadība, kuru 2013.gadā pārņēma Latvijas čečenu kopienas pārstāvji (līderis – Arbi Indarbajevs), centās distancēties no aktivitātēm, ko varētu raksturot kā radikālas. Tiesa, pārskata periodā LIKC beidzot izdevās iegādāties ēku, ko plānots pārveidot par mošeju. Šīs ēkas iegāde tika finansēta no dažādiem avotiem, galvenokārt no Persijas līča reģiona valstīs bāzēto organizāciju sniegtā finansējuma.

Eiropas valstu pieredze liecina, ka līdz ar finansējuma piešķiršanu šī reģiona organizācijas parasti cenšas arī izplatīt savu izpratni par islāmu, t.sk. popularizēt islāma novirzienu - vahabismu. Tas ir viens no radikālākajiem islāma virzieniem un tā sludinātie principi ir pretrunā ar demokrātijas vērtībām un izpratni par sekulārisma un indivīda tiesībām Eiropā.

Pēdējos gados Latvijas musulmaņu kopienā par tradīciju ir kļuvusi starptautisku pasākumu rīkošana. Arī 2013.gadā Latvijā notika starptautiski reliģiski izglītojoši pasākumi, kurus apmeklēja gan Latvijas, gan ārvalstu musulmaņi un kuros lekcijas par islāmu lasīja gan vietējie, gan ārvalstu lektori (t.sk. personas, kuras atbalsta radikālu islāma interpretāciju).

Svarīgi arī atzīmēt, ka pārskata periodā studijas reģionos, kur ir nozīmīga teroristu grupējumu klātbūtne, turpināja arī vairāki Latvijas musulmaņu kopienas pārstāvji,  t.sk. konvertīti. Terorisma tendenču analīze liecina, ka ilgstoša uzturēšanās šajos reģionos var veicināt pievēršanos radikālajai islāma interpretācijai vai pat kontaktu izveidošanu ar tur esošajiem teroristu grupējumu pārstāvjiem. Tas savukārt var nelabvēlīgi ietekmēt Latvijas drošības intereses pēc šo personu atgriešanās, pārskatā norāda DP. 


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Drošības policija, musulmaņi

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats