29. aprīlis, Pirmdiena
Vārda dienas: Laine, Raimonds, Vilnis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pēc eiro garās rindās nav jāstāv
Pēc eiro garās rindās nav jāstāv
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 11. decembris 2013, 17:28
Daļa Latvijas iedzīvotāju vakar steidza iegādāties pirmās Latvijas eiro monētas. Tomēr tik liela drūzmēšanās un ažiotāža kā pēc pēdējā īpaša lata monētas – Paritātes lata – nebija, jo eiro sākumkomplektu tirgoja ne tikai Latvijas Bankas kasēs, bet arī visu komercbanku filiālēs un 302 Latvijas pasta nodaļās, turklāt ierobežotā apjomā.


Pirms mēneša, kad Latvijas Banka laida klajā pēdējo īpašo latu, iedzīvotāji pie Latvijas Bankas kasēm stāvēja rindā daudzas garas stundas, lai to nopirktu, un visi 500 000 Paritātes lati tika izpirkti nepilnu divu dienu laikā. Eiro sākumkomplektu tirāža ir 800 000, un vakar vakarā, piemēram, SEB banka bija pārdevusi aptuveni vienu desmito daļu no komplektiem, ko tā ir rezervējusi saviem klientiem.

Pie Latvijas Bankas kasēm sastaptie iedzīvotāji, kas bija iegādājušies eiro sākumkomplektus, Neatkarīgajai atzinās, ka pirkuši tos lielākoties tāpēc, lai varētu aplūkot un izpētīt, kādas izskatās Latvijas eiro monētas. Uldis Muižnieks Neatkarīgajai sacīja, ka eiro sākumkomplektus iegādājies gan savai ģimenei, gan arī darba biedriem un tiešām lielākoties tāpēc, lai redzētu, kāda šī jaunā nauda izskatās tuvplānā. Pensionārs Mārtiņš ceļu uz Latvijas Bankas kasi bija mērojis, lai nopirktu trīs šādus komplektus – katram mazbērnam pa vienam. Viņaprāt, tā būs laba dāvana Ziemassvētkos – reizē praktiska un simboliska. Savām vajadzībām gan viņš eiro monētas neesot pircis – drīz tāpat pensija tikšot maksāta eiro, tad arī apskatīšoties, kā izskatās Mildas uz eiro monētām. Savukārt rīdziniece Anna pēc eiro sākumkomplekta atnāca ar maisiņu sīknaudas – tā esot sakrāta desmit gadu garumā. Tagad viņa krāšot eiro monētas.

Arī SEB bankas 42 filiālēs vakar iedzīvotāji iegriezās biežāk nekā parasti. Mērķis bija tikt pie jaunajām eiro monētām.

SEB bankas Ārējo komunikāciju projektu vadītāja Kristīne Martinsone NRA.lv atklāja, ka vislielāko interesi par sākumkomplektu iegādi izrādījuši Rīgas, Salaspils, Alūksnes un Cēsu iedzīvotāji. Līdz pulksten 16 vakar SEB bankas filiālēs bija nopirkti 17 000 eiro sākumkomplekti. Kopumā SEB banka rezervējusi 170 000 šādu komplektu.

Swedbank vakar neatklāja, cik daudz eiro komplektu jau pārdots, taču iedzīvotāju vēlme tikt pie eiro bijusi līdzīga. Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska stāstīja, ka vislielākā interese par sākumkomplektiem bija pirmajās stundās pēc filiāļu atvēršanas, taču dienas laikā pakāpeniski tā mazinājās. Aktivitāte būtiski atšķirās atkarībā no filiāles atrašanās vietas. Piemēram, Rīgas «guļamrajonos» tā bija lielāka nekā centrā. Filiālēs ar lielāku cilvēku plūsmu pa pāris rīta stundām nopirkti 700 komplekti, savukārt mazāk apmeklētās vietās tie bija arī tikai daži desmiti. Dienas laikā interese pakāpeniski kļuvusi mazāka.

«Mūsu pieredze liecina, ka aktīvāk par sākumkomplektiem šodien interesējās senioru vecuma cilvēki. Interese bijusi arī ārzemniekiem, piemēram, Igaunijas iedzīvotājiem,» stāstīja K. Jakubovska.

Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis stāstīja, ka šādu komplektu tirdzniecība ir Eiropas Komisijas rekomendēta prakse un tā radot papildu drošības sajūtu, lietojot jauno naudu. Taču cilvēki, kam nebūs iespējas vai vēlēšanās iegādāties sākumkomplektu, var mierīgi sagaidīt gada sākumu, lai tiktu pie Latvijas eiro monētām apmaiņas procesā bankās, pastā vai arī iepērkoties veikalā. Sākumkomplekti kā mazā maiņas nauda atvieglos vienlaicīgās apgrozības periodu, kas ir nākamā gada pirmās divas nedēļas. Tomēr šis nav veids, kā sevi nodrošināt ar jauno naudu, un nav domāts skaidrās naudas iekrājumu maiņai uz eiro.

Eiro sākumkomplekti ir iegādājami bez komisijas maksas. To cena ir 10 lati, bet monētu vērtība – tieši 14,23 eiro, kas ir atbilstoši noteiktajam pārejas kursam – 0,708204. Lai visus komplektus neiegādātos pāris cilvēku, ir noteikts ierobežojums – vienā pirkuma reizē pieci sākumkomplekti. Neatkarīgā gan novēroja, ka Latvijas Bankas kasēs atsevišķi pircēji ņēma vairākus numuriņus un vēlējās iegādāties vairāk nekā piecus komplektus. Īpaši interesanti šie komplekti ir kolekcionāriem.

Izsoļu vietnē Ebay Latvijas eiro sākumkomplektu 10 latu vērtībā vakar tirgoja pat par dubultu cenu – 39 ASV dolāriem (līdz Ls 20). Dažs pārdevējs prasīja pieticīgāku maksu – 27 ASV dolārus, tas ir 13,85 latus.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kristīne Martinsone, Latvijas Banka, Latvijas eiro, SEB banka

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats