03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Deputāti atbalsta tabakas tirdzniecības aizliegumu personām līdz 21 gadam
Deputāti atbalsta tabakas tirdzniecības aizliegumu personām līdz 21 gadam
Autors: www.apollo.lv / 19. marts 2013, 14:33
Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, otrajā lasījumā skatot tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanas likuma grozījumus, atbalstīja priekšlikumu, kas paredz no 18 līdz 21 gadam paaugstināt vecumu, no kura atļauts iegādāties tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus.


Kā portāls «Apollo» uzzināja Saeimas Preses dienestā, par šo priekšlikumu nobalsoja astoņi komisijas deputāti, bet divi atturējās.

«Komisijas vairākums sliecās konceptuāli atbalstīt stingrākus tabakas tirdzniecības ierobežojumus jauniešiem, taču mums priekšā stāv vēl nopietns darbs, lai šī likuma norma nebūtu izolēta no citām. Tādēļ par likumprojektu atbildīgā referenta Arvila Ašeradena vadībā iesaistītās puses vērtēs, vai un kādas tiesiskās sekas paredzēt par smēķēšanu līdz 21 gada vecumam, un kādas izmaiņas citos likumos tas prasītu. Tāpat lūkosim, vai šodien atbalstītos tabakas tirdzniecības ierobežojumus var un ir nepieciešams salāgot ar alkoholisko dzērienu pieejamības ierobežojumiem, jo pagaidām Saeimā atbalstītā Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumu redakcija neparedz celt vecumu, no kura drīkstētu iegādāties alkoholu,» rezumē komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS).

Pamatojot nepieciešamību ierobežot tabakas pieejamību jauniešiem, komisijas deputāte Elīna Siliņa norādīja, ka tabakas pieejamība jau no 18 gadu vecuma ir problēma skolās, kur daļa vidusskolēnu, sasniedzot šo vecumu, gan pilnvērtīgi «izbauda» jauniegūtās tiesības, gan darbojas kā cigarešu piegādātāji jaunākajiem skolasbiedriem.

Deputāte atsaucās uz pētījumiem, kuros konstatēts - pasargājot jauniešus no smēķēšanas uzsākšanas līdz 20 gadiem, ir mazāks risks, ka viņiem radīsies atkarība no cigaretēm.

Komisijas priekšsēdētajas biedrs Arvils Ašeradens (V) aicināja kolēģus rūpīgi vērtēt, kāds ir vecuma paaugstināšanas leģitīmais mērķis un vai tas tiks sasniegts, ieviešot 21 gada vecuma cenzu cigarešu iegādei. Deputāts atgādināja, ka likumdevējam ir jāpamato, kādēļ valsts ierobežos pilngadīgas personas konstitucionālās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un izvēles brīvību.

Tabakas tirdzniecības aizliegums personām zem 21 gada vecuma ir tikai viens un nepilnīgs solis – ja vēlamies ierobežot tabakas lietošanu jauniešu vidū, jāparedz arī lietošanas aizliegums un attiecīgas sankcijas par tā pārkāpšanu, kolēģiem atgādināja deputāts Andris Bērziņš (ZZS).

Deputāti šodien diskutēja par smēķēšanas ierobežošanas paplašināšanu konkrētās vietās, piemēram, tuvāk par 10 metriem no jebkuras būves, publisko ēku vai būvju balkonos un lodžijās, kazino un spēļu zālēs, kā arī bērnu un grūtnieču klātbūtnē.

«Šie priekšlikumi izraisīja plašas diskusijas gan par iespējām kontrolēt un sodīt par smēķēšanu neatļautās vietās, gan to, cik jēgpilni ir šie aizliegumi, ņemot vērā, ka atsevišķos gadījumos smēķēt privātā teritorijā plānots aizliegt arī tad, ja tas nevienam citam netraucē. Cik samērīgi un pamatoti ir šādi ierobežojumi, deputāti kopā ar speciālistiem vērtēs Sabiedrības veselības apakškomisijā,» norāda Barča.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: aizliegums, cigaretes, deputāti, smēķēšana

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats