03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Raidījums: Puķīte slepus no TM slēdzis vienošanos ar uzņēmējiem par siltuma iepirkšanu
Raidījums: Puķīte slepus no TM slēdzis vienošanos ar uzņēmējiem par siltuma iepirkšanu
Autors: Apollo.lv / 9. jūnijs 2013, 21:23
Pirms divām nedēļām no amata tika atstādināts Ieslodzījumu vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte. Ne viņš, ne Tieslietu ministrija (TM) par atklātajiem pārkāpumiem runāt negribēja. Puķīte vien minēja, ka skandāls radies dēļ Olaines cietuma būvniecības.


TV3 raidījuma «Nekā Personīga» rīcībā nbonākuši nodomu protokoli, kurus Puķīte noslēdzis ar uzņēmējiem, kas solīja turpmākos 10 gadus jaunuzbūvēto cietumu kompleksu apgādāt ar siltumu. Tieslietu ministru šāda pašdarbība šokējusi un Puķīte atstādināts. Kamēr ministrija lietu izmeklē, Puķīte un arī viņa pienākumu izpldītājs Sergejs Čepjolkins no komentāriem atteicās.

Ministrija bija plānojusi uz pašvaldības zemes līdzās Olaines cietuma sienām būvēt jaunās ēkas. Puķīte ministrijai apgalvojis, ka zemes tam pietikšot. Tagad atklājies, ka pirms gada pašvaldība zemi jau iznomāja privātiem uzņēmējiem. Un Puķīte par to labi zinājis, jo ar firmām noslēdzis vienošanos, par ko ministrijai nav stāstījis. Jaunais cietums no uzņēmuma gatavojās turpmākos 10 gadus iepirkt siltumu.

Uz jautājumu, vai ministrijai bija jāzina par šādiem slēgtiem līgumiem, tieslietu ministrs Jānis Bordāns atbild: «Nu, bet, protams». Kā arī ministrs piebilsts, ka viņa aptaujātie cilvēki ministrijā par šādu nodomu protokolu nav zinājuši.

«Nekā Personīga» informē, ka zemes nomnieki ir divas firmas, kas dibinātas tikai dažas nedēļas pirms zemes iznomāšanas. SIA OE1 un OE2. Tās tālāk pieder vēl citai firmai BIK ELEKTRO 2. Tās īpašnieki ir uzņēmēji, kas vairākās Latvijas pilsētās būvējuši koģenerācijas stacijas. Nauda projektiem – arī šim - nākot no kādiem investoriem, par kuriem biznesmeņi nestāsta.

Uzņēmējs Aigars Šubrovskis norāda, «Mums ir vairāki uzņēmumi... mēs nodarbojamies ar šo jomu. Zaļās enerģijas jomu.Projektu attīstīšanu un pārdošanu, bet īsti korekti nebūtu vairāk stāstīt, jo mums ir variāki partneri un neesam tā īsti deleģēti. Mums ir dažādas atīstības stadijas tiem projektiem. Mums ir arī ārzemju partneri iesaistīti. Tā kā mēs īsti neesam pilnvaroti runāt».

Uz raidījuma jautājumu, vai arī šajā projektā Olainē? Uzņēmējs atbild: «Mums ir pārrunas – jā. Līgumu gan vēl neesam noslēguši.»

«Nekā Personīga» norāda, ka Olainē siltums ir viens no dārgākajiem Latvijā, tāpēc viņi savam biznesam redzēja spožu nākotni. Sadarbība ar cietumu izveidojusies nejauši - pašvaldība piedāvājusi nomāt zemi līdzās cietumam. Sapratuši, ka nākotnē cietums būs liels klients. Noslēgts nomas līgums uz 25 gadiem. Pēc skandāla uzņēmēji gatavi daļu no zemes atdot cietuma vajadzībām. Bet uz atlikušās grib būvēt savu siltuma staciju un cer siltumu piegādāt arī cietumam.

Uzņēmējs paskaidro: «Mēs esam uzņēmēji, kas labticīgi vērsušies pašvaldībā, noslēguši līgumu par zemes nomu... Kā mūs no turienes varētu izsviest ārā, ja mēs maksājam nomu, mēs visu darām godprātīgi. Ja mēs dzīvojam tiesiskā valstī, tad mūs nevajadzētu tur izsviest ārā. Normāli būtu, ja Tieslietu ministrija ar mums kaut kā vienotos. Mēs arī esam gatavi piekāpties. Mēs viņiem esam to arī uzrakstījuši.»

Uzņēmēji skaidrojas, ka šie bijuši vien nodomu protokoli, kas nevienai pusei neuzliek saistības siltumu pēc stacijas uzbūvēšanas no uzņēmējiem pirkt. Tomēr dokumentos jau iekļauti konkrēti fakti – siltuma cena, tās pieauguma formula, saistību termiņš – 10 gadi. Ministrijā par slēgtajiem protokoliem turpinās pārbaude. Rezultāti būšot tuvāko mēnešu laikā.

Raidījums informē, ka Visvaldis Puķīte Cietumu priekšnieka amatā nonāca pēc tieslietu ministra Gaida Bērziņa ieteikuma. Pirms diviem gadiem Valsts kontrole atklāja pārkāpumus cietumu grāmatvedībā. Ministrs Aigars Štokenbergs Puķīti atstādināja un aicināja pašam atkāpties, bet cietumu šefs sasirga un izmeklēšana ievilkās. Tā viņs noslimoja līdz vēlēšanām, kad amatā atkal nāca Gaidis Bērziņš, kurš Puķīti pažēloja un viņš tika sveikā cauri vien ar 20% algas samazinājumu. Šobrīd gan Puķīte nav sasirdzis, bet ir pārliecināts, ka pēc labas atpūtas amatā atkal atgriezīsies.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Nekā Personīga, Visvaldis Puķīte

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats