30. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Liāna, Lilija
Sākuma lapa » Sabiedrība » Ķīlis: Gruškevica kompetence neatbilst amatam
Ķīlis: Gruškevica kompetence neatbilst amatam
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 25. aprīlis 2012, 14:21
Reformu partija, kas Saeimā iekļuva ar Zatlera Reformu partijas vārdu, atbrīvojusies no vēl viena mantojumā saņemta tagad tās pārvaldībā esošās ministrijas valsts sekretāra. No sava amata izvadīts ilggadējais Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics.


Tiesa, viņam no sava amata būtu jāatvadās jebkurā gadījumā, jo izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis ne pārāk augstu vērtē M. Gruškevica profesionālās iemaņas. «Viņam trūkst īpašību un kompetences, kas nepieciešama šim amatam,» teica ministrs.

Žurnālistiem vairākkārt tika atgādināts, ka M. Gruškevicam amats būtu jāatstāj arī tad, ja netiktu ierosināta disciplinārlieta par viņa nodarījumiem. Jau vēstīts, ka lieta tika ierosināta pēc tam, kad valsts sekretāra darbībā konstatēja pārkāpumus, kuru rezultātā valstij, iespējams, radīti nopietni zaudējumi, raksta NRA.lv.

Daiļrunīgākais no bijušajam valsts sekretāram inkriminētajiem nodarījumiem attiecas uz ministrijas izsludināto datoru un multimediju tehnikas iepirkumu skolām. Pēc konkursa līgums tika noslēgts ar vienu uzņēmumu, kurš līguma izpildīšanas laikā izmantoja savas atrunātās tiesības un divas reizes mainīja nolīgto preču specifikāciju, apņemoties piegādāt citu tehniku, nekā tas sākotnēji bija paredzēts. M. Gruškevics ignorēja ierasto procedūru un, nepieprasot ekspertu tehnisko slēdzienu, akceptēja šos piedāvājumus, pat negrozot līgumu.

Ministrs R. Ķīlis uzskata, ka šādu saimniecisku jautājumu kārtošana ir valsts sekretāra, nevis ministra kompetence un bez viņa iejaukšanās šis jautājums būtu attīstījies tālāk, iespējams, radot deviņu miljonu latu zaudējumu valsts budžetam, jo Eiropas Savienības uzraugošās un kontrolējošās iestādes, veicot auditu, konstatētu, ka bez korektas saskaņošanas procedūras nopirkta cita datortehnika, nekā noteikts līgumā.

Bijušā valsts sekretāra darbībā konstatēti arī citi pārkāpumi. Materiālu par šīm epizodēm ministra birojs nodevis izvērtēšanai Ģenerālprokuratūrai.

Tomēr bez amata valsts pārvaldē M. Gruškevicam nenāksies palikt, jo viņš tiks aizrotēts uz citu ministriju. R. Ķīlis, jautāts, vai vienai ministrijai nederīgs valsts sekretārs tiešām varētu būt noderīgs citai, pieļāva, ka bijušajam valsts sekretāram, iespējams, piemītot citas īpašības, kas izrādītos noderīgas citā amatā.

No ministra teiktā izrietēja, ka tādas vadošā amatā nepieciešamas īpašības kā spēja efektīvi organizēt personālu, izvēlēties kompetentus cilvēkus vadošos amatos, organizēt šo cilvēku maksimāli efektīvu un enerģisku darbu M. Gruškevicam nepiemīt un tieši šādas īpašības būs nepieciešamas nākamajam Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāram. Par M. Gruškevica pārcelšanu citā amatā gan lems vēl valdība.

R. Ķīlis arī atzinās, ka, jau stājoties amatā, no neatkarīgiem avotiem saņēmis informāciju, ka ministrijas paspārnē notiek šaubīgi darījumi, kuros iesaistītas ministrijas amatpersonas. Tomēr viņš esot pieļāvis, ka tās ir tikai baumas, un nolēmis laika gaitā tās pārbaudīt.

Atstādinātais M. Gruškevics disciplinārlietas ierosināšanu uzskata par nepamatotu un plāno to pierādīt arī lietas izmeklēšanas komisijai. Viņš uzskata, ka disciplinārlieta ir ierosināta par pieņēmumu, ka varētu rasties riski valsts budžetam, tomēr viņš ir veicis darbības, lai šos riskus novērstu, vēsta LETA.

***

Viedoklis

ROBERTS ĶĪLIS, izglītības un zinātnes ministrs:

– Iespējams, ka ir kādas citas īpašības, kas viņam [Marekam Gruškevicam] piemīt un varētu kalpot citā amatā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Mareks Gruškevics, Reformu partija, Roberts Ķīlis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats