26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Sabiedrība » VARAM pārkāpj likumu un nesniedz informāciju
VARAM pārkāpj likumu un nesniedz informāciju
Autors: Arnis Kluinis / NRA.lv / 29. jūlijs 2013, 9:51
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rāda, ka normatīvo aktu pārkāpšana ir tās princips.


Pagājušajā nedēļā beidzās termiņš, kādā VARAM bija jāizpilda Datu valsts inspekcijas (DVI) prasība iesniegt inspekcijai ministra biroja reglamenta kopiju. DVI grib ar šāda dokumenta palīdzību noskaidrot amatpersonu vai amatpersonas, kas pārkāpušas Fizisko personu datu aizsardzības likumu. 19. jūlijā Neatkarīgā jau paskaidroja, kā varbūt līdz izskatīšanai atsevišķā tiesas procesā aug viens no fragmentiem vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža 2012. gada 22. oktobra rīkojumā Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata. Nepagāja ne gads, līdz Administratīvās rajona tiesas Liepājas tiesu nams 2013. gada 29. maijā pasludināja spriedumu, ar kuru šis rīkojums ir atcelts. DVI savukārt jau pirms pusgada bija pamanījusi rīkojumā ietverto personu datu aizsardzības likuma pārkāpumu un sākusi par to interesēties ar mērķi sodīt šo personu vai personas pēc Administratīvo pārkāpumu kodeksa. Pēc VARAM atteikšanās atklāt savas lietvedības datus A. Lembergs ir iesniedzis inspekcijai lūgumu ierosināt nākamo lietu – par informācijas nesniegšanu. Sabiedrības interesi šī spēkošanās var izraisīt kā precedents, pēc kura iestādes un iedzīvotāji varēs spriest par to, kad uzrādīt un kad neuzrādīt savus vai citu cilvēku personas kodus un kādas sankcijas draud par kodu neatļautu publiskošanu.

VARAM aizstāv pārliecību, kuras konsekvence būtu visu Latvijas iedzīvotāju pienākums staigāt ar sava personas koda izkārtni kaklā; avīzēs cilvēku vārda un uzvārda vietā arī varētu nosaukt viņu personu kodus utt.: «Personas koda iztrūkums padara dokumentu par nepilnīgu un personu neidentificējamu pat tad, ja dokumentā minēts personas vārds un uzvārds un persona zināma gan dokumenta izdevējam, gan arī dokumenta adresātam,» ministrijas preses pārstāve Kristīne Barševska sniedza VARAM skaidrojumu tādā formā, kas prasīt prasa papildināt viņas minēto «dokumentu» ar vārdiem «raksts», «publikācija» vai «informācija». Pret pārliecību nav ko iebilst. Žēl tikai, ka A. Barševskai kopā ar ministra biroja darbiniekiem nebija nekā, ko pastāstīt, vai VARAM un Reformu partija ar savu iespaidīgo pārstāvniecību Saeimā jau būtu ko izdarījusi, lai viņu pārliecība kļūtu par likuma normu. Tas, protams, neatbrīvotu viņus no atbildības par tās normas pārkāpumu, kāda bija spēkā pārkāpuma brīdī, bet morālais gandarījums būtu liels. Tagad šķiet, ka nebūs arī tā.

DVI 19. jūlija pieprasījums VARAM sniegt ziņas par 22. oktobra rīkojuma autoriem bija izteikts maksimāli bargā tonī. Tika noteikts, ka jāatbild «trīs darba dienu laikā», un atgādināts, «ka par informācijas nesniegšanu DVI Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 204./10 pantā ir paredzēta administratīvā atbildība». VARAM atbildi sniedza laikā, bet, spriežot pēc K. Barševsksas paskaidrojuma Neatkarīgajai, atbildē jābūt tikai skaidrojumam par personas koda lietošanas neizbēgamību. Spriežot pēc DVI 19. jūlija pieprasījuma, šādas atbildes DVI jau ir saņēmusi vairākas reizes. Piektdien DVI apstiprināja jaunās atbildes saņemšanas faktu un solīja informēt par atbildes saturu tad, kad tā būs rūpīgi izlasīta.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Datu valsts inspekcija, Edmunds Sprūdžs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības minist

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats