01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bijušais SAB direktora vietnieks: SAB darbiniekiem interesantāk spēlēt spiegu spēles
Bijušais SAB direktora vietnieks: SAB darbiniekiem interesantāk spēlēt spiegu spēles
Autors: www.apollo.lv / 2. maijs 2013, 11:06
Amerikas latvietis, bijušais Valsts prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos un bijušais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora vietnieks Gundars Zaļkalns, kurš savulaik piedalījies arī SAB veidošanā, nepiekrīt jaunā SAB direktora Jāņa Maizīša vērtējumam, ka iestādē nekas nav maināms.


Intervijā Latvijas Avīzei Zaļkalns paudis viedokli, ka neviena drošības iestāde Latvijā šobrīd neattaisno to finansēšanai piešķirtos budžeta līdzekļus, jo to darbs nav efektīgs.

«To [Latvijas drošības iestāžu] darbs nav efektīgs! Es domāju tieši to, kas attiecas uz galvenajiem likumā noteiktajiem SAB uzdevumiem: valsts drošības apdraudējumu analīzi, prognozēšanu un novēršanu, priekšlikumu un programmu izstrādāšanu valsts drošības jautājumos, valsts varas institūciju un amatpersonu informēšanu par valsts drošības apdraudējumiem,» norāda Zaļkalns.

Pēc Zaļkalna domām galvenā problēma ir intelektuālās kapacitātes trūkums, ko nenoliedz arī paši darbinieki.

«Problēma ir intelektuālās kapacitātes trūkums, ko arī paši biroja darbinieki nenoliedz. Lai veiktu analīzi, nepietiek ar gribēšanu, ir jābūt ar īpašām, varētu gandrīz teikt, iedzimtām analītiķa spējām. Un tādu mūsu drošības dienestiem trūkst. Darbs šobrīd lielā mērā notiek pašplūsmā, bez kontroles. Interesantāk ir spēlēt «spiegu spēles», nevis veikt nopietnas analīzes, tāpēc SAB darbinieki ir aizrāvušies ar tādu nedaudz bērnišķīgu lūrēšanu gar stūri. Manuprāt, pārāk liela uzmanība Latvijā tiek pievērsta telefonsarunu noklausīšanās lietām. Tas patiesībā ir ļoti dārgs prieks, varbūt pat veido lielāko daļu no SAB budžeta, bet es, nudien, nesaskatu no tā lielu ieguvumu valstij. Īstie spiegi tāpat vienmēr zinās, ka viņus var noklausīties, un būs ļoti uzmanīgi. Tādā veidā var notvert tikai nevērīgus pļāpātājus,» tā Zaļkalns.

Bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis SAB direktora pienākumus sāka pildīt 2.maijā. Jānim Kažociņam 30.aprīlis bija pēdējā darba diena SAB direktora amatā.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Gundars Zaļkalns, Jānis Kažociņš, Jānis Maizītis, SAB, Satversmes aizsardzības birojs

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats