27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Žanetas Jaunzemes-Grendes krēsls joprojām bez mantinieka
Žanetas Jaunzemes-Grendes krēsls joprojām bez mantinieka
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 17. septembris 2013, 13:54
Pretēji Nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētāja Gaida Bērziņa cerībām premjerministrs Valdis Dombrovskis tomēr parakstījis kultūras ministres Žanetas JaunzemesGrendes demisijas pieprasīšanu.


Bet Nacionālā apvienība vilcinās pieņemt lēmumu par turpmāko rīcību, norādot, ka viss atkarīgs no budžeta līdzekļu sadalījuma.

«Šobrīd prioritāte numur viens ir budžets, kad ar to tiksim skaidrībā, tad risināsim arī jautājumu par kultūras ministru,» teica G. Bērziņš. Uz jautājumu, vai tas nozīmē, ka, ciešot sakāvi budžeta jautājumos, Nacionālā apvienība varētu lemt par koalīcijas pamešanu un līdz ar to valdības gāšanu, apvienības līdzpriekšsēdētājs atbildēja, ka šādā gadījumā par tālāko rīcību partija lems atsevišķi.

Tikmēr Nacionālā apvienība nolēmusi konsultēties ar kultūras nozares cilvēkiem un galīgo lēmumu par turpmāko rīcību sola pieņemt trešdien paredzētajā valdes sēdē. Šobrīd kultūras ministres pienākumus pilda Nacionālās apvienības virzītais tieslietu ministrs Jānis Bordāns, un Saeimas gaiteņos mēļo, ka Nacionālā apvienība iecerējusi viņu uz divu ministru krēsliem turēt pēc iespējas ilgāk. Tādējādi apvienība budžeta veidošanas gaitā varētu ietekmēt Vienotību, kas ir ieinteresēta noturēt šo valdību līdz tās termiņa beigām nākamā gada rudenī.

Premjerministrs V. Dombrovskis uzskata, ka viena ministra iztrūkums nav šķērslis, lai valdība turpinātu strādāt pie budžeta, jo ir kultūras ministra pienākumu pildītājs un citu izvēli nedod likums, kas nosaka, ka budžetam Saeimā jānonāk 1. oktobrī. Ja apvienība arī trešdien nespēs izvirzīt savu ministra kandidātu, premjers iniciēšot politiskās konsultācijas. Premjers arī deva solījumu, ka visas tās vienošanās, kuras budžeta kontekstā panākusi Ž. JaunzemeGrende, paliekot spēkā un līdzekļi nozarei atņemti netikšot.

Ja Nacionālā apvienība vakanto kultūras ministra krēslu patiešām izmanto, lai iegūtu lielāku Vienotības izpratni par tās izvirzītajiem ultimātiem, tad šī kārts tai būs jāizspēlē izcili meistarīgi.

Kamēr Ž. JaunzemesGrendes atlaišanas ēnā tiek izcīnītas kaujas starp koalīcijas partijām, pašā Vienotībā aizvien skaļāk izskan neapmierinātība ar V. Dombrovska un partijas valdes pieņemto lēmumu par kultūras ministres atlaišanu.

«Pēc šāda premjera (acīmredzot arī partijas valdes) lēmuma paziņoju par izstāšanos no Vienotības,» partijas iekšējā sarakstē pavēstījis Vienotības Jelgavas nodaļas biedrs Jānis Ozoliņš. «Uzskatu, ka lēmums pieprasīt kultūras ministres demisiju ir mūsu biedru politiska tuvredzība,» raksta Vienotības Rīgas nodaļas uzņēmējdarbības grupas vadītāja Guna Skangale.

Pret Ž. JaunzemesGrendes atlaišanu ir arī literatūrzinātniece, no Vienotības saraksta ievēlētā Saeimas deputāte Janīna Kursīte, kas, atkārtojot G. Bērziņa uzskaitījumu, atgādina par nu jau bijušās kultūras ministres panākto. Piemēram, nākamā gada budžetā nozarei būs 10 miljonus latu vērts papildfinansējums.

«Tā vien liekas, ka, jo sliktāk nozarei, jo mums labāk ap dūšu. Un tā vietā, lai pateiktu cilvēkam paldies par to, ko viņš ir izdarījis, mēs draudzīgi un vienbalsīgi kliedzam – «nost!». Ir jāredz aplam darītais vai nepadarītais, bet, kad par padarīto ne vārda, tad gan nožēlojami. Diemžēl nevaru šajās kolektīvajās noriešanas līksmībās piedalīties,» raksta J. Kursīte.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gaidis Bērziņš, Žaneta Jaunzeme-Grende

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats