02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » Nevalstiskajiem teātriem dalīs 40 000 latu
Nevalstiskajiem teātriem dalīs 40 000 latu
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 5. decembris 2012, 14:15
Kultūras ministrijas (KM) izsludinātajam konkursam par nevalstisku teātru atbalstu vēl tiek gaidīti pa pastu nosūtītie pieteikumi. Kopumā valsts ar ministrijas starpniecību šo teātru darbību ir gatava atbalstīt ar kopumā 40 000 latu. Pērn tika piešķirts tikpat daudz līdzekļu.


2011. gada nogalē, noslēdzoties tādam pašam konkursam, finansējumu saņēma 12 nevalstiskie teātri, kas, tāpat kā valsts teātri, ir profesionāli. Atsevišķi – no pašvaldību budžeta – tiek apmaksāti amatierteātri. Iegūto finansējumu, kas katram no tiem bija, sākot no nepilniem 2000 latu līdz gandrīz 5500 latu, nevalstiskie profesionālie teātri varēja izmantot darbības nodrošināšanai, tajā skaitā administratīvajiem un saimnieciskajiem izdevumiem, proti, telpu īrei, komunālajiem maksājumiem, transporta un citiem izdevumiem.

Nevalstiskajos teātros atzīst, ka, dalot 2011. gada beigās piešķirtās naudas pīrāgu 12 daļās, katram sanākusi neliela summa. Anna Putniņa no Teātra TT atzīst, ka KM ministrijas pērn piešķirtie 2766 lati bija pieci procenti no teātra gada budžeta. «Ar to nevar iztikt, bet, ja patīk lietas, no kā nevar paēst, ar to jārēķinās,» viņa nosmej. A. Putniņa uzskata, ka valstij, piešķirot finansējumu no sava budžeta, ir jānosaka skaidri mērķi, ko tā sagaida no nevalstiskiem profesionāliem teātriem. Piemēram, vai šie teātri ir placdarms jaunajiem režisoriem, vai tiem jānodrošina teātra pieejamība lauku iedzīvotājiem, vai tās ir izrādes bērniem u. tml.? Ģertrūdes ielas teātra pārstāve Inga Dārzniece Neatkarīgajai sacīja, ka šogad KM ir pacēlusi latiņu augstāk, lai, vērtējot tā dēvētos neatkarīgos teātrus, nodrošinātu kvalitāti. Savukārt KM kā konkursa Par atbalstu profesionāliem nevalstiskiem teātriem mērķi norādījusi veicināt daudzveidīgas un kvalitatīvas teātra nozares attīstību un atbalstīt profesionālu nevalstisku teātru darbību, lai nodrošinātu mākslinieciski augstvērtīgu izrāžu pieejamību. KM sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa Neatkarīgo informē, ka konkursa komisija nākamnedēļ sāks vērtēšanu, bet, tā kā nav zināms, cik pieteikumu būs, precīzu konkursa noslēguma termiņu pašlaik nevar nosaukt. Taču tas noteikti tiks noslēgts šogad.

Savdabīga sakritība, ka novembra sākumā, datumā, kad KM izsludināja šo konkursu, bija paredzēta režisores Gaļinas Poliščukas vadītās Teātra observatorijas (TO) jeb nevalstiska profesionāla teātra izlikšana no telpām Rīgas Kongresu namā. Tagad TO ir atstājusi nomātās telpas. Bet parādu – vairāk nekā 5500 latu – par telpu nomu un komunālajiem pakalpojumiem, kā arī tiesāšanās izdevumus TO nav samaksājusi, saka Rīgas pašvaldības SIA Rīgas nami pārstāve Terēza LuksaSigate.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Kultūras ministrija, Terēza LuksaSigate

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats