26. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Alīna, Rūsiņš, Sandris
Sākuma lapa » Uzņēmējdarbība » Būvnieki liek cerības uz darbarokām no ārvalstīm
Būvnieki liek cerības uz darbarokām no ārvalstīm
Autors: Anna Berga, Labdien.lv / 26. jūlijs 2018, 11:41
Būvniecības jomā Latvijā šobrīd vērojams izteikts darbinieku trūkums, un būvnieki cer, ka valdība atvieglos nosacījumus darbaspēka ievešanai, ar to domājot tieši darbaspēku no Baltkrievijas un Ukrainas, Latvijas Radio atklāja Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja vietniece Anna Upena.


Viņa atzina, ka būvniecības nozarē notiek izaugsme un tā turpināsies arī nākamajos gados. Tas nozīmē gan izmaksu kāpumu, gan arī darbaroku deficītu. Šādu situāciju sekmēja nepārdomāta Eiropas Savienības (ES) fondu apgūšana, jo 2015.-2016.gados tajos bija pārrāvums, bet tagad apguves periods saspiests divos gados. Šī divu gadu pārrāvuma laikā būvniecības nozare piedzīvoja 20% kritumu un daudzi darbinieki aizbrauca no valsts, stāstīja Upena.

Pieprasījums pēc būvniecības speciālistiem aug, un, lai gan aug arī algas nozarē, tomēr tās, salīdzinot ar citām ES valstīm, vēl ir salīdzinoši zemas, tāpēc būvuzņēmēji arī skatās uz trešajām valstīm, stāstīja Upena.

Būvnieki gaida, ka Latvijā izglītos jaunus speciālistus, bet akūtajā situācijā cerības vairāk saistītas ar iespēju ievest darbiniekus no citām valstīm ar atvieglotiem nosacījumiem un to, ka valdība atvieglos migrācijas politiku.

Pašlaik valdība ir noteikusi vairāk nekā 200 augsti kvalificēto profesiju sarakstu, kurās var piesaistīt speciālistus no ārvalstīm, kaut tas nerisina darbaspēka trūkuma problēmu Latvijā kopumā nerisina, un tiek prognozēts, ka nākamo piecu līdz septiņu gadu laikā Latvijā trūks aptuveni 30 000 darbinieku. Tāpat arī koalīcijas nostāja par darba tirgus atvēršanu ārvalstniekiem ir noraidoša.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats