27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Eiropā sievietes joprojām saņem krietni mazāk nekā vīrieši
Eiropā sievietes joprojām saņem krietni mazāk nekā vīrieši
Autors: BNA.LV / 3. marts 2014, 17:23
Kā liecina Eiropas Komisijas jaunākie dati, Eiropas Savienības ietvaros sievietes nesaņem atalgojumu par vidēji 59 nostrādātām dienām. Šāds secinājums izdarīts, salīdzinot vidējo atšķirību starp sieviešu un vīriešu saņemto atalgojumu par vienu stundu. Situācija nav mainījusies pēdējo gadu laikā, un likmes starpība joprojām ir aptuveni 16% līmenī.


Starpība starp vīriešu un sieviešu darba samaksu tiek norādīta procentu veidā no vīriešu izpeļnas. Jaunākie dati liecina, ka 2012. gadā visā Eiropas Savienībā samaksa atšķīrās par 16,4%. Šie dati tiek uztverti kā stagnācijas zīme, jo iepriekšējos gados tika novērota tendence atšķirībai samazināties.

Starp valstīm, kurās var novērot pastāvīgu atšķirības samazinājuma tendenci, var minēt Dāniju, Čehiju, Austriju, Nīderlandi un Kipru. Savukārt tādās valstīs kā Ungārija, Portugāle, Igaunija, Bulgārija, Īrija un Spānija var novērot pretēju tendenci: atšķirības starp atalgojumu sievietēm un vīriešiem pieaug.

Tiek minēti vairāki iemesli samaksas atšķirības samazinājumam. Starp pozitīviem iemesliem var minēt, piemēram, sieviešu kvalifikācijas celšanos, savukārt pie kopumā negatīviem iemesliem var minēt ekonomikas lejupslīdi nozarēs, kurās dominē vīrieši, piemēram, būvniecība vai mašīnbūve.

Eiropas Komisija ziņo, ka šobrīd tiek veidoti Eiropas līmeņa pasākumi situācijas uzlabošanai, tādējādi novēršot samaksu atšķirību sieviešu un vīriešu starpā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Eiropas Komisija, sieviete

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats