03. maijs, Piektdiena
Vārda dienas: Gints, Uvis
Sākuma lapa » Sabiedrība » Pētījums: Latviju pasaulē vislabāk pārstāv bieži peltie politiķi
Pētījums: Latviju pasaulē vislabāk pārstāv bieži peltie politiķi
Autors: Apollo.lv / 29. februāris 2012, 17:15
Neskatoties uz to, ka iedzīvotāji bieži nopeļ Latvijas politiķus, aptaujā noskaidrots, ka pēdējo desmit gadu laikā tieši politiķi visvairāk paveikuši Latvijas labā.


«DNB Latvijas barometra» pētījumā vairāk nekā puse aptaujāto atzinuši, ka politiķi izdarījuši daudz valsts labā, raksta Apollo.lv.

Aicināti nosaukt trīs cilvēkus, kas, viņuprāt, pēdējā desmitgadē vislabāk pārstāvējuši Latviju pasaulē, pētījuma respondenti kopumā minējuši ap 200 personu – to vidū 53% aptaujāto nosaukuši gan esošos, gan bijušos politiķus, 39% sportistus, bet 38% - mūziķus.

Aktieri, režisori, mākslinieki, mediķi, uzņēmēji un citu profesiju pārstāvji minēti krietni retāk – tikai 4-5% atbilžu uz šo jautājumu.

Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka Latviju pasaulē vislabāk pārstāvējusi bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga (35%), komponists un bijušais Saeimas deputāts Raimonds Pauls (17%), skeletonisti Martins un Tomass Dukuri (17%), kuriem ar lielāku procentpunktu starpību seko Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (7%) un citi sabiedrībā zināmi cilvēki.

Savukārt par lielākajiem Latvijas kā valsts panākumiem «DNB Latvijas barometra» aptaujātie iedzīvotāji visbiežāk minējuši sportistu panākumus starptautiskajās sacensībās. Šādu atbildi snieguši 42% respondentu.

Iestāšanos Eiropas Savienībā kā nozīmīgu panākumu minējuši 37% aptaujāto, lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu – 35%, bet iestāšanos NATO – 29% respondentu.

Iespēju Latvijā rīkot tādus Eiropas un pasaules mēroga pasākumus kā Pasaules čempionātu hokejā vai Eirovīzijas dziesmu konkursu kā īpašu panākumu norādījusi vairāk nekā ceturtā daļa jeb 27% aptaujāto.

Ievērojami mazāka daļa iedzīvotāju par panākumiem uzskata Latvijas spēju pārvarēt ekonomisko krīzi (13%), zinātnieku sasniegumus (12%) un panākumus biznesā (8-9%).

Visbeidzot, raksturojot ieguvumus, kādus ikvienam Latvijas iedzīvotājam sniegusi neatkarīgas valsts atjaunošana pirms vairāk nekā 20 gadiem, visbiežāk aptaujātie norādījuši tieši to, ka ir iespēja dzīvot pašiem savā, neatkarīgā valstī (52%), tomēr tikpat augstu kā šo emocionālo ieguvumu respondenti vērtē arī ļoti praktisko iespēju brīvi ceļot.

Vairāk nekā trešā daļa respondentu uzskata, ka lielākie ieguvumi ir oficiālās valsts valodas statuss latviešu valodai (34%) un iespēja brīvi iegādāties dažādas preces, kas padomju laikos bija deficīts (33%).

Gandrīz trešā daļa aptaujāto arī atzīmējusi iespēju brīvi nodarboties ar uzņēmējdarbību (29%) un publiski paust savus uzskatus (28%).

Tikmēr vismazāk iedzīvotāju kā lielākos ieguvumus norādījuši labākas darba un karjeras iespējas nekā iepriekš (12%) un atkalapvienošanos ar Eiropu un Rietumu pasaules vērtībām (8%).

Vaicāti, kādas norises Latvijā pēc desmit gadiem respondentiem ļautu teikt «es lepojos ar Latviju», 60% aptaujāto norādījuši, ka jābūt stabiliem ekonomiskajiem rādītājiem. Arī uzlabota veselības aprūpe (53%), attīstīta lauksaimniecība (52%), labāka sociālā atbalsta sistēma (51%), Eiropas Savienības vidējā labklājības līmeņa sasniegšana (50%) un aizbraukušo Latvijas iedzīvotāju atgriešanās (49%) ir tie indikatori, kuri iedzīvotājiem ļautu lepoties ar Latviju un tās sasniegumiem.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: DNB Latvijas barometrs, Vaira Vīķe-Freiberga

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats