30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Bondara atteikums piespiež RP mainīt kursu un retoriku
Bondara atteikums piespiež RP mainīt kursu un retoriku
Autors: Ilze Zālīte / NRA.lv / 9. janvāris 2013, 17:05
Līdz ar Mārtiņa Bondara lēmumu nesadarboties ar zatleriešiem situācija Reformu partijā (RP) ir kļuvusi vēl neskaidrāka, nekā tā bija iepriekš, un rada fundamentālu jautājumu par RP tālāko pastāvēšanu – tā šābrīža situācija tiek vērtēta politiskajās aizkulisēs.


Kā jau ziņots, eksbaņķieris M. Bondars noraidīja Reformu partijas aicinājumu kļūt par vienu no tās līderiem un potenciālo kandidātu Rīgas mēra amatam. Lai gan vēlme sadarboties ar M. Bondaru draudēja ar iekšpartejisku kurnēšanu un pat šķelšanos, tomēr daļa RP līderu uzskatīja, ka jauna, spēcīga spēlētāja piesaiste ir gandrīz vienīgā cerība atjaunot vēlētāju interesi pirms pašvaldību vēlēšanām.

Neattaisnotās cerības ir radījušas lielu vilšanos un bažas – ko darīt tālāk. Eksperti uzskata, ka RP vienīgās izredzes ir radikāli mainīties, jo, turpinot līdzšinējo stratēģiju, partija būs nolemta kraham. Politologs Arnis Kaktiņš uzskata, ka RP ir jāmēģina riskēt, jo «partijai vairs nav, ko zaudēt». Eksperts gan apšauba potenciālu

īsā laikā piesaistīt kādus jaunus, spēcīgus papildspēkus, jo politiskās vides prestižs Latvijā esot tik zems, ka populāri cilvēki nestāv rindā, lai darbotos partijās. Šīs atziņas netiešs apliecinājums ir arī RP līderu vakardienas paziņojums, ka partija Rīgas mēra amatam varētu virzīt kādu kandidātu no sava vidus, kurš sabiedrībā līdz šim neesot bijis plaši atpazīstams. Visticamāk, šāds paziņojums ir bada laiku solis, jo spēcīgu cilvēku trūkums ir viens no galvenajiem pārmetumiem, kas tiek izteikts jau kopš RP izveidošanas brīža. Arī politologs Ivars Ījabs ir paudis, ka RP tapa kā viena pasākuma – Saeimas ārkārtas vēlēšanu – projekts un pašlaik partija beidzot ir nonākusi pie izšķiroša jautājuma par tālāko pastāvēšanu.

M. Bondars kā galveno sava atteikuma iemeslu minēja RP nevēlēšanos veikt straujas pārmaiņas, lai labotu kļūdas, kas novedušas pie katastrofāla reitinga krituma. M. Bondars uzskatīja: ja partijas reitings ir nokrities no

22 līdz 3%, ir jāmeklē vainīgie cilvēki, kuriem jāpaiet malā. Tikmēr RP dibinātājs eksprezidents Valdis Zatlers vakar publiski paziņoja: partija iestājas par katru savu cilvēku un ministru, liekot noprast, ka M. Bondaram un RP vadībai atšķiras viedokļi arī par vides ministra Edmunda Sprūdža veikumu.

Pēc neveiksmes ar M. Bondara bildināšanu RP ir bijusi spiesta strauji mainīt publisko retoriku. Līdz šim akcentēts, ka partijas nākotne ir jaunu papildspēku piesaistē, bet vakar V. Zatlers pauda pretējo: «Reformu partijas lielākā vērtība ir cilvēki, kas aktīvi tajā darbojas un nedara to savas slavas, naudas vai varas dēļ.» Tāpat politiķis nepaslinkoja iemest akmeni arī M. Bondara lauciņā. «Diemžēl pēdējā laikā vērojams tas, ka daudzi gatavi vērtēt politiskos notikumus, dot padomus, arī kritizēt, bet pagaidām ļoti maz cilvēku gatavi riskēt, strādāt un nesavtīgi kalpot Latvijas labā,» teica V. Zatlers.

M. Bondara atteikums ir piespiedis RP mainīt polemiku arī attiecībā uz savām izredzēm gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās. Līdz šim partija solīja spēcīgu izrāvienu, bet tagad RP paziņojusi, ka primāras būšot nevis pašvaldību, bet gan nacionālais līmenis jeb Saeimas vēlēšanas. Saistībā ar tām partijas iekšienē tikšot meklēts jauns priekšsēdētājs, kurš būs arī Ministru prezidenta amata kandidāts.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Arnis Kaktiņš, Ivars Ījabs, Mārtiņš Bondars, Reformu partija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats