07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kažoka: Urrā patrioti paši savām rokām rada valsts ienaidniekus
Kažoka: Urrā patrioti paši savām rokām rada valsts ienaidniekus
Autors: Apollo.lv / 28. marts 2014, 14:51
Latvijā nebūtu jādzīvo tik lielam skaitam valstij nelojālu cilvēku, kas neizprot Latvijas vēsturi, un nevajadzētu baidīties runāt par viņu izbraukšanas veicināšanu, Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» sacīja kultūras socioloģe Dagmāra Beitnere. Politoloģe Iveta Kažoka šo diskusiju gan nebija dzirdējusi, taču sarunā ar «Apollo» uzsvēra, ka nedrīkst  pārsteigties ar cilvēku apzīmogošanu.


Kažoka uzskata, ka nevajadzētu kādu pasludināt par Latvijai nelojālu pilsoni tikai tāpēc, ka viņa vēstures izpratne ir nedaudz atšķirīga. Par valstij nelojālām var tikt uzskatītas tādas personas, kas militāra iebrukuma vai draudu gadījumā atbalstītu agresoru, tā viņasprāt ir precīzākā nelojāla pilsoņa noteikšanas formula.

Politoloģe aicina neapzīmogot cilvēkus pēc vēsturiskās izpratnes un neuzskatīt viņus uzreiz par Kremļa pakalpiņiem, ja tā mazliet atšķiras: «Ir jāsaprot, ka nekad visai sabiedrībai par visiem jautājumiem nebūs vienots viedoklis.» Politiskais diskurss ir nepieciešams, tā dēvētie «urrā patrioti» bieži vien paši savām rokām rada valsts ienaidniekus, pauž Kažoka.

Protams, ka Latvijā ir cilvēki, par kuriem ir skaidrs, ka viņi ir valstij nelojāli, taču vēlēšanu rezultāti atklāj, ka politiskie spēki, kas agresīvi iestājas pret Latvijas pozīciju, nekad lielus panākumus negūst, atzīmē politoloģe. Sabiedrībā nedrīkstot radikāli ierobežot viedokļu atšķirību. Dažu valstu slepenie dienesti līdz zināmai robežai pat pieļaujot dažādu marginālu grupu aktivitātes internetā, jo tās varot kalpot kā ventilis.

Šajā ziņā svarīgs ir Latvijas drošības iestāžu darbs, tām jāsaprot, kuras  tiešām ir valstij nelojālās personas un tās mērķtiecīgi jāizķer, mazāk kaitīgās personas atstājot mierā. Nepieciešama gudra drošības politika – bez histērijas, uzskata politoloģe. Viņa pauž, ka ar dažādiem ierobežojumiem un aizliegumiem jāizturas ļoti uzmanīgi, lai neļautu atsevišķiem indivīdiem pozicionēties kā mocekļiem, kļūt par mākslīgiem līderiem un pulcināt ap sevi piekritējus.

Politoloģe uzskata, ka Latvijas iedzīvotāju vidū vēlme pēc saasinājumiem un konfliktiem nav izplatīta. Tāpēc būtisks ir Latvijas drošības iestāžu darbs, lokalizējot Latvijai tiešām nelojālās personas un novēršot iespēju atsevišķiem cilvēkiem stilizēties kā mocekļiem un kļūt par mākslīgajiem līderiem. Bet pārējos nevajadzētu steigties apzīmogot kā «piekto kolonnu», uzskata politoloģe.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dagmāra Beitnere, Iveta Kažoka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats