30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Reformu partijai ienaidnieki skaidri un spars nezūdošs
Reformu partijai ienaidnieki skaidri un spars nezūdošs
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 15. jūlijs 2013, 9:52
Reformu partija (RP) pretēji dažu politisko konkurentu prognozēm aizvadītajā sestdienā tomēr spēja ievēlēt jauno priekšsēdētāju – Edmundu Demiteru.


Procesā politiskās organizācijas biedri neskopojās ar sevis slavināšanu un politisko konkurentu pelšanu. Turklāt kongresa laikā skaidri tika pateikts, ka valdošās koalīcijas biedri nav vis kolēģi un draugi, bet gan ienaidnieki.

«Valdē ir jābūt cilvēkiem, kas ir strādājuši ar Vienotību un Nacionālo apvienību, jo, nepazīstot ienaidnieku, nevar sagatavot cīņas plānu,» uzstājoties debatēs, teica RP Rīgas nodaļas pārstāve Ilona Platonova. Šāds no kongresa tribīnes pausts radikāls paziņojums turpmākajās runās labots netika. Tiesa, potenciālo ienaidnieku loks tika paplašināts ar Saskaņas centru, ar kuru iet vienā koalīcijā RP nekad nebūšot ar mieru, jo tas būtu pielīdzināms politiskai pašnāvībai.

Līderis prognozētais

Sekojot pārliecībai, ka partija jāstūrē cilvēkiem, kas jau ostījuši politiskās sāncensības cīņu pulveri, reformisti arī ievēlēja savu valdi un tās priekšsēdi – Edmundu Demiteru. Viņa vadībā cīņu par labāku Latviju turpinās partijas radītājs Valdis Zatlers, izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, principiālais Liepājas nodaļas vadītājs Jānis Vilnītis, kas sarkano līniju dēļ tā arī neiestūrēja partiju Liepājas domes koalīcijā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Kokneses mērs Dainis Vingris, līdzšinējā valdes locekle Sandra SondoreKukule un citi.

Šaubas par E. Demitera ievēlēšanu RP politiskie konkurenti pamatoja ar to, ka viņš atbalsta pārējiem partijas biedriem nepieņemamo apvienošanos ar citiem līdzīgi domājošiem spēkiem, piemēram, Reģionu aliansi. Kā liecina notikušais, konkurentu versijas un apsvērumi neizturēja pārbaudi, taču fakts, ka RP varētu apvienot spēkus ar kādu no jaunajiem politiskajiem veidojumiem, ir neapstrīdams. Kaut vai tāpēc, ka kongresa uzrunās vairākārt tika pieminēta domubiedru meklēšana un tajā piedalījās gan Demokrātisko patriotu, gan Reģionu alianses pārstāvji.

Caurspīdīgums nevēlams

RP līderi savās uzrunās ļoti centās pārliecināt kongresa biedrus, ka partija ir izaugusi no politiskās pubertātes vecuma un palikuši vien par ideju pārliecinātie un cīņai gatavie cilvēki, kas ir viena mērķa un idejas vienoti. Tomēr ierindas biedru uzrunas liecināja par viedokļu atšķirību jeb, citiem vārdiem sakot, – sadzīve RP nemaz nav tik rožaina, kā tās līderiem gribētos domāt.

Piemēram, RP Saeimas deputāte Inga Bite uzrunā neslēpa, ka partijas valde ir institūcija, līdz kurai partijas biedram aizklauvēties ir gandrīz neiespējami. «Ne visi vēlas būt tik neatlaidīgi vai pat, teiksim, uzmācīgi,» teica politiķe. Viņa atgādināja arī citu RP problēmu, kuras dēļ partiju pirms 11. Saeimas pirmās sanākšanas pameta Olšteina sešnieks. Proti, partijā joprojām valda totalitārisms un partijas valdei piekrītošos jautājumos galīgo lēmumu var pieņemt valdē neesoši cilvēki.

Pārsteidzošā kārtā partijas vienam no vadmotīviem – atklātībai un lēmumu pieņemšanas caurspīdīgumam – iebilda arī RP Saeimas deputāts Valdis Liepiņš, kurš no tribīnes paziņoja, ka, balsojot par partijas valdi, nevēlas atklāt savu izvēli. Proti, balsot atklāti. Partijas vadošās juristes S. SondoreKukule un Inese LībiņaEgnere bija pat spiestas atzīt, ka starp likumu un partijas statūtiem ir izveidojies konflikts, un V. Liepiņa vēlme slēpt savu izvēli tika respektēta. Balsot varēja aizklāti. Atgādināsim, RP bija iniciatori Saeimas atbalstītajai idejai, ka augstas valsts amatpersonas, piemēram, Valsts kontroles vadītājs, jāvēlē atklātā balsojumā.

Pārmet lokomotīvēm

Analizējot pašvaldību vēlēšanu rezultātus, RP pārstāvji uzsvēra, ka, neraugoties uz naudas un pieredzes trūkumu, rezultāti partijai tomēr ir augstu vērtējami. Taču ierindas biedriem arī šajā jautājumā bija kas piebilstams. Partijas rindās, kā izrādās, pastāv viedoklis, ka uz vispārējā fona zemie rezultāti vēlēšanās ir saistāmi arī ar vides aizsardzības un reģionālās atīstības ministra Edmunda Sprūdža aiziešanu no ģimenes pie sava biroja darbinieces un V. Zatlera ciemošanos pie finanšu problēmās nonākušā Liepājas metalurga lielākā īpašnieka Valērija Zaharjina jubilejā.

Tomēr jāatzīst, šīs bija tikai paškritiskas un marginālas novirzes diskusijās no RP pamatkursa. Partija joprojām dzīvo ar pārliecību, ka tā ir pragmatiskākā un saviem solījumiem uzticīgākais politiskais spēks valstī. Un kā tādam tam jāturpina valsts attīstības veicināšana.

«Goda vīri vienmēr tur savu vārdu, un tāda ir bijusi mana pārliecība nu jau piecdesmit gadu,» atgādinot par koalīcijas partneru divkosību, teica E. Demiters.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Edmunds Demiters, Reformu partija, Valdis Zatlers, Vjačeslavs Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats