18. maijs, Sestdiena
Vārda dienas: Ēriks, Inese, Inesis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ugunsgrēks apdraudējis Latvijas Valsts arhīva krātuvi
Ugunsgrēks apdraudējis Latvijas Valsts arhīva krātuvi
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 28. augusts 2013, 16:34
Puspamestu angāru degšanu Rīgā, Kurzemes prospektā 5, varētu nepieminēt, ja vien tajā adresē neatrastos arī Latvijas Valsts arhīva krātuve ar padomju okupācijas režīma veikto represiju jeb represiju upuru lietām.


Šoreiz uguns arhīvu saudzējusi. Krātuves darbinieces Neatkarīgajai apliecināja, ka vienīgās jūtamās ugunsgrēka sekas vakar bijušas sviluma smaka un uz laiku atslēgta elektrības piegāde.

Valsts arhīva krātuve ir ierīkota vienā no ēkām bijušās Rīgas Radiorūpnīcas teritorijā. Šo teritoriju klāj angāru un vēl visdažādāko izmēru, konfigurācijas un izmantojuma ēku mudžeklis. To pašu var teikt par caurbrauktuvēm un piebrauktuvēm, kas aizved strupceļos līdz ēku sienām, žogiem, barjerām. Par dažiem zemes pleķiem grūti pateikt, vai tur atrodas mazvērtīgu mantu krāvumi vai jau izgāztuve.

Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta preses pārstāve Inga Vetere Neatkarīgajai pastāstīja, izsaukums uz šo vietu saņemts 26. augusta vakarā plkst. 21.56. Ugunsdzēsēji konstatējuši degšanu divos angāros 300 un 500 kvadrātmetru platībā un tādā intensitātē, ka plkst. 22.31 ugunsgrēkam piešķirta paaugstināta bīstamība un saukti dzēsēju papildspēki. Vakar tūlīt pēc pusnakts ugunsgrēks lokalizēts, bet visu vakardienu ugunsdzēsēju dežurējuši notikuma vietā. Ugunsgrēka un tā seku likvidācijas laikā lielāko bīstamību radīja tas, ka neviens īsti nezināja, cik degošas un/vai sprāgstošas vielas atrodas angāros un ap tiem.

«Kur mums telpas ir iedotas, tur mums būs vēl ilgi jāpaliek,» par krātuves novietojumu Neatkarīgajai teica Latvijas Valsts arhīva direktors Artis Freimanis. Lai gan milzīgajai teritorijai ir piešķirta viena un tā pati adrese, tur esošās ēkas atrodas tik tālu cita no citas, ka nebija neizbēgama uguns pārmešanās uz blakus esošajām ēkām, jo ugunsgrēks pagāja bez sprādzieniem un bez vēja brāzmām tieši arhīva virzienā. Atliek cerēt, ka ugunsdrošība krātuves apkārtnē uzlabojusies pati no sevis – daudz no degošā jau sadedzis. A. Freimanis pauda, ka arhīva ēkas iekšpusē ar ugunsdrošības noteikumu ievērošanu viss esot kārtībā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Artis Freimanis, Latvijas Valsts arhīva krātuve, ugunsgrēks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats