01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Sesks Liepājā nāk ar darbiem, citi ar solījumiem
Sesks Liepājā nāk ar darbiem, citi ar solījumiem
Autors: Imants Vīksne / NRA.lv / 28. maijs 2013, 13:10
Interesantākā sacensība Liepājas domes vēlēšanās gaidāma starp ilggadējo pilsētas mēru, Liepājas partijas līderi Uldi Sesku un oligarhu neapkarotāju no oligarhu apkarotāju partijas Jāni Vilnīti.


Saskaņas centrs sabiedriskās domas aptaujās seko trešais, krietni vien iepaliekot. Iespējams, uz saraksta pirmo numuru – veļas biznesmeni Juriju Hadaroviču – liktā kārts nebūs tik veiksmīga, kā partijai gribētos. Krievu flangam Liepājā izdodas demonstrēt pat lielāku sašķeltību nekā latviešiem.

Nacionāļi grib pozīcijā

Daļu balsu apvienībai Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā sarūpēs ar dzīvokļu privatizācijas risinājumiem popularitāti liepājnieku vidū ieguvusī Elita Kosaka. Tad vēl papildu jucekli vēlētāju izvēlē nodrošina skandālista Jevgēņija Osipova sieva Jeļena, kas ir saraksta Par dzimto valodu vienīgais numurs. Viņa sola pārkrievot Liepājas pašvaldību, atlaist komunālos parādus, atjaunot Imanta Sudmaļa pieminekli un visādas citas blēņas, kas varētu patikt pēc Padomju Savienības sērojošiem krievu večukiem.

Nacionālās apvienības Liepājas saraksta līderis Raivis Blumfelds par to tikai berzē rokas: «Jo sašķeltākas būs krievu partijas, jo mums – latviskajām partijām – labāk.» Ar pašu iekšējo sašķeltību Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK kaut kā ir izdevies tikt galā. Tēvzemiešus pārstāvošais Ivars Kesenfelds ar lielām Visu Latvijai! pūlēm ir nostumts uz saraksta piekto pozīciju. Attiecīgi mazāka ir ticamība, ka viņš tiks ievēlēts, un mazāka ticamība, ka traucēs nacionāļiem iesaistīties koalīcijā ar Liepājas partiju. Savā portālā irliepaja.lv viņš gan turpina varenus uzbrukumus Uldim Seskam, piemēram, ar šādu tekstu:

«Apzinos, ka ar savu neiešanu kopsolī ar Sesku un viņa klusējošo vairākumu esmu ielicis bumbu ar laika degli Liepājas domes «demokrātiskajā» purvā, kurā tiesiskā nihilisma ritenis turpina griezties.»

Tikmēr pārējiem nacionāļiem prioritāte esot draudzība ar Liepājas partiju, lai tiktu pie savas programmas pildīšanas. Viņi bērnudārzos aizliegšot krievu valodu, pilsētā likvidēs smakas, slēgs ļergas tirgotavas, jaundzimušo bērnu vecākiem piešķirs pat 2000 latu u.c.

Blēņošanās vairs nedarbojas

Līdzīgi I. Kesenfeldam arī Liepājas dānis Stens Lorenss (pazīstams ar segvārdiem Lui Fonteins un Šerifs) balsis zvejo, vēršoties pret esošo mēru. Reklāmas rullītī animētam Uldim Seskam viņš draud ar pistoli, sit pa seju, taču, šķiet dižu atsaucību liepājnieku vidū viņam šādi vairs neizdosies izcīnīt. Laikraksts Kurzemes Vārds nule publicējis sabiedriskās domas pētījumu, un Reģionu alianse tajā saņēmusi vien 1,8% vēlētāju atbalstu. Tātad šovmenim domes dienesta durvis, visticamāk, paliks slēgtas.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem, lielākie spēlētāji būs Liepājas partija ar 18% atbalstu, Reformu partija ar 12,5% un Saskaņas centrs ar 8%. Taču šobrīd ļoti liels ir neizlēmušo skaits (īpaši krievu vidū) – 34,4%. Ja tos paņem nost, tad Liepājas partija paceļas uz 34,8%, Reformu partijai 24,1%, Saskaņai – 15,5%. Tad domē iekļūs arī Vienotība un nacionāļi. Kurzemes Vārda projektu vadītāja Anda Pūce spriež, ka interesantākais process sāksies pēc 1. jūnija: «Jautājums, kurš pirmais savāks koalīcijā Saskaņas centru – Sesks vai Vilnītis.» Un vēl jau iespējams, ka zelta kārtis izrādīsies nacionāļu un Vienotības rokās – tad politiķu sarunās svarīgākas atkal izrādītos krievu un latviešu attiecības. Katrā ziņā līderi pagaidām ļoti uzmanās viens otru aizvainot. Neviens nav deklarējis, ka savstarpēji nevarētu sadarboties, tātad iespējamas vairākas kombinācijas. Jānis Vilnītis par loģiskāku saskata valdības koalīcijas nokopēšanu – kopā ar nacionāļiem un Vienotību. Iespējams, tā viņš deklarē, jo vienā kompānijā ar Liepājas partiju izkonkurēt Uldi Sesku mēra amatā būtu teju neiespējami.

Vienalga kā, bet domē

Bet Vilnītis grib būt mērs – ne velti no oligarha Aināra Šlesera savulaik veidotajiem politiskajiem spēkiem viņš aizgājis pie to karojošajiem pretiniekiem. Vienalga kā, bet jātiek domē.

Neatkarīgajai J. Vilnītis gan atzīst, ka sevi pie oligarhu apkarotājiem nepieskaita. Savā kristīga uzņēmēja filosofijā viņš šķiet krietni mērenāks par citiem biedriem un nereti nonāk partijai pretējos uzskatos. Viņš stāsta, ka nobremzējis reformistu skandalozo ideju par valsts un pašvaldību īpašumu dāvināšanu ebrejiem. Arī Ventspils mēra Aivara Lemberga apkarošanas likuma sacerēšanu un vispār – likumus, lai ar kādu izrēķinātos, Vilnītis neatbalsta. Tāpēc grūti saprast, ko viņš vispār dara agresīvajā Reformu partijā. Nav brīnums, ka daudzi liepājnieki Vilnīti maldīgi uzskata par Liepājas partijas biedru.

Pirmais vārds koalīcijas veidošanā, visticamāk, tomēr piederēs ilggadējai vēlēšanu uzvarētājai Liepājas partijai. Uldis Sesks nosauc tās galvenās priekšrocības: atpazīstama un prognozējama. Iedzīvotāji gadiem varējuši sekot, kas ir solīts un kas izpildīts. Izdarīts esot daudz – ielu remonti, apgaismojums, tramvaja līnija, sociālā palīdzība, ostas un lidostas attīstība. «Citiem ir grūtāk, jo nav jau daudz darbu, ko parādīt liepājniekiem. Ne Saskaņas centram, ne reformistiem,» secina Uldis Sesks. «Vilnītis Reformu partijā visus šos gadus ir bijis ietekmīgs cilvēks, taču par tādiem Liepājai svarīgiem projektiem kā vieglatlētikas halle, sporta laukumi pie skolām un citiem projektiem, kuriem bija nepieciešams politisks atbalsts Saeimā vai valdībā, reformisti balsojuši tikai pret.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Jānis Vilnītis, Liepājas domes vēlēšanas, Uldis Sesks

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats