26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » SC: Elektroenerģijas tarifi mājsaimniecībām var tikt paaugstināti jebkurā brīdī
SC: Elektroenerģijas tarifi mājsaimniecībām var tikt paaugstināti jebkurā brīdī
Autors: Apollo.lv / 24. marts 2014, 16:12
Saskaņas Centra (SC) frakcija ir vērsusies pie Latvijas prezidenta Andra Bērziņa, paužot satraukumu par pieņemtajiem Elektroenerģijas tirgus likuma (ETL) grozījumiem. Lai gan tie paredz elektrība tirgus atvēršanas atlikšanu mājsaimniecībām, taču pieņemtās ETL grozījumu normas nenodrošina plaši deklarēto mērķi – pasargāt mājsaimniecības no elektroenerģijas tarifu celšanā līdz brīdim, kad tirgus tiks atvērts.


Kā informē SC, lai nodrošinātu tarifu «iesaldēšanu», pieņemtie ETL grozījumi paredz, ka «elektroenerģiju saistītajiem lietotājiem piegādā, ievērojot visus tos lēmumus, kuri pieņemti, pamatojoties uz šī likuma 33.panta trešo daļu, kādā tā ir spēkā 2014.gada 31.martā.»

Šajā gadījumā nav ņemts vērā, ka saistībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) 2007. gada 12. decembra lēmumu Nr. 596 VAS «Latvenergo» ir piešķirta atļauja patstāvīgi noteikt tarifus saistītajiem lietotājiem saskaņā ar SPRK izdoto metodiku, kas nosaka, ka tarifiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem. Šie grozījumi uzliek par pienākumu ievērot šo SPRK lēmumu, raksta Apollo.lv.

Šobrīd spēkā esošos tarifus ir noteikusi VAS «Latvenergo» valde ar 2011. gada 25. janvāra valdes lēmumu Nr.21/6, pamatojoties uz šo SPRK atļauju. Un tas neaizliedz komersantam iesniegt jaunu tarifa projektu.

Saistībā ar spēkā esošajiem tarifiem 2011. gada 16. februārī SPRK ir pieņēmusi lēmumu Nr. 40, ar kuru atceļ iepriekšējos spēkā esošos tarifus. Šī lēmuma vienīgais mērķis bija novērst iespējamus pārpratumus par piemērojamiem tarifiem, tātad, lai nebūtu iespējama situācija, ka vienlaicīgi spēkā ir divi dažādi tarifi: «vecais» – SPRK apstiprinātais un «jaunais» – paša komersanta noteiktais. Tādu SPRK lēmumu, ar kuriem SPRK būtu apstiprinājusi šobrīd spēkā esošos elektroenerģijas tarifus saistītajiem lietotājiem, nav un tādi nemaz nevar būt, jo kā izriet no SPRK lēmuma Nr. 596 – SPRK vairs nenosaka tarifus saistītajiem lietotājiem.

Tādejādi, neviens no likumprojektā pieminētajiem lēmumiem neierobežo VAS «Latvenergo» tiesības noteikt jaunus tarifus saistītajiem lietotājiem, vēl jo vairāk – Saeimas pieņemtā likumprojekta redakcija paredz, ka elektroenerģija saistītiem lietotājiem ir jāpiegādā ievērojot SPRK lēmumu par «Elektroenerģijas tarifu aprēķināšanas metodiku saistītajiem lietotājiem», jo arī tas ir pieņemts saskaņā ar likumprojektā norādīto ETL 33.panta trešo daļu, un nosaka, ka tarifiem ir jābūt ekonomiski pamatotiem.

Tas nozīmē, ka patiesībā elektroenerģijas tarifi mājsaimniecībām var tikt paaugstināti jebkurā brīdī.

«Saskaņas Centra» Saeimas frakcija vērš arī Prezidenta uzmanību, ka procedūra, kādā tika pieņemts šis likumprojekts, kas skar nozīmīgas sabiedrības intereses – cenšoties pārkāpt Saeimas kārtības rulli, virzot to nepamatoti sasteigti, slēpjot ar šo likumprojektu saistīto informāciju, nedodot iespēju deputātiem pienācīgi iepazīties ar to, sagatavot savus priekšlikumus, ir satraucošs fakts, kas grauj Latvijas kā demokrātiskas un tiesiskas valsts pamatus.

Uzskatām, ka bezatbildīgu un nepārdomātu tirgus atvēršanu īstenot nav pareizi. Lai to novērstu, tirgus atvēršana ir jāatliek. Diemžēl Saeimas apstiprinātais tirgus atvēršanas atlikšanas risinājums to nenodrošina, un to nekādi nevar uzskatīt par atbildīgi un kompetenti sagatavotu, tas atkal ir kārtējais «brāķis» un nesasniedz izvirzīto mērķi – aizsargāt mājsaimniecības. Šāds risinājums var radīt nopietnus juridiskus un praktiskus sarežģījumus to īstenojot, un radīt daudzu miljonu zaudējumus gan valsts, gan mājsaimniecību budžetiem.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Bērziņš, Saskaņas Centrs, SPRK

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats