10. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Maija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Varējām norakstīt pusi krīzes zaudējumu uz Zviedrijas bankām
Varējām norakstīt pusi krīzes zaudējumu uz Zviedrijas bankām
Autors: Apollo.lv / 4. jūnijs 2013, 14:09
Kādreizējais Ministru prezidents Aigars Kalvītis uzskata, ka teiciens «gāzi grīdā» savulaik bijusi politisko oponentu retorika, nekāda «gāzi grīdā» politika tā dēvētajos treknajos gados neesot bijusi.


Intervijā žurnālam «Playboy» Kavītis norāda, ka teiciens «gāzi grīdā» ir Aināra Šlesera izteiciens, ko savulaik uzķēra partija «Jaunais laiks» (JL).

«Vot, pasakiet, kāda «gāzi grīdā» politika toreiz bija? Latvijas valsts bija nenormālu naudu aizņēmusies? «Parex» krīze bija notikusi? «Liepājas metalurgs» bija sabrucis. Par ko mēs runājam? Kas ir «gāzi grīdā»? Tas, ka privātais sektors nekontrolēti aizņēmās naudu? Vai valdība to var kontrolēt? Par to pilnībā ir atbildīga centrālā banka,» sacīja ekspremjers.

«Brīvā ekonomikā katram ir jāpieņem savi biznesa lēmumi un jāuzņemas par tiem atbildība. [..] Nu, nevar būt tā, ka Kalvītis atbild par to, ka kāds ir kļūdījies ar saviem finanšu aprēķiniem. Nu, nevar Kalvītis par to atbildēt. Var tā teikt, bet tas būtībā neko nemaina,» turpina Kalvītis.

Ekspremjers norāda, ka JL savulaik kopā ar arodbiedrībām saplosīja pēdējo budžetu, neskatoties uz to, ka ekonomika sāka stāties, viņi turpināja prasīt algu pieaugumu. Kalvītis toreiz ir sacījis, ka algas ir jāiesaldē, taču tad sākās mītiņi un demonstrācijas.

Par visrupjāko kļūdu, kādu valsts savulaik pieļāva – atļāva ņemt kredītus ārvalstu valūtās. Pie tā gan vainojama centrālā banka un Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

«Parādiet vienu normālu valsti, kas ļauj ņemt kredītus ārvalstu valūtās. Ja ārvalstu investors nāk ar savu naudu, viņam jāuzņemas zināms risks. Izsniedzot iedzīvotājiem kredītus eiro, viņi ne ar ko neriskē. Mēs vienā naktī varējām norakstīt pusi savas krīzes zaudējumu uz Zviedrijas bankām, ja mēs būtu izsnieguši kredītus latos,» sacīja Kalvītis.



Diskusija par rakstu (1)

Atslēgvārdi: AIgars Kalvītis, bankas, ekonomiskā krīze, gāzi grīdā, krīze, zviedru bankas

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats