28. maijs, Otrdiena
Vārda dienas: Vilhelms, Vilis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Īstermiņa auto noma: PTAC pārbaudēs konstatējis vairākus pārkāpumus
Īstermiņa auto noma: PTAC pārbaudēs konstatējis vairākus pārkāpumus
Autors: Apollo.lv / 24. jūlijs 2013, 12:09
Automašīnu īstermiņa nomas pakalpojumu sniedzēji īstermiņa auto nomas līgumos ietver netaisnīgus līguma noteikumus, konstatējis Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).


Tāpat PTAC pārbaudēs, kas veiktas laika periodā no pērnā gada aprīļa līdz šā gada jūlijam, konstatējis negodīgas komercprakses aizlieguma pārkāpumus komercprakses īstenotāju veiktajās darbībās.

PTAC Patērētāju informēšanas un komunikācijas daļas vadītāja Ilze Žunde informē, ka uzraudzības projekta laikā sadarbībā ar PTAC komersanti konstatētos pārkāpumus ir novērsuši. Tiesa gan, ne visi, taču lielākā daļa.

Uzraudzības projekts «Līgumu noteikumu un komercprakses/reklāmas uzraudzība automašīnu īstermiņa nomas pakalpojumu jomā» tika īstenots, ņemot vērā patērētāju saņemtās sūdzības un PTAC apzinātās problēmas konkrētajā nozarē, skaidro Žunde.


Latvijas Auto nomu asociācijas (LANA) veiktais pētījums par Latvijas iedzīvotāju pieredzi auto nomas pakalpojumu izmantošanā Latvijā vai ārvalstīs norāda, ka gandrīz puse jeb 46,7% no visiem auto nomu pakalpojumu ņēmējiem ir saskārušies ar dažādām problēmām.

Neskatoties uz to, ka PTAC un Eiropas Patērētāju informēšanas centra saņemto sūdzību skaits par šo jomu nav liels, pētījuma rezultāti un arī sūdzību saturs norāda uz to, ka patērētāji, nomājot auto, nav pietiekami zinoši par šī pakalpojuma būtību un saistībām, ko uzņemas.

Projekta ietvaros tika vērtēti īstermiņa (līdz vienam mēnesim) automašīnu nomas līgumi. Izvēloties projekta uzraudzības objektus, tika ņemtas vērā patērētāju sūdzības par attiecīgās nozares komersantiem, kā arī nozares izplatītākie, aktīvākie uzņēmumi. Uzraudzības projekta ietvaros kopumā ir izvērtēti 11 ar patērētājiem noslēgtie līgumi, patērētājiem piedāvātie līgumu projekti un aktuālie patērētājiem adresētie piedāvājumu materiāli (reklāma, komerciālie paziņojumi u.c.).

Visos 11 gadījumos PTAC aicināja uzņēmumus labprātīgi novērst konstatētos pārkāpumus patērētājiem piedāvātajos līgumu projektos un noslēgtajos līgumos, informē Žunde.

PTAC uzraudzības projekta laikā konstatēja, ka auto nomas līgumos tiek ietverti netaisnīgi līguma noteikumi, piemēram: noteikumi, kas nepamatoti nosaka patērētāja atbildību par nomas objekta defektiem; noteikumi, kas nosaka neproporcionāli liela līgumsoda vai cita veida kompensācijas piemērošanu; noteikumi, kas paredz sankcijas patērētājam par līguma vienpusēju laušanu u.c. līguma noteikumi, kas apdraud (neveiksmīgs formulējums, labāk tad ierobežo vai var ierobežot) vai var apdraudēt patērētāju tiesības un intereses.

Tāpat PTAC konstatēja un novērsa Negodīgas komercprakses aizlieguma likumā noteiktā negodīgas komercprakses aizlieguma pārkāpumus komercprakses īstenotāju veiktajās darbībās, piedāvājot patērētājiem automašīnu īstermiņa nomas pakalpojumus. Izvērtējot auto nomas pakalpojumu sniedzēju interneta vietnēs sniegtās informācijas atbilstību normatīvo aktu prasībām, visbiežāk tika konstatēts, ka mājaslapās nav norādīti pakalpojumu sniedzēju nosaukumi, juridiskās adreses, reģistrācijas numuri, kā arī reģistrācijas numuri Valsts ieņēmumu dienesta ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā.

Atsevišķos gadījumos konstatēts, ka patērētājs tiek maldināts par noteikumiem saistībā ar īstermiņa automašīnu nomu, jo pakalpojumu sniedzēji savās mājaslapās paredzēja dažādus sodus par līgumu noteikumu pārkāpumiem, kuri netika ietverti līgumos. Dažos gadījumos tika konstatēts, ka patērētāji tika maldināti par pakalpojuma patieso cenu u.c. pārkāpumi.

PTAC aktivitāšu rezultātā šobrīd pieci komersanti iesnieguši rakstveida apņemšanās, labprātīgi apņemoties nepiemērot PTAC konstatētos netaisnīgos līguma noteikumus ar patērētājiem jau noslēgtajos līgumos, kā arī veikuši labojumus turpmāk patērētājiem piedāvātajos līgumu projektos.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: automašīnu noma, īstermiņa automašīnu noma, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats