02. maijs, Ceturtdiena
Vārda dienas: Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pensionāru federācija neatbalsta pensionēšanās vecuma paaugstināšanu
Pensionāru federācija neatbalsta pensionēšanās vecuma paaugstināšanu
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 13. marts 2012, 11:18
Latvijas Pensionāru federācijas valde vienbalsīgi pieņēmusi lēmumu neatbalstīt valdības vēlmi jau no 2014. gada paaugstināt pensionēšanās vecumu, Neatkarīgajai pavēstīja Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētājs Andris Siliņš.


Valdei izlemšanai tika piedāvāti divi varianti – viens no tiem paredzēja arī zināmu kompromisu, proti, pensionāru organizācija varētu atbalstīt pensionēšanās vecuma celšanu jau no 2014. gada, ja tiktu atcelti ierobežojumi priekšlaicīgo pensiju saņemšanā.

Labklājības ministrija sagatavojusi grozījumus pensiju likumā, kas paredz no 2014. gada paaugstināt pensionēšanās vecumu. 2014. un 2015. gada 1. janvārī pensionēšanās vecumu paaugstinās par trim mēnešiem, bet, sākot ar 2016. gadu, ik gadu to paaugstinās par pusgadu, līdz 2020. gadā būs sasniegts 65 gadu slieksnis. Pensiju likumā plānots arī par pastāvīgu normu noteikt iespēju priekšlaicīgi pensionēties – divus gadus agrāk, kā arī paaugstināt apdrošināšanas stāžu, lai saņemtu pensiju – no 10 līdz 15 gadiem.

Pensionāru federācijas vadītāja Aina Verze stāstīja, ka kopumā pensionāru organizācija nav mainījusi savu viedokli un uzskata, ka pensionēšanās vecumu jāsāk paaugstināt no 2016. gada. Tomēr, redzot pensiju likuma izmaiņu straujo virzību, federācija pieļāva iespēju diskutēt par atsevišķiem jautājumiem, un pirmdien valdes sēdē pensionāri apsprieda divus variantus, tostarp iespēju ar zināmiem nosacījumiem atbalstīt valdības viedokli.

Tomēr Pensionāru federācijas valde vienojās neatkāpties no viedokļa, ka pensionēšanās vecums ir palielināms tikai no 2016. gada. Papildus tam pensionāri nolēma valdībai prasīt arī atcelt ierobežojumus priekšlaicīgo pensiju izmaksā. «Vajadzētu atjaunot iepriekšējo priekšlaicīgās pensionēšanas pensijas apmēru, proti, no 2009. gada tie, kuri aiziet priekšlaikus pensijā, saņem tikai 50 procentus no pensijas, iepriekš bija noteikti 80 procenti. Priekšlaicīgā pensijā var aiziet, ja ir vismaz 30 gadu darba stāžs. Uzskatām, ka tikai taisnīgi, ja šie cilvēki varētu saņemt 80 procentus savas pensijas,» sacīja A. Verze. Pensionāri arī uzskata, ka noteiktām profesijām pensionēšanas vecums nebūtu jāpalielina.

***

VAI VALDĪBAS PARTNERI ATBALSTA GROZĪJUMUS

PENSIJU LIKUMĀ?

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība NEATBALSTA, jo uzskata, ka pensionēšanās vecums jāpalielina no 2016. gada, par ko jau bija panākta vienošanās, un šāds reformas datums bija paredzēts koncepcijā par sociālās apdrošināšanas stabilitāti

Latvijas Darba devēju konfederācija ATBALSTA, jo uzskata, ka pensionēšanās vecums jāceļ iespējami ātrāk, to nosaka sociālā budžeta sliktā situācija, demogrāfiskie rādītāji, īpaši strādājošo un pensionāru attiecība

Latvijas Pensionāru federācija NEATBALSTA, paliekot pie sava jau 2010. gadā izteiktā viedokļa, ka pensionēšanas vecums jāpaaugstina ne agrāk kā 2016. gadā, jo ir pārāk augsts bezdarba līmenis un vislielākā bezdarbam pakļautā grupa ir cilvēki pirmspensijas vecumā


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Aina Verze, Andris Siliņš, Latvijas Pensionāru federācija

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats