01. maijs, Trešdiena
Vārda dienas: Ziedonis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Apsūdzība šveicietim Meroni met tumšu ēnu uz Latvijas prokuroriem
Apsūdzība šveicietim Meroni met tumšu ēnu uz Latvijas prokuroriem
Autors: Ritums Rozenbergs / NRA.lv / 6. septembris 2012, 9:28
Rīgas apgabaltiesai t.s. Lemberga prāvā otrdien tika iesniegtas dokumentu kopijas no Šveices federālās prokuratūras, ka prokuroru izvēlētais un kaismīgi aizstāvētais arestētās mantas glabātājs Rudolfs Meroni Šveicē ir apsūdzēts par negodīgu komercdarbību un iespējamu nesaimniecisku rīcību jeb iespējamo kapitāla piesavināšanos un kaitējuma nodarīšanu kapitālsabiedrībai.


Advokāts Jānis Rozenbergs tāpat tiesai pieteica lūgumu, lai tiesa pati kriminālprocesuāli korekti izprasītu no Šveices prokuratūras šos dokumentus un tad varētu atkārtoti lemt, vai R. Meroni arī turpmāk ir cienīgs arestētās daudzu miljonu vērtās mantas glabātājs. Līdz šim prokurori Juris Juriss, Aivis Zalužinskis, Jānis Ilsteris, Ilga Paegle u.c. kategoriski iebilduši pret visdažādāko juridisko un fizisko personu – gan ar šo kriminālprocesu saistītu, gan nesaistītu – mēģinājumiem lūgt tiesu pieprasīt atskaitīties R. Meroni par viņam uzticētās mantas stāvokli, raksta NRA.LV.

Šveices prokuratūra konstatējusi, ka R. Meroni iespējamās noziedzīgās darbības tika veiktas «laika posmā no aptuveni 2004. gada jūnija vidus līdz 2004. gada septembrim Collikonā, Bāzelē, Cīrihes lidostā, Rīgā un, iespējams, citur kopā ar Beatu Bangerteru (Beat Bangerter), Dīteru Bēringu (Dieter Behring), Pēteri Veibelu (Peter Weibel), Arturu Buku (Arthur Buck), Raimondu Pusāzu (Raymond Pousaz) un Reinhardu C. Mannesmani (Reinhard C. Mannesmann), saistībā ar uzņēmumu KB&P Consulting AG», teikts federālā prokurora Vernera Pfistera 2009. gada 22. jūnija krimināllietas izmeklēšanas procesa rīkojumā.

Vēl agrākā procesuālajā dokumentā – 2008. gada 26. septembra V. Pfistera rīkojumā Par krimināllietas uzturēšanu – cita starpā teikts, ka ar «2006. gada 22. jūnija rīkojumu uz aizdomu pamata par izšķēr-dēšanu saskaņā ar Krimi-nālkodeksa (StGB) 138. pan-tu kriminālvajāšana tiek ierosināta un uzturēta pret Rudolfu MERONI, dzim. 26.04.1953., Bellinconā (Bellinzona), Dr. iur. advokātu, ar dzīvesvietu (..) Collikonā (Zollikon). Kriminālvajāšana pret Rudolfu MERONI tiek uzturēta, ņemot vērā noziedzīgā nodarījuma sastāvu – negodīga komercdarbība saskaņā ar Kriminālkodeksa 158. pantu, iespējamā līdzdalība tajā (laika posmā no 2004. gada jūlija līdz oktobrim tika veikta tā saucamā cash back operācija, kuras ietvaros notika uzņēmuma KB&P Consulting AG iespējamā pašu kapitāla nelikumīga piesavināšanās un tādējādi sabiedrībai tika nodarīts kaitējums)».

Šveices prokuratūras dokumenti atklāj, ka izmeklēšana pret R. Meroni sākta jau 2006. gada jūnijā. Jāatgādina, ka pēc R. Meroni un Latvijas prokuroru pārrunām Rīgas hoteļos un restorānos viņš par arestētās mantas glabātāju tika iecelts 2007. gada 17. decembrī. Ņemot vērā, ka Šveices un Latvijas prokuratūras aktīvi sadarbojas, prokurori, uzticot R. Meroni rūpēties par daudzus miljonus vērtajiem aktīviem, nevarēja nezināt, ka viņu protežē Šveicē ir aizdomās turamā statuss smagos kriminālos noziegumos.

Latvijas prokuroru konsekventā pozīcija ļaut R. Meroni netraucēti valdīt pār arestēto mantu jau sen radīja aizdomas par iespē-jamām prokuroru un R. Meroni tuvām attiecībām. Notiesājoša sprieduma gadījumā arestētā manta pienāktos cietušajiem miljonāriem un varbūt kaut kas paliktu arī Latvijas valstij, bet attaisnojoša sprieduma gadījumā tā tiktu atdota īpašniekiem. Ja pēc sprieduma atklātos, ka manta ir izsaimniekota, materiālās un morālās kompensācijas nāksies segt Latvijas valstij.

Vēl šā gada februārī intervijā Neatkarīgajai uz jautājumu, vai taisnība, ka mantas glabāšanas uzticēšana Šveices advokātam R. Meroni ir kā atlīdzība par prokuroriem nepieciešamajām liecībām Ventspils amatpersonu lietā, ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atbildēja: «Šis jautājums ir bez atbildes. Lieta, kurā Meroni nozīmēts par atbildīgo mantas glabāšanā, atrodas Rīgas apgabaltiesā. Tātad visi jautājumi procesa virzītājam.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Lemberga prāva, prokuratūra, Rudolfs Meroni

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats