03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kasparovam izņēmumus netaisīs
Kasparovam izņēmumus netaisīs
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 14. novembris 2013, 11:11
Pasaulslavenajam Krievijas pilsonim šahistam Garijam Kasparovam un viņa pārstāvjiem nāksies vēl pagaidīt Saeimas lēmumu sakarā ar lielmeistara lūgumu piešķirt viņam Latvijas pilsonību.


Uzklausot G. Kasparova pārstāvju lūgumu un norādot uz formalitātēm, kas nav izpildītas juridiski korekti, Saeimas Sabiedrības saliedētības komisija nolēmusi pagaidām šo jautājumu neskatīt, raksta NRA.lv.

Komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis skaidro, ka šādu lēmumu komisija pieņēmusi, jo tā vispirms atbildēs uz vēstuli, kuru saņēmusi no Saeimas Prezidija. Vēstulē paskaidros, kādas formalitātes G. Kasparovam jāsakārto un kādi dokumenti jāiesniedz, lai komisija juridiski būtu tiesīga izskatīt viņa priekšlikumu.

Ar komisijas vadītāju iepriekš sazinājies arī G. Kasparova pārstāvis Artūrs Avotiņš, kas lūdzis komisiju pagaidām neskatīt vēstuli. Lielmeistara pārstāvis skaidro, ka vēstules viedokļa noskaidrošanai nosūtītas konkrētām frakcijām, lai, uzzinot deputātu nostāju, varētu sākt vākt deputātu parakstus par pilsonības piešķiršanu G. Kasparovam.

Šāds risinājums arī atbilst spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, jo vēršanās pie frakcijām juridiski neuzskata par pietiekamu iemeslu, lai vērtētu iespēju par pilsonības piešķiršanu par īpašiem nopelniem Latvijas labā.

Lai jautājuma izskatīšana izkustētos no vietas, nepieciešami desmit deputātu paraksti, un I. Latkovskis uzskata, ka G. Kasparova sabiedrotie jau uzsākuši to vākšanu. Tādēļ atgriešanās pie lielmeistara pilsonības jautājuma ir tikai laika jautājums.

Ir arī otrs leģitīms ceļš, kā rosināt īpašā G. Kasparova pilsonības likuma iniciēšanu – vēstule jāuzraksta Saeimai, nevis tās frakcijām. Šķiet, ka šādu risinājumu šahists un viņa palīgi neizvēlēsies.

Pagaidām Saeimas deputātu vairākuma noskaņojums liek domāt, ka G. Kasparovam to īpašo nopelnu Latvijas labā, kas nepieciešami, lai saņemtu pilsonību, pietrūkst. Turklāt ir izplatīts viedoklis, ka slavenais šahists iecerējis iegūt Eiropas Savienības dalībvalsts pilsonību, lai kandidētu Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Šādu versiju gan noliedz cita viņa pārstāve – etiķetes speciāliste Jeļena Avotiņa–Jekateriņičeva.

Tomēr maz ticams, ka uz Saeimas deputātiem iedarbosies arī G. Kasparova neveiklā šantāža, sakot – gadījumā, ja Latvijas parlaments neatbalstīs pilsonības piešķiršanu viņam, tas būs signāls, ka Latvijas politiķi pārlieku raugās Maskavas virzienā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artūrs Avotiņš, Garijs Kasparovs, Ilmārs Latkovskis, Jeļena Avotiņa–Jekateriņičeva

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats