07. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Henriete, Henrijs, Jete
Sākuma lapa » Sabiedrība » Cīņai ar legālajām narkotikām pieprasa izmaiņas likumā
Cīņai ar legālajām narkotikām pieprasa izmaiņas likumā
Autors: Apollo.lv / 18. marts 2014, 16:20
Farmācijas jomas konsultatīvā padome (FJKP), izskatot nepieciešamos likumdošanas aktu grozījumus, kas aizliegtu «jauno» pagrīdes narkotiku izplatīšanu, uzskata, ka ir jāizdara izmaiņas ne tikai likumā «Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību», bet izmaiņas jāveic arī Krimināllikumā un ir jāpaplašina policijas pilnvaras izņemt «jaunās» pagrīdes narkotikas un saukt pie kriminālatbildības «jauno» pagrīdes narkotiku izplatītājus un to līdzzinātājus, «Apollo» uzzināja FJKP.


Situācija ir ļoti nopietna, uzsvērts padomes ziņojumā. Pēc Latvijas ārstu biedrības informācijas, 59% no Latvijas naktsklubos aptaujātiem jauniešiem ir lietojuši narkotiskās vielas, 74% jauniešu līdz 20 gadu vecumam dzīves laikā ir saņēmuši narkotiku piedāvājumu bez maksas. Izplatīšana pieņem arvien netradicionālākas formas. Taču policija nevar izņemt kaut cik būtisku vielu daudzumu no aprites un saukt izplatītājus pie kriminālatbildības, jo ir ierobežoti savās pilnvarās. Kā teic «Stop drugs» vadītājs Sandris Bergmanis, policijai neesot tiesību ieiet tirdzniecības telpās un veikt preventīvas darbības, tai skaitā slēgt tirdzniecības vietu. «Tas skan ironiski, ka policija var tikai pie ieejas uzrunāt pircējus un mēģināt atrunāt no «jauno» pagrīdes narkotiku lietošanas!»

Nelegālās narkotikas var tikt nesodīti reklamētas internetā, tās var piedāvāt par brīvu. Cilvēki saindējas un ir jau letāls gadījums, taču «Preču un pakalpojumu drošuma likums» netiek izmantots. Tirgus uzraudzības padome ir visai naska uz tirgotāju sodīšanu. Bet šeit klaji saber maisiņā nezināmas izcelsmes augus, apsmidzinātus ar Ķīnā ražotu sintētisku nereģistrētu apreibinošu vielu, uzlīmē neatbilstošu tekstu un tirgo! Bet «kāpēc netiek aizsargāti patērētāji no dzīvības briesmām «jauno» narkotiku gadījumā?» vaicā Latvijas ārstu biedrības prezidenta padomniece Liene Cipule.

«Farmācijas jomas profesionāļi nav speciālisti reklāmas vai policijas darba regulējumos, taču mēs vēršamies pie Saeimas ar lūgumu sagatavot savstarpēji koordinētu likumdošanas grozījumu paketi, kas neaizmirst ne par visa veida reklāmu, jo īpaši internetā, ne par policijas pilnvarām, ne par kriminālatbildību par pagrīdes narkotiku izplatīšanu», uzsver Farmācijas jomas konsultatīvās padomes biedri. «Mēs uzskatām, ka narkotiskām un psihotropām vielām, kas nav reģistrētas Zāļu valsts aģentūrā, ir jābūt aizliegtām jebkurā tirdzniecībā a-priori. Ja kāds vēlas tirgot apreibinošas vielas, tam būtu jāsaņem licenci šādām darbībām. Pie tam kriminālatbildībai ir jābūt ne tikai izplatītājiem, bet arī līdzzinātājiem un lietotājiem.»

Farmācijas jomas konsultatīvā padome darbojas kopš 2000.gada, tajā strādā 13 nevalstiskās organizācijas, kas pārstāv medikamentu ražotājus, izplatītājus, ārstus, farmaceitus un pacientus. FJKP galvenais mērķis ir izvērtēt un ieteikt izmaiņas farmācijas jomu regulējošos normatīvajos aktos. FJKP biedru sastāvu un nolikumu apstiprina Veselības ministrs.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: legālās narkotikas, likums

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats