27. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Raimonda, Raina, Tāle
Sākuma lapa » Sabiedrība » Kabanovs: ne viņiem vērtēt manu rīcību!
Kabanovs: ne viņiem vērtēt manu rīcību!
Autors: NRA.lv / 26. jūlijs 2013, 9:38
Saskaņas centra Saeimas deputāta Nikolaja Kabanova rīcība kārtējo reizi raisījusi plašu diskusiju. Šoreiz viņa aizskarošie izteikumi par Dziesmu svētkiem likuši apspriest iespēju atņemt deputāta mandātu. Tikmēr pats vaininieks un viņa partijas biedri sacelto ažiotāžu sauc par raganu medībām.


Savulaik N. Kabanovs izcēlās ar savu neadekvāto uzvedību Saeimas komisijas sēdē, radot aizdomas par ierašanos darbā kunga prātā. Plaši tika apspriesta arī N. Kabanova rīcība, parakstoties par krievu valodu kā otru valsts valodu Latvijā.

Gatavi vērsties pat Ģerālprokuratūrā

Šobrīd publiskajā telpā raisās diskusija par N. Kabanova rakstu laikrakstā Vesti Segodnja, kurā viņš esot paudis godu un cieņu aizskarošu attieksmi pret Dziesmu un deju svētkiem un to dalībniekiem. Šī iemesla dēļ Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija tuvākajā laikā izskatīs deputāta Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) iesniegumu. "Deputāta izteikumi par Dziesmu un deju svētkiem aizskar visas sabiedrības, it īpaši latviešu tautas, godu un cieņu, un tie nav savietojami ar deputāta profesionālās ētikas principiem," norāda R. Dzintars, kurš ir gatavs vērsties arī Ģerālprokuratūrā.

Jāatgādina, ka Saeimas Ētikas komisija savulaik atzina, ka, parakstoties par krievu valodas statusa maiņu, N. Kabanovs nav ievērojis svinīgo zvērestu un tādējādi pārkāpis deputāta ētikas kodeksu. N. Kabanovs tika sodīts arī par iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā. Abos gadījumos N. Kabanovs izpelnījās augstāko Saeimas Kārtības rullī paredzēto sodu - rakstveida brīdinājumu un kaunināšanu no Saeimas tribīnes. Tiesa, parlamentā virmo viedoklis, ka publisks rājiens nav pietiekošs sods par nepiedienīgu uzvedību un būtu jāmeklē juridiski korekts veids kā varētu atņemt deputāta mandātu. Arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa vakar medijiem uzsvēra, ka pašlaik situācija tiek pētīta un jautājumu par iespēju atņemt deputātam mandātu vērtē Tieslietu ministrija.

Saskata raganu medības

Tikmēr pats N. Kabanovs, kā arī viņa partijas biedri diskusiju par deputāta mandāta atņemšanu uztver kā raganu medības un politisko cīņu. N. Kabanovs sarunā ar Neatkarīgo akcentēja, ka savā publikācijā neesot noniecinājis Dziesmusvētkus, bet gan kritizējis šo svētku politisko fonu. „Latvijai netrūks naudas superdārgajai ES prezidentūrai, Nacionālās bibliotēkas būvniecībai un Dziesmusvētkiem, taču valsts jau trīs gadus atsakās finansēt dzīvojamās platības piešķiršanu trūcīgajām ģimenēm. No sākuma būtu jāparūpējas par maznodrošinātajiem un tikai tad mēs varam dziedāt un dejot,” savas publikācijas pamatdomu raksturo politiķis. N. Kabanovs arī uzsver: „Manā rakstā nebija melu vai izdomājumu. Savukārt, ja kādam nepatīk raksta tonis, tās ir viņa problēmas.” Sarunā ar Neatkrīgo N. Kabanovs arī necentās slēpt aizkaitinātību par to, ka labējās partijas, kas ir SC ideoloģiskie pretinieki, atļaujas viņu kritizēt. „Ar kādām tiesībām Raivis Dzintars runā par manu uzvedību? Viņš šauj pāri strīpai! Par daudz uz sevi ņem! Arī Solvita Āboltiņa nav dieviete, es viņu neuztveru kā savu priekšnieci, tādēļ ne viņai vērtēt manu rīcību,” kategoriski norādīja deputāts.

Jārīkojas esošās likumdošanas ietvaros

Sava partijas biedra uzvedību nesteidzas kritizēt arī kreisais flangs. SC Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins vairākkārt izvairījās no tiešas atbildes, vai pēc daudzajiem skandāliem partija N. Kabanovu joprojām uzskata par nopietnu politiķi. „Ne mēs esam devuši Nikolajam Kabanovam uzticības kredītu un ne mums viņam to atņemt. Nikolajam Kabanovam ir savs vēlētāju loks. Šis politiķis ir ticis leģitīmi ievēlēts parlamentā un tikai paši vēlētāji var viņam atņemt mandātu,” bija pārliecināts kreisā flanga pārstāvis. Jāpiebilst, ka 11. Saeima ir jau ceturtais parlamenta sasaukums, kurā N. Kabanovs ir ticis ievēlēts.

V. Agešins arī uzskata, ka Vienotības un Nacionālās apvienības līderiem esot maz morālo tiesību kritizēt N. Kabanovu, jo arī viņu rindās ir cilvēki, kuru uzvedība būtu pelnījusi izvērtēšanu. „Saskaņas centra deputāti jau sen varēja uzsākt diskusiju par mandātu atņemšanu Dzintaram Zaķim vai Ingmāram Čaklajam. Tomēr tas būtu traģikomiski, ja vieni deputāti apspriest otrus. Ir skaidrs, ka labējais un kreisais flangs ar to vien nodarbotos, jo mūs nesaista savstarpējas simpātijas,” klāstīja parlamentārietis, piebilzdams: „Latvijas Saeimai ir jārīkojas esošās likumdošanas ietvaros, proti, jāatņem deputāta mandāts tikai par kriminālnoziegumiem. Visas pārējās diskusijas ir neētiskas, jo nevienā demokrātiskā valstī nav paredzēta iespēja atņemt deputāta mandātu pirms šādu vēlmi ar savām balsīm nav izteikuši paši vēlētāji.”




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dziesmu svētki, Nikolajs Kabanovs, Raivis Dzintars

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats