30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Starptautiskais forums norāda uz izmaiņām Repšes prioritātēs
Starptautiskais forums norāda uz izmaiņām Repšes prioritātēs
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 18. septembris 2013, 16:26
Starptautiskajā forumā Kāpēc nācijām izdodas? kādreizējais partijas Jaunais laiks līderis Einars Repše, izmantojot starptautiski pazīstamus ekspertus, turpināja popularizēt paša veidoto biedrību Latvijas attīstībai, kurai vēl pirms nākamajām Saeimas vēlēšanām jākļūst par politisko partiju.


Apelējot pie biedrības nosaukumā iekļautā lozunga, E. Repše savā runā uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotājiem kā nācijai nav attīstībai nepieciešamā, visiem saprotama attīstības plāna. «Ilgtermiņa stratēģiskais plāns ir absolūta nepieciešamība, to, tikai vienojoties par šādu stratēģisko mērķi, varam sasniegt,» teica E. Repše.

Viņš ir pārliecināts, ka Latvijas sasniegumi tās vēsturē liecina par nācijas spēju gūt apskaužamus sasniegumus īsā laika posmā, taču tam reizēm traucējot mūsu nespēja sadarboties un vēlme nozākāt kāda centienus paveikt ko vērtīgu.

«Mums ir jāmācās sadarboties, ja nebūs sadarbības, tad tā būs vienkārši tāda branga kustība. [..] Nezinu, kas mūsu gēnos liek noriet citam citu,» prātoja topošās partijas līderis.

Vērojot jaunā politiskā spēka radīšanas procesu, politologs Jānis Ikstens, kas pēc E. Repšes iedvesmotā Jaunā laika dibināšanas kritiski vērtēja jaunās partijas solījumus, atzīst, ka pašlaik E. Repšes rīcībā manāma prioritāšu nobīde un politiķis ir mainījies.

«2002. gadā E. Repše šo Latvijas attīstību saredzēja godīgākā un caurspīdīgākā valsts pārvaldē. Negribu teikt, ka viņš atteicies no šīs idejas, bet šķiet, ka lielāku nozīmi ieguvusi ekonomiskā attīstība,» saka politiķis, piebilstot, ka dziļākai analīzei pagaidām pietrūkst informācijas.

To, ka E. Repše un, iespējams, arī viņa ideāli mainījušies līdz nepazīšanai, uzskata arī kādreizējais viņa līdzgaitnieks Jaunajā laikā Kārlis Šadurskis, kas politisko darbību turpina Vienotības rindās.

«Mani reizēm māc interesantas pārdomas – tad, kad mums bija cits Repše, kas nāca cīnīties par godīgu valsts pārvaldi un pret korupciju, šai kampaņai naudas nebija. Tagad ir citi mērķi, citi finanšu avoti un citi finanšu apjomi, tas ir interesanti,» teic politiķis, piebilstot, «es šo Repši nepazīstu».

Jautāts, cik lielu vēlētāju atbalstu E. Repšes partija varētu gūt nākamajās Saeimas vēlēšanās, K. Šadurskis atzina, ka pašlaik ieguldītie lielie līdzekļi Latvijas attīstībai mārketinga akcijās kaut kādus rezultātus E. Repšem došot, taču pašreiz grūti paredzēt, cik.

Spēcīgas pārmaiņas E. Repšē pamanījis arī Ekonomistu apvienības 2010 prezidents Ojārs Kehris, kas E. Repši virzīja uz jaundibinātās Latvijas Bankas vadītāja posteni un atcerējās viņu vēl kā neapdomīgu un jaunu politiķi.

«Es 2000. gadu sākumā ieteicu viņam nesteigties, tā vietā viņš nodibināja Jauno laiku, kļuva par premjeru, aizsardzības ministru, finanšu ministru, viņš kļūdījās un smēla karstu,» uzrunā konferences dalībniekiem teica kādreizējais ekonomikas ministrs. Viņš, vērojot, ka E. Repše tagad pirms partijas veidošanas jautā padomu un konsultējas ar ārvalstu speciālistiem, pārliecinājies, ka E. Repše savas dzīves Jaunā laika posmā pieļautās kļūdas ir sapratis. «Es sapratu, Einars ir mainījies,» teica O. Kehris.

Uz E. Repšes organizēto pasākumu laikā, kad vajadzētu piedalīties Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē, bija ieradies arī pie frakcijām nepiederošais Klāvs Olšteins. Uz jautājumu, vai šī vizīte vērtējama kā apliecinājums viņa vadīto neatkarīgo deputātu vēlmei pievienoties topošajai E. Repšes partijai, viņš atbildēja noliedzoši.

Jautājums, kurai partijai pieslieties Olšteina sešniekam, joprojām esot aktuāls, un pagaidām arī neesot kur steigties, jo laika līdz vēlēšanām esot pietiekami.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Einars Repše, Ekonomistu apvienība 2010, Jānis Ikstens, Kārlis Šadurskis, Ojārs Kehris

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats